Pol Espargaró (P6): ‘Ik ben echt pissig, op deze manier vlaggen zwaaien is zinloos’

181
Pol Espargaró - Automotodrom Brno | foto© motogp.com

Pol Espargaró wist zaterdagmiddag in de tweede kwalificatiesessie voor de MotoGP klasse op het Automotodrom Brno de tweede rondetijd te rijden maar werd uiteindelijk teruggezet naar de zesde plaats. De Spanjaard kon de gele vlaggen, die werden gezwaaid als gevolg van een crash van Cal Crutchlow, niet zien en was daarover na afloop zeer gefrustreerd.

Dat Pol Espargaró na afloop van de kwalificatie voor de MotoGP klasse op het Automotodrom Brno ontevreden was is een understatement. In zijn debrief op zaterdagmiddag was de KTM coureur zichtbaar zwaar gefrustreerd en stak hij niet onder stoelen of banken dat hij niet blij was met de gang van zaken.

Cal Crutchlow kwam ten val bij het ingaan van bocht 9 waardoor uiteraard de gele vlag werd gezwaaid. Echter was de enige zichtbare gele vlag pas zichtbaar bij het ingaan van bocht 9, aan de rechterkant van de baan terwijl de coureurs nog aan de linkerzijde van hun machine hangen terwijl ze deze proberen om te gooien naar de rechterzijde.

Pol Espargaró kon deze gele vlag daardoor niet zien, reed uiteraard op volle snelheid door en kwam er later achter dat daardoor zijn snelste rondetijd werd afgenomen. Deze snelste rondetijd zou goed geweest zijn voor de tweede plaats op de grid maar uiteindelijk moest de KTM coureur genoegen nemen met P6.

Na afloop spraken we hem in zijn media debrief via Zoom en vertelde Espargaró uitgebreid zijn kant van het verhaal:

Pol Espargaró: “We begonnen de dag positief met een goede FP3 waarin we ons rechtstreeks plaatsten voor Q2. Dit was ons doel maar ik was er niet helemaal zeker van toen ik mijn ronde had gereden, toch bleek het genoeg te zijn.

In de kwalificatie voelde ik me heel goed met de motor. In de eerste run was ik meteen snel maar ik had het gevoel dat ik nog sneller kon zijn. Ik zat vol vertrouwen en ik pushte hard met de tweede band, alles ging ook heel goed tot het moment met de gele vlag, nou ja met de onzichtbare gele vlag. De vlag was niet te zien want deze werd tussen precies twee bochten gezwaaid. Ik vind niet dat het mijn fout was want ze hebben de vlag niet gezwaaid op de plaats waar we het in de Safety Commission hebben afgesproken.

Ik ben echt pissig want het was één van mijn beste kwalificaties met de KTM, we zouden op de tweede plaats moeten staan maar we staan nu op de zesde plaats.

Natuurlijk is een top zes maar wanneer je letterlijk je leven op het spel zet om een ronde zoals deze te rijden, is het heel oneerlijk dat ze dan je ronde afpakken. Ik ben al lang bij dit project betrokken en ik vecht er hard voor maar uiteindelijk wordt het harde werk niet beloond. Natuurlijk is het morgen weer een nieuwe dag en gaan we er opnieuw alles aan doen om een goed resultaat te behalen maar ik blijf erbij dat dit oneerlijk is. We respecteren allemaal de gele vlaggen maar ze moeten deze dan wel op de juiste zichtbare plaatsen zwaaien.

Ze kunnen niet zomaar de vlag zwaaien in de bocht waar de crash gebeurd is, dat moet al een bocht eerder gebeuren. Als je echt aan het pushen bent dan zie je de vlag niet op die positie. Ik had nog tijd voor een extra ronde maar omdat ik wist dat deze ronde zo goed was heb ik het risico niet meer genomen. Ik betaal nu de prijs voor het slechte werk van de organisatie.

Ook is het probleem dat Cal [Crutchlow] daar nog in de grindbak lag. Omdat ik de vlag niet kon zien was ik aan het pushen, met daarbij het risico dat ik kan crashen. Ik vroeg alles van de banden en de machine in deze ronde. Als we deze nieuwe regel willen invoeren dan moet deze ook op de juiste manier toegepast worden. We kunnen nog wel een protest indienen maar dit heeft uiteindelijk toch geen zin.”

Pol Espargaró tijdens Q2 met een zeer lastig te spotten gele vlag – Automotodrom Brno | foto© motogp.com

De MotoGP klasse komt morgenvroeg eerst nog om 09:40 uur in actie voor de twintig minuten durende warm-up sessie op het Automotodrom Brno. De race over 21 ronden gaat om 14:00 uur van start.

 

Handige links Monster Energy Grand Prix České republiky 2020:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag


Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek 

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar [email protected] kan ook.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App