Pramac Racing: “Motul is een referentiepunt voor prestaties en betrouwbaarheid”

832
johann-zarco
Johann Zarco | foto© Pramac Racing

#PoweredByMotul. Als officiële partner van vele raceteams en fabrikanten draagt Motul bij aan de verdere technologische ontwikkeling in de motorsport. Daarnaast is Motul o.a. ook naamdrager van het MOTUL FIM Superbike World Championship alsmede ook van meerdere MotoGP events, waaronder de MOTUL TT Assen. Hieronder een kijkje in de wereld van Motul.

Francesco Guidotti is de teammanager van Pramac Racing, het Ducati MotoGP team met dit seizoen nieuwkomers Johann Zarco en Jorge Martin als rijdersduo. Dit jaar verwelkomt het team naast twee nieuwe coureurs met Motul ook een nieuwe smeermiddelen partner.

Francesco, Pramac Racing is het officiële Ducati satellietteam in de MotoGP. Kun je ons iets meer vertellen over de rol van jouw team in het kampioenschap?

Francesco Guidotti: “We doen mee in de koningsklasse, het hoogste niveau binnen de wegracesport. Er zijn 11 teams, 22 rijders en zes fabrikanten bij betrokken. Wij zijn het officiele satellietteam van Ducati. Dat betekent dat we de beschikking hebben over de beste materialen en upgrades. Onze rijders zijn rechtstreeks verbonden aan en gecontracteerd door Ducati. Het is een partnerschap. Elk jaar worden we sterker en sterker. Onlangs hebben we een driejarig contract getekend voor de komende drie seizoenen, tot het einde van 2024. Het geeft ons de stabiliteit om door te gaan in de richting die we zijn ingeslagen. We zijn al sinds 2005 een Ducati team en hebben een zeer sterke professionele en persoonlijke relatie. Dit jaar hadden we een goede start. Twee podiumplaatsen in de eerste twee races. Helaas liep Jorge Martin tijdens de derde race een blessure op waardoor hij een paar races niet mee kon doen. Hij heeft echt goed gepresteerd in Moto2 en enkele races gewonnen. Hij verdiende de stap naar Moto GP en pakte tijdens zijn tweede race een pole position.”

Dus het is jouw taak om nieuw talent op te leiden in de MotoGP klasse om ze vervolgens door te loodsen en om uiteindelijk voor Ducati te gaan racen?

Francesco Guidotti: “Voor ons is één van de missies en prioriteiten het opleiden van de coureurs om ze vervolgens door te geven aan het fabrieksteam. Het fabrieksteam heeft als doel het winnen van races en het winnen van titels. Wij zijn het ondersteunde fabrieksteam, wat betekent dat we dezelfde technische specificaties van de motor hebben, maar we geven nieuwe coureurs binnen de klasse een kans om zich met minder druk te ontwikkelen om ze vervolgens, als ze goed presteren, op te kunnen laten schuiven naar het fabrieksteam. Dit betekent niet dat we minder professioneel zijn of dat we ons werk minder serieus nemen. Vorig jaar hebben we onze twee rijders aan het fabrieksteam overgedragen, dus dit jaar zijn we weer met twee nieuwe rijders begonnen. Beiden waren erg blij om zich bij ons aan te sluiten en de resultaten tot nu toe tonen dat aan. Starten vanaf de eerste twee rijen op zondag is tijdens alle Grand Prix weekenden ons doel.”

Hoe voel je je als teammanager van een ondersteunend fabrieksteam bij het verlies van een getalenteerde renner die je hebt gekoesterd?

Francesco Guidotti: “We raken eraan gewend dat onze rijders naar het fabrieksteam vertrekken. Natuurlijk, het is triest maar het betekent dat we ons doel bereikt hebben. We raken er aan gewend. Onze rijders blijven maximaal twee jaar. Gewoonlijk moet je een nieuwe rijder een paar jaar de kans geven om zo ervaring op te doen. Het is elke keer een nieuwe uitdaging.”

Naast het verwelkomen van twee nieuwe rijders, Jorge Martin en Johann Zarco, heb je ook een nieuwe smeermiddelenpartner. Wat betekent het merk Motul voor je?

Francesco Guidotti: “Ik ben bijna 50 jaar oud en heb altijd al iets met racen en motorfietsen gehad. Ik ken Motul al sinds mensenheugenis. Voor mij is het een topmerk. Ik heb in het verleden de kans gehad om hun producten te gebruiken op mijn motoren. Met Motul-producten hoef je niets anders toe te voegen. Het is een referentiepunt in ons werk, in termen van prestaties en betrouwbaarheid. Het is geweldig om een partner als Motul te hebben.”

Welk verschil denkt je dat het gebruik van Motul zal maken voor de motoren?

Francesco Guidotti: “Het moet een win-win relatie zijn. We weten dat de producten al zijn wat we nodig hebben, maar we willen ons ook richten op onderzoek en ontwikkeling. Onze relatie is om de producten te verbeteren. Racen betekent prestaties, maar het moet ook betrouwbaarheid betekenen. We mogen geen problemen hebben tijdens de race. En die twee dingen moeten samengaan. De relatie met onze technische partners houdt in dat we informatie delen en hen de kans geven om te testen in een extreme motoromgeving.”


Racesport.nl Supporter


Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter