Pole voor Steeman, Van der Voort en Reeves tijdens IDM Assen

34
Melvin van der Voort onderweg naar zijn eerste IDM pole | Foto credit: Jan Timmerman - JTS Fotografie

Victor Steeman vertrekt vanaf pole position in de IDM Supersport 600 klasse. Steeman was in de tweede kwalificatie nipt sneller dan Glenn van Straalen. Melvin van der Voort pakte zijn eerste pole in de IDM Supersport 300 klasse, terwijl Tim Reeves met Kevin Rousseau opnieuw het snelste waren in de IDM Zijspannen kwalificatie op het TT Circuit Assen.

Zaterdag werden de rond middag de tweede kwalificaties afgewerkt voor de IDM Supersport 300, IDM Supersport 600 en IDM Zijspannen klasse op het TT Circuit Assen. Er waren wat druppels gedurende de sessies, maar uiteindelijk werden er wel tijdsverbeteringen neergezet.

IDM Supersport 300
Colin Velthuizen stond bij aanvang van de sessie op de voorlopige pole position gevolgd door zijn landgenoten Ruben Bijman en Melvin van der Voort. In de ochtend had wat gedruppeld op het TT Circuit Assen, maar Van der Voort liet zien dat de omstandigheden goed waren bij aanvang van de tweede kwalificatie. De coureur van SWPN noteerde een 1’52.143 en was daarmee een seconde sneller dan de rest van het veld. Er waren meer rijders die hun tijd wisten aan te scherpen, waaronder Thom Molenaar die naar een achtste tijd kwam. Vervolgens begon het weer te druppelen, waardoor het lang onmogelijk leek om tot een tijdsverbetering te komen. Tot in de slotfase. De regen zette niet door en in de slotminuten veranderde er nog veel in de top-tien. Aan de tijd van Van der Voort kwam niemand, waardoor de 15-jarige coureur zijn eerste pole scoorde in het IDM.

Rick Dunnik kwam naar een tweede tijd, maar hij mag niet vanaf deze startpositie vertrekken. De coureur uit Staphorst had afgelopen maandag nog getest op het TT Circuit Assen en dat is tegen de regels. Dunnik staat daarom voor een uitdaging, nu hij vanaf de laatste startrij moet vertrekken. De Australiër Harry Khouri kwam daardoor naar de tweede positie gevolgd door Velthuizen. Bijman had bijna op de eerste startrij gestaan, maar zijn laatste ronde werd geschrapt vanwege het overschrijden van de track limits. Bijman vertrekt vanaf plaats vier. Molenaar wist zich ook knap op de tweede rij te kwalificeren net als Marvin Siebdrath. Luca de Vleeschauwer, Lennox Lehmann en Toni Erhard vormen de derde startrij.

IDM Supersport 600
Victor Steeman had na een ijzersterke vrijdag de voorlopige pole position in handen van met een 1’41.7. Deze tijd zou in de tweede kwalificatie niet voldoende blijken om de pole vast te houden. Glenn van Straalen kwam in de eerste helft van de sessie naar een snelle 1’41.4. Steeman wist zich in eerste instantie te verbeteren naar een 1’41.5, maar even later zette hij een 1’41.3 op de klokken. Deze zeer rappe tijd zorgde ervoor dat Steeman als debutant zijn eerste pole scoorde in de IDM Supersport 600 klasse. Van Staalen eindigde als tweede en regerend kampioen Max Enderlein was de derde rijder die een 1’41 op de klokken wist te brengen. Sander Kroeze, Martin Vugrinec en Marc Buchner vormen de tweede startrij. Jeroen Hilster vertrekt met een achtste plaats tussen Gabriel Noderer en Karel Hanika vanaf de derde startrij. Milan Merckelbagh wist in de slotfase van de tweede kwalificatie naar een tiende tijd te komen, twee posities voor de jongste coureur van het veld; Dion Otten. Joep Overbeeke kwalificeerde zich als vijftiende en gastrijder Reinier Saris was tweeëntwintigste. De Belg Tom Kohnen was het rapste in de IDM Superstock 600 categorie.

IDM Zijspannen
Ook voor de IDM Zijspannen stond er een tweede kwalificatie op het programma, maar in de top-zes veranderde niet ondanks de nodige tijdsverbeteringen. Tim Reeves en Kevin Rousseau wisten hun tijd uit de eerste kwalificatie niet te verbeteren, maar waren wel opnieuw het snelste in Q2. Markus Schlosser en Marcel Fries kwamen vier tienden tekort op de wereldkampioen. Bennie Streuer en Ilse de Haas bleven op plaats drie net binnen een seconden van hun teamgenoten Reeves-Rousseau. Josef Sattler en Luca Schmidt eindigden als vierde. Kees Endeveld en Hendrik Crome wisten zich opnieuw te verbeteren en kwamen tot een zesde tijd achter de snelste 1000cc combinatie van Mike Roscher met Anna Burkard. Wiggert Kranenburg maakt deze winter de overstap van een 1000cc naar een 600cc span. Met zijn nieuwe bakkenist Carolin Zimmermann kwam Kranenburg tot een veertiende tijd. Rogier Weekers en Remco Moes waren negentiende, één plaats voor Jord Klok met Carmen Laudy.

Vanaf 15:55 uur gaan de eerste races van start. Opnieuw trapt de IDM Supersport 300 klasse af gevolgd door races voor de IDM Supersport 600 en IDM Zijspannen. De IDM organisatie heeft een livestream voor de IDM Supersport 300 en IDM Supersport 600 race, die te volgen is op Racesport.nl via het volgende artikel: https://www.racesport.nl/idm-assen-livestream-idm-supersport-300-en-600-races/

Handige links IDM Assen 2020:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag
Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek 

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar office@racesport.nl kan ook.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App