Mattia Pasini heeft zaterdag in de kwalificatietraining voor de Moto2 klasse op Phillip Island in Australië pole position behaald. In een boeiende sessie met invloedrijke weersomstandigheden was de Italiaan het sterkst voor Dynavolt Intact GP coureurs Marcel Schrötter en Xavi Vierge. Kampioenschapsconcurrenten Pecco Bagnaia en Miguel Oliveira kwamen niet verder dan een zestiende en twintigste rondetijd, NTS RW Racing GP coureurs Joe Roberts en Steven Odendaal kwalificeerden zich als 24e en 26e respectievelijk. 

Zaterdag om 14:30 uur lokale tijd, 5:30 uur Nederlandse tijd ging de kwalificatietraining voor de Moto2 klasse van start op het Phillip Island Grand Prix Circuit in Australië. Na een regenachtige start van de dag, een zonnig vervolg en weer een regenbui was het weer droog maar hing er nog wel dreigende bewolking boven het circuit.

Normaal gesproken wordt de poletijd in de Moto2 klasse vroeg in de sessie gereden aangezien de MotoGP klasse dan eerst is geweest en het neergelegde Michelin rubber zorgt voor extra grip. Echter is het schema dit weekend in Australië aangepast en zijn de MotoGP coureurs als laatste aan de beurt.

Een opmerkelijke crash was er al vroeg in de sessie voor Alex Márquez. De Estrella Galicia 0,0 MarcVDS coureur reed achter NTS RW Racing GP coureur Steven Odendaal ter hoogte van Lukey Heights waarbij het erop leek dat de Zuid-Afrikaan een schakelfoutje maakte en daardoor zijn snelheid in het midden van de bocht verloor. De Spanjaard kon hierdoor de NTS niet meer ontwijken en ging onderuit. Márquez leek aanvankelijk relatief ongedeerd maar het was niet het begin waar hijzelf op gehoopt had. Toch werd de beslissing genomen om deze sessie niet meer in actie te komen aangezien hij last had van zijn hoofd en er vrees was voor een hersenschudding. Ook had de Spanjaard nog last van zijn hevige high-sider een week geleden in Japan.