Pole voor Ray, winst in eerste British Superbike race voor Haslam op Silverstone

153
leon-haslam
Leon Haslam (91) voor Glenn Irwin (2) | foto© Ian Ward

Op zaterdag heeft Bradley Ray de pole position gepakt in de British Superbike klasse en wist Leon Haslam de eerste race te winnen voor Glenn Irwin en Tarran Mackenzie op Silverstone. Naast de twee gebruikelijke races op zondag wordt er dit weekend een extra British Superbike race verreden om te beslissen welke zes coureurs er in de Showdown zitten. Ook kwamen er Nederlanders in actie op Silverstone.

Dit weekend wordt de negende ronde van het British Superbike kampioenschap verreden op Silverstone. Doordat er twee weken geleden veel klachten waren over het asfalt toen het MotoGP kampioenschap er was en alle races zelfs afgelast werden heeft organisator MSVR besloten om een andere layout te gebruiken voor de races van dit weekend. Het betreft nu het ‘National Circuit’ en is slechts 2570 meter lang. Dit korte circuit zorgt ervoor dat er vandaag al een aantal zeer spannende races te zien waren.

Op vrijdag kwam Leon Haslam tijdens de eerste vrije training met een gigantische high-sider hard ten val. Opvallend genoeg hield de leider in het kampioenschap hier vrijwel niets aan over en kon hij gewoon deelnemen aan de rest van het weekend.

Kwalificatie
Het was Bradley Ray die op een opdrogende baan, na flinke regenval in de ochtend, met een 53.864 pole position pakte voor Jake Dixon en Glenn Irwin. Verder waren het Tarran Mackenzie, Josh Brookes, Leon Haslam, Luke Mossey, Richard Cooper, Jason O’Halloran en Andrew Irwin in de top tien. In deze kwalificatietraining kwam Christian Iddon hard ten val en brak hierbij zijn sleutelbeen op drie plaatsen. Wonderbaarlijk genoeg zou de Tyco BMW coureur later in de eerste race toch aan de start verschijnen.

Race 1
Het was polesitter Bradley Ray die gebruik maakte van zijn startpositie en de leiding meteen in handen nam voor Jake Dixon, Josh Brookes, Glenn Irwin en Leon Haslam achter zich. Echter ging de Suzuki coureur in de vierde ronde in de fout en ging onderuit. De 21-jarige Ray pakte zijn machine op en reed verder maar de regels in het British Superbike kampioenschap zijn dat je na een crash niet meer verder mag rijden. Hierdoor moest hij meteen de pits in komen van Race Direction en was het Dixon die de wedstrijd aanvoerde maar flink op zijn hielen werd gezeten door de achtervolging.

Enkele ronden later zette Brookes de aanval in en had ook teamgenoot Tarran Mackenzie zich naar voren gevochten. De Schotse coureur zette de aanval in en had al snel het achterwiel van zijn leidende teamgenoot gevonden.

Het zou een intens duel worden met vijf coureurs in de kopgroep waarbij er veel inhaalmanoeuvres werden ingezet. Mackenzie nam de leiding over en probeerde een gat te slaan maar zijn rivalen konden het tempo goed bijbenen. Met zes ronden te gaan was het Irwin die de koppositie overnam en Haslam die de Ducati coureur probeerde te volgen met een briljante inhaalactie ter hoogte van Brooklands.

Het zou aankomen op de laatste ronde waarbij Irwin en Haslam net genoeg marge hadden opgebouwd naar Mackenzie, Brookes en Dixon. Opnieuw bij het ingaan van Brooklands viel Haslam aan en ging voorbij aan Irwin. De Noord-Ier deed er nog alles aan in Luffield en Woodcote om aan de Kawasaki coureur voorbij te gaan maar het mocht niet baten. Haslam won opnieuw voor Irwin waarbij Mackenzie als derde over de finish kwam en zijn eerste podium pakte in de British Superbike klasse. Verder waren het Dixon, Brookes, O’Halloran, Mossey, Hickman, Rea en Bridewell in de top tien.

Haslam en Dixon waren al zeker van een plaats in de Showdown waarbij Irwin en Brookes nu ook hun plaats hebben veiliggesteld dankzij het resultaat in race 1. Momenteel staan Bradley Ray en Peter Hickman in de top zes maar zullen ze er zondagmiddag in race 2 en race 3 alles aan moeten doen om deze posities vast te houden want er zijn veel kapers op de kust.

Race 2 gaat zondagmiddag om 12:30 uur van start en race 3 zal om 15:30 uur beginnen, Nederlandse tijd.

Nederlanders
Zoals gebruikelijk kwamen ook Jorel Boerboom, Mike Brouwers, Mike Velthuijzen en Tomas de Vries weer in actie in de GP2 klasse die tegelijkertijd verreden wordt met de British Supersport klasse. In de kwalificatie noteerde Boerboom de 18e tijd (derde in GP2), Brouwers de 21e tijd (vierde in GP2), Velthuijzen de 27e tijd (vijfde in GP2) en De Vries de 29e tijd (zesde in GP2).

In de sprint race kwam Boerboom als 20e over de finish (derde in GP2), Brouwers als 22e (vierde in GP2), De Vries als 23e (vijfde in GP2) en Velthuijzen als 29e (zesde in GP2).

Zondagmiddag rijden de coureurs de langere Feature race.