Jonathan Rea vertrekt zaterdagmiddag in Jerez tijdens de eerste WorldSBK wedstrijd van de Acerbis Spanish Round vanaf de pole. De Kawasaki noteerde tijdens de kwalificatie een nieuw trackrecord en was het snelst voor Alvaro Bautista en Marco Melandri. Nederlander Michael van der Mark kwalificeerde zich als zevende.

Zaterdagochtend om klokslag 11:00 uur gingen in Jerez de lichten op groen voor de eerste kwalificatiesessie van het weekend. De 19 WorldSBK kregen 25 minuten de kans om hun startpositie af te dwingen voor de zaterdagmiddag om 14:00 uur op het programma staande eerste race van de Acerbis Spanish Round.

Nadat in de beginfase van de kwalificatie Alex Lowes de lijst aanvoerde was het halverwege de sessie Jonathan Rea de lijst aanvoerde met een nieuw trackrecord (1.38.743) voor Lowes, Alvaro Bautista, Nederlander Michael van der Mark en Sandro Cortese.

Nadat Ryuichi Kiyonari in de eerste helft van de sessie even naast de baan raakte kwam Cortese met nog tien minuten te gaan ten val. De Duitser kon zijn machine snel oppakken en terugkeren naar de pits.

In de laatste en beslissende run was het Lowes die liet zien dat het nog sneller kon en als eerste onder de tot dan toe snelste rondetijd van Rea wist te duiken. Rea met in zijn kielzog teamgenoot Leon Haslam zetten vervolgens meteen weer de aanval in, met succes want de regerend wereldkampioen dook niet veel later maar liefst 0,5 seconde onder de tot dan toe snelste rondetijd van de Yamaha coureur.

Ook Bautista en Marco Melandri wisten vervolgens nog onder de tijd van Lowes te duiken maar het was Rea die met een snelste ronde van 1’38.247 de pole voor zich opeiste voor Bautista, Melandri, Lowes en Haslam.

De zesde startplaats werd een prooi voor Tom Sykes voor Van der Mark die na zijn sterke start van het weekend toch genoegen nemen met de zevende startplaats tijdens de eerste race van het weekend.

Jordi Torres, die in de slotfase nog een uitstapje maakte in het gravel, Cortese en Michael Ruben Rinaldi completeerden in deze kwalificatie de top tien.

Loris Baz kwalificeerde zich als vijftiende. Voorafgaand aan het weekend had het dit weekend in het kampioenschap terugkerende Nederlandse Ten Kate Racing Yamaha ongetwijfeld iets meer verwacht van deze kwalificatie, echter gezien de omstandigheden en de tegenslag gedurende de eerste dag zal men ongetwijfeld content zijn met deze prestatie van de Fransman.

 

Handige links Acerbis Spanish Round Jerez:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App