Sander Kroeze heeft zijn eerste pole gepakt in de IDM Supersport 600 op het TT Circuit Assen. Ook was er een Nederlandse pole in de IDM Supersport 300 met Rick Dunnik. Joep Overbeeke was het snelste in de IDM Superstock 600 categorie. Tim Reeves en Mark Wilkes vertrekken vanaf pole position in de IDM Zijspannen. Smits Racing was het snelste van de 1000cc spannen.

De IDM Supersport 600, IDM Supersport 300 en IDM Zijspannen hadden vrijdagmiddag al hun eerste kwalificatie gereden op het TT Circuit Assen onder droge omstandigheden. Door de wisselende weeromstandigheden werden er vandaag maar weinig tijden verbeterd.

IDM Supersport 600
Sander Kroeze had vrijdagmiddag een zeer snelle tijd op de klokken gebracht met een 1’42.089 en stond op de voorlopige pole toen zaterdagmorgen de tweede kwalificatie begon. Het was droog bij de start van de sessie. In de eerste ronden wisten een paar rijders hun tijd van vrijdag te verbeteren, maar in de top van het klassement veranderde er niets. Na een aantal minuten begon het te sputteren en halverwege de sessie sloeg dit om in regen. Kroeze behield daardoor de snelste tijd en pakte daarmee zijn eerste pole position in het IDM Supersport 600 kampioenschap. Max Enderlein en Marc Buchner mogen naast Kroeze vanaf de eerste startrij vertrekken.

Gastrijder Jeroen Hilster mag vanaf een keurige zesde startplaats de wedstrijd aanvangen. Wayne Tessels is de eerste coureur op de derde startrij en Vasco van der Valk is de vierde Nederlander binnen de top-tien. Joep Overbeeke wist in de tweede kwalificatie de snelste tijd van Milan Merckelbagh af te pakken in de IDM Superstock 600 categorie. Overbeeke en Merckelbagh eindigden respectievelijk als twaalfde en veertiende overall. Kevin Mijwaart kwalificeerde zich als twintigste. Anne van Galen doet ook met een gastoptreden mee aan het IDM Assen. Van Galen noteerde een tweeëndertigste tijd na twee kwalificaties.

IDM Supersport 300
De baan was droog bij de start van de tweede IDM Supersport 300 kwalificatie. De snelste tijd van vrijdag gezet door Rick Dunnik kwam echter niet meer in gevaar. De coureur uit Staphorst, tevens de nummer twee in de titelstrijd, vertrekt daardoor vanaf pole position in Assen. Walid Khan klokte een tweede tijd. Khan had in de eerste kwalificatie een penalty van vier startplaatsen gekregen, waardoor hij zondag vanaf de zesde plaats moet vertrekken. De 14-jarige Melvin van der Voort start morgen vanaf de tweede startplaats met kampioenschapsleider Angelo Licciardi naast hem op de voorste startrij. Toni Erhard eindigde als vierde en Colin Velthuizen mag als vijfde aan de wedstrijden beginnen. Ruben Bijman is de vijfde Nederlander in de top-acht. Thom Molenaar wist zich met een seconde te verbeteren in de tweede kwalificatie. Met een tiende tijd overall was Molenaar de snelste coureur in de Yamaha R3 Cup.

IDM Zijspannen
Bij de start van de tweede kwalificatie van de IDM Zijspannen was het nat, maar de baan droog gedurende de sessie snel op. In de slotfase waren er nog enkele spannen die tot een tijdsverbetering wisten te komen. Tim Reeves en Mark Wilkes behielden de pole position met hun snelle tijd van vrijdag. De Britse combinatie was maar liefst 1,7 seconde sneller dan het tweede span met Markus Schlosser en Marcel Fries. Bennie Streuer en Kevin Rousseau kwalificeerden zich als vierde. De eerste vier combinaties zijn allen 600cc spannen. John Smits en Gunter Verbrugge noteerden een vijfde tijd in de eerste kwalificatie en waren daarmee het snelste van de 1000cc spannen. Gastrijders Kees Endeveld en Jeroen Remmé wisten zich met een negende tijd overall te plaatsen voor de wedstrijd, waarmee zij het vijfde 600cc span waren. Wiggert Kranenburg met Jermaine van Middegaal waren de vierde Nederlandse combinatie in de top-tien overall. In totaal starten er twintig combinaties in Assen.

Zaterdagmiddag rijdt de IDM Supersport 600 klasse al hun eerste wedstrijd van het weekend. De IDM Zijspannen heeft maar één race in Assen en die staat ook voor zaterdagmiddag op het programma. Voor de IDM Supersport 300 rijders staan beide rijders op zondagmiddag gepland.

Handige links IDM Assen 2019:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App