Jack Kennedy (British Supersport), Dan Jones (British Motostar) en Thom Molenaar (Yamaha R3 Cup) wisten zaterdagmorgen de pole position te veroveren tijdens de British Superbikes in Assen. Scott Redding zette ook de snelste tijd in de derde vrije training op het TT Circuit.

Het zonnetje scheen toen zaterdagmorgen om 10:00 uur de tweede dag van de British Superbikes in Assen begon. In de ochtend stonden er de beslissende kwalificatietrainingen voor de British Supersport, British Motostar en Yamaha R3 Cup op het programma. Daarnaast kwam de British Superbike klasse in de baan voor hun derde en laatste vrije training.

British Superbike
De British Superbike coureurs kwamen zaterdagmorgen in de baan voor hun derde vrije training. Net als vrijdag was Scott Redding veruit de snelste coureur. In FP3 wist Redding zijn tijd nog verder aan te scherpen naar een 1’35.613. Glenn Irwin wist zich flink te verbeteren ten opzichte van vrijdag en klokte met een 1’36.224 een tweede tijd voor Tommy Bridewell, Luke Stapleford en Xavi Fores. Josh Brookes, de leider in het kampioenschap en tevens teamgenoot van Redding, kon zich in de vrije trainingen niet bemoeien om de voorste plaatsen in Assen. De Australiër zette een negende tijd in de derde vrije training.

British Supersport & British GP2 Cup
De British Supersport is een spectaculaire klasse waarin dit weekend ook diverse Nederlandse gastrijders aan deelnemen. Binnen deze klasse rijden ook acht rijders in de British GP2 (Moto2) Cup. Jack Kennedy en Brad Jones zijn de kanshebber voor de British Supersport titel en zij vochten zaterdagmorgen ook voor de pole position in Assen. Jones stond op de voorlopige pole stond de rijders begonnen aan hun laatste stint. Vervolgens wist Kennedy met een 1’39.130 onder de tijd van Jones te duiken en zo de pole te pakken. Kyle Ryde kwam in de slotfase naar een tweede tijd en hij was daarmee de snelste GP2 rijder. Jones mag als derde coureur vanaf de eerste startrij vertrekken.

Tom Toparis komt uit voor Benro Racing en hij noteerde een nette vierde tijd. Rob Hartog was de snelste Nederlander in de kwalificatie met een elfde tijd. Hartog rijdt dit weekend als vervanger van James Westmoreland bij Gearlink Kawasaki. Jeroen Hilster en Vasco van der Valk kwalificeerden zich met een dertiende en veertiende tijd op de vijfde startrij. De overige Nederlanders wisten zich als volgt te plaatsen: Jorel Boerboom (P17 / 3e GP2), Joep Overbeeke (P22), Tomas de Vries (P26 / 7e GP2), Kevin Mijwaart (P28), Eduard Troost (P29) en Ivar Doonbos (P31).

British Motostar
Brandon Paasch voerde vrijdag het veld aan tijdens de vrije trainingen, maar in de kwalificatie moest de Amerikaan genoegen nemen met een tweede tijd. Dan Jones pakte zaterdagmorgen de pole position met een 1’45.696. Jerry van de Bunt wist zich ondanks een crash ook op de voorste startrij te plaatsen met een derde tijd. Joshua Whatley en Asher Durham kwamen tot een vierde en vijfde. De top-vijf stond binnen acht tienden van een seconde van elkaar. De tweede Nederlander Ryan van de Lagemaat kwam tot een zesde tijd.

Yamaha R3 Cup & ADAC KTM Junior Cup
Thom Molenaar was vrijdag al het snelste na de eerste kwalificatie van de Yamaha R3 Cup. Molenaar wist zijn tijd zaterdagmorgen in de tweede kwalificatie nog met bijna twee tienden aan te scherpen. Molenaar mag met zijn 1’52.820 zondag vanaf pole position vertrekken met Sasha De Vits en Sven Doornenbal naast hem op de voorste startrij. De tweede startrij wordt gevormd door Niek van der Broek, Eddie de Boer en de Deen Oliver Svendsen. De Yamaha R3 Cup rijdt dit weekend gezamenlijk met de Duitse ADAC KTM Junior Cup. In deze categorie was Lennox Lehmann het snelste na twee kwalificatietrainingen.

Vanaf 14:00 uur beginnen de eerste races in Assen. In totaal staan er zaterdagmiddag vijf wedstrijden op het programma. Deze worden verreden in de British Supersport, British Motostar, British Sidecars, BeNeCup en Ducati TriOptions Cup. Tussendoor is om 16:00 uur ook nog de kwalificatie voor de British Superbike klasse.

Handige links British Superbikes TT Circuit Assen:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App