Pol Espargaró: ‘Slechts vijf testdagen voor mijn eerste race op de Honda’

149
pol-espargaro
Pol Espargaró | foto© Honda Racing

Pol Espargaró is in 2021 de teamgenoot van Marc Marquez binnen het Repsol Honda Team. Voor de van KTM overgekomen Espargaró gaat hiermee een langgekoesterde wens in vervulling, rijden voor een team als Repsol Honda is volgens hem namelijk de droom van iedere MotoGP coureur.

Pol Espargaró is een van de weinige MotoGP coureurs die voor 2021 seizoen van motor en team wisselen. De Spanjaard staat voor een race tegen de klok om voor de opening Grand Prix van het seizoen in Qatar zo veel mogelijk over de voor hem nieuwe Repsol Honda RC213V te leren.

Vanwege de corona perikelen werd namelijk de gebruikelijke MotoGP test na afloop van het 2020 seizoen al afgelast, gaat de Official MotoGP Test in Sepang niet door waarmee er slechts vijf testdagen op het Losail International Circuit in Qatar overblijven om zich de machine meester te maken en zich voor te bereiden op het eerste Grand Prix weekend als Repsol Honda Team coureur, een weekend dat op hetzelfde circuit in Qatar wordt verreden.

Pol Espargaró: “Het is zeker niet het perfecte plan om in een nieuw team en met een nieuwe motor te starten in de MotoGP, een klasse waar het niveau momenteel extreem hoog is – alle motoren zijn min of meer fabrieksmachines – en ik heb maar vijf dagen om me voor te bereiden op de eerste race. Maar geen excuses, ik kom bij het Repsol Honda team wetende hoe de situatie is, wetende dat het voorseizoen kort is en met het team hebben we al veel gesproken over onze strategie er uit moet zien voor de eerste race. Ik denk dat we samen een goede situatie hebben uitgewerkt om snel te leren, op welke manier we alles moeten testen om zo proberen klaar te zijn voor de eerste race.”

Een belangrijk punt om snel onder de knie te krijgen zal met name de manier hoe de voorkant van de Honda onder controle te krijgen en te leren begrijpen hoe zijn nieuwe teamgenoot Marc Marquez zoveel wonderbaarlijke reddingen heeft kunnen verrichten als hij op de limiet rijdend weer eens de voorkant dreigde kwijt te raken.

Pol Espargaró: “Ik kom drie dagen voor de eerste testdag aan in Qatar en ga met alle ingenieurs om de tafel zitten, ik ga elke bocht van het circuit bekijken en probeer een heleboel data te analyseren die ik in mijn hoofd heb. De voorbije maand heb ik aan verschillende situaties gedacht, situaties waar Marc bijvoorbeeld met sublieme acties een crash te voorkomen en welke hem veel punten opleverden. Als hij die crashes niet wist te voorkomen, dan zou hij waarschijnlijk niet zoveel races gewonnen hebben. Dus mijn vraag is, hoe Marc dat deed? Het lijkt er de laatste jaren op dat het een deel van het Honda DNA is en ik moet leren hoe ik met die situatie om moet gaan. Bij KTM deed ik dat soms ook al, maar ik moet nog meer leren hoe ik dat moet doen.”

Maar hoe dan ook, Espargaró kan niet wachten om binnenkort in Qatar voor de eerste keer op de Repsol Honda te stappen, sterker nog in een onlangs door Repsol gepubliceerd interview vertelde hij dat hij de laatste nacht voor zijn debuut waarschijnlijk geen oog dicht zou doen.

Pol Espargaró: “Ik heb onlangs inderdaad gezegd dat ik de nacht voorafgaand aan de eerste testdag niet zou slapen, dit omdat ik weet dat de emoties door mijn lichaam zullen gieren. Het is tenslotte een compleet andere motor dan waar ik de afgelopen jaren mee heb gereden, de KTM is tenslotte een motor die ik van het begin van het avontuur heb mee mogen maken en die ik mede heb mogen helpen ontwikkelen. De overstap maken naar een motor die anderen voor mij hebben gemaakt zal compleet anders zijn, dus is er een gevoel van wat er gaat er allemaal gebeuren. Hoe ik ga presteren en of ik klaar zal zijn in de eerste race na slechts vijf dagen testen. Om goed voor de dag te kunnen komen moeten we misschien wel veel risico’s nemen wat de kans op crashes ook weer groter maakt. Kortom het een mix van gevoelens.”

Tijdens de vijf MotoGP testdagen in Qatar zal Espargaró het daarnaast ook nog eens moeten doen zonder zijn nieuwe teamgenoot Marc Marquez. De achtvoudig wereldkampioen zal er namelijk nog niet bij zijn tijdens de testdagen in Qatar zo bleek eerder op de dag tijdens de Repsol Honda Team presentatie.

Pol Espargaró: “Eén ding is zeker, en dat is dat we Marc nodig zullen hebben, want Marc is de nummer één binnen het team, de snelste met de motor en ik wil echt van hem leren en hoe eerder hij terug is, hoe meer ik van hem kan leren en hoe sneller ik me zal verbeteren. De beste manier om me te verbeteren is naast de beste rijder ter wereld te rijden en hij is diegene. Desalniettemin, zonder Marc hebben we het satellietteam dat ook over fabrieksmotoren gaat beschikken met Alex [Marquez] en Taka [Nakagami]. Zij zijn beiden ook erg snelle coureurs samen met Bradl die als testcoureur ook veel ronden heeft gereden tijdens de privé wintertestdagen. Hij mag dat en hij zal ook bij de tests in Qatar zijn, dus ik zal zeker ook veel van hem leren. En dan zien we wel wanneer Marc terugkomt. Hopelijk is dat al tijdens de eerste race in Qatar. Wij weten het niet, hij weet het niet. Hopelijk zo snel mogelijk.”

Zaterdag 06 maart is het zover, tijdens deze dag zal Pol Espargaró voor het eerst kennismaken met de voor hem nieuwe Honda RC213V tijdens de eerste van vijf testdagen op het Losail International Circuit in Qatar.