Ilya Mikhalchik (IDM Superbike) en Max Enderlein (IDM Supersport 600) vertrekken zondag vanaf pole position in Schleiz. Pepijn Bijsterbosch (P5) en Sander Kroeze (P6) waren na een warme trainingsdag de snelste Nederlanders in deze categorieën.

Net als tijdens de vrijdagtrainingen was ook tijdens de kwalificaties erg warm in Schleiz. Zowel de IDM Superbike als IDM Supersport 600 klasse reden vanwege twee kwalificaties op het semi-permanente circuit.

IDM Superbike: Mikhalchik het snelste in een warm Schleiz, Bijsterbosch vijfde
In de eerste kwalificatie waren het de Alpha Racing Van Zon BMW rijders die de dienst uitmaakten. Ilya Mikhalchik stond in het eerste deel van de sessie bovenaan, maar halverwege nam Julian Puffe even de voorlopige pole over. Aan het einde van de sessie was het toch Mikhalchik die de snelste tijd zette in de eerste kwalificatie met een 1’24.903, waarmee hij bijna een halve seconde sneller was dan Puffe. Marc Moser, die in het verleden ook al snel was op Schleiz, klokte een derde tijd voor Jan Buhn en Jan Mohr. Ricardo Brink reed ook een goede sessie en was opnieuw een halve seconde sneller dan in de vrije trainingen. Brink stond in de eerste helft van de training derde en eindigde op een zesde plaats. Pepijn Bijsterbosch noteerde achter Alessandro Polita een achtste tijd. Bobby Bos begon al verre van fit aan het raceweekend en een crash in de tweede vrije training op vrijdag maakte het niet makkelijker op voor zijn bovenbeen- en handblessure. Ook de Suzuki van Bos was flink beschadigd door de crash van vrijdag, waardoor hij in de eerste kwalificatie zijn vertrouwen weer terug moest zien te vinden. Uiteindelijk klokte Bos een zestiende tijd in Q1.

De temperaturen waren in de tweede kwalificatie flink opgelopen, daardoor was het voor de rijders lastig om de rijders te verbeteren. In de top-vier waren er dan ook geen veranderingen, waardoor Mikhalchik vanaf pole position mag vertrekken in Schleiz. Puffe en Moser mogen ook vanaf de eerste startrij vertrekken. Buhn opent de tweede startrij, gevolgd door Bijsterbosch die in de slotfase van de tweede sessie knap zijn tijd met een halve seconde wist te verbeteren. Ook Polita scherpte zijn tijd aan en eindigde als zesde. Dit zorgde ervoor dat Mohr en Brink zondag niet vanaf de tweede, maar vanaf de derde startrij moeten vertrekken Toni Finsterbusch noteerde een negende tijd. Bos wist net als Bijsterbosch ook zijn tijd flink te verbeteren. Bos deed dat met zes tienden, maar dat leverde hem geen positiewinst op, waardoor de 20-jarige coureur zich als zestiende kwalificeerde voor de races.

IDM Supersport 600: Enderlein voor Toparis en Buchner, Kroeze zesde
De top is breed dit jaar in de IDM Supersport 600 klasse en dat was ook in de kwalificaties in Schleiz te zien. Echter was Max Enderlein tijdens de vrije trainingen en zaterdagmorgen in de eerste kwalificatie lang een maatje te groot voor de rest. Uiteindelijk stond Enderlein ook op de voorlopige pole na de eerste sessie, maar kwam Tom Toparis kwam in de slotfase heel dichtbij. De Australier van het Nederlandse Benro Racing kwam tot één tiende van de tijd van Enderlein. Marc Buchner is altijd snel in Schleiz en kwam tot een derde tijd in Q1 voor Christoph Beinlich. Sander Kroeze wist ook duidelijk een stap te maken ten opzichte van de vrije trainingen door een vijfde tijd te zetten. De onderlinge verschillen waren klein, want de eerste twaalf rijders zaten binnen 1,3 seconde van elkaar.

Zaterdagmiddag was de tweede en beslissende kwalificatie. De baantemperatuur was echter flink gestegen, waardoor er in deze klasse ook maar weinig rijders hun tijd uit de eerste training wisten te verbeteren. De eerste startrij bleef dan ook ongewijzigd, waardoor Enderlein voor Toparis en Buchner zondag vanaf de eerste startrij mogen vertrekken. Luca Grunwald was de enige in de top-tien die zijn tijd wist te verbeteren en wist zich op te werken naar de vierde plaats. Beinlich en Kroeze zakten daardoor vijfde en zesde plaats. De overige Nederlanders hadden het lastiger. Wayne Tessels noteerde een twaalfde tijd. Guus Boes (P14) en Vasco van der Valk (P15) kwalificeerden zich op de vijfde startrij. Milan Merckelbagh komt vanaf Schleiz uit in de IDM Superstock 600 klasse, nu hij de overstap heeft gemaakt naar MGM Racing Performance. Merckelbagh noteerde een achttiende tijd overall en was daarmee derde van zijn klasse. Joep Overbeeke was zevenentwintigste totaal en achtste van de IDM Superstock 600 rijders. Kevin Mijwaart keert in Schleiz terug van zijn handblessure en de Pearle Gebben Racing coureur was achtentwintigste na twee kwalificaties.

Zowel de IDM Superbike als IDM Supersport 600 klasse rijden zondag twee wedstrijden. Ook zijn de IDM Supersport 300 en IDM Zijspannen van de partij in Schleiz. Deze categorieën rijden zaterdagmiddag hun eerste wedstrijd van het weekend. Het verhaal over hun kwalificaties en wedstrijden is later vandaag te lezen in een ander verslag op Racesport.nl.

Handige links IDM Schleiz 2019:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App