Tijdens de gebruikelijke pré- event persconferentie donderdagmiddag voorafgaand aan de Grand Prix České van Monster Energy in České namen regerend wereldkampioen en de huidige leider in de tussenstand Marc Marquez (Repsol Honda Team), Maverick Viñales (Monster Energy Yamaha MotoGP), Valentino Rossi (Monster Energy Yamaha MotoGP), Cal Crutchlow (LCR Honda Castrol), Karel Abraham (Reale Avintia Racing) en de in 2020 naar de MotoGP klasse overstappende Brad Binder (Red Bull KTM Ajo) plaats achter de tafel.

Onderstaand een korte samenvatting van hetgeen de zes aanwezige coureurs aan de vooravond van het tweede deel van het seizoen te vertellen hadden.

Marc Marquez mocht als leider in de tussenstand donderdagmiddag het spits afbijten en als eerste zijn zegje doen.

Marc Marquez: “Het tweede deel van het seizoen zal het belangrijkst zijn. Mijn zomervakantie was heel erg goed. Tijd om te ontspannen, even op andere gedachten komen, maar ook tijd om me samen met mijn broer voor te bereiden op het tweede deel van het seizoen. Het is tijd om weer aan de slag te gaan. We zullen proberen om op dezelfde manier verder te gaan met waar we voor de vakantie mee gestopt zijn. We zullen het hier in Brno zien hoe we er voor staan, laten we de baan op gaan en ervan genieten!’

Terugkijkend op de eerste helft van het seizoen was de regerend wereldkampioen zoals verwacht positief.

Marc Marquez: “Het eerste deel van het seizoen is interessant geweest. Op sommige circuits was het de ene fabrikant, op andere was het een andere fabrikant, maar het belangrijkste is dat we er altijd goed bij zaten. We waren er altijd met een kleine kans op de overwinning of een tweede plaats te scoren en dit zal het doel ook zijn voor de rest van het seizoen. Hier zullen we zien welke coureurs en welke fabrikanten er goed bij zullen zitten, maar ons doel is om te vechten voor het podium, tot aan het einde van de race proberen te vechten voor de overwinning, dit is voor mij de manier. Als dat onmogelijk blijkt dan is het tijd om te overleven en tijd om zoveel punten als mogelijk te scoren voor het kampioenschap.”

De volgende die aan het woord kwam was de winnaar van de Motul TT Assen, Maverick Viñales, die ook in Duitsland een podiumplaats veroverde en derhalve niet kan wachten om aan het tweede deel van het seizoen te beginnen.

Maverick Viñales: “Ik zit vol energie omdat ik de laatste twee races voor de zomerstop goed heb weten te presteren. Voor mij was de zomervakantie hierdoor erg lang omdat ik niet kan wachten om op de motor te stappen, de stemming die ik had was erg goed. We hebben niets te verliezen en we zullen proberen om vanaf de eerste ronde op vrijdag maximaal te pushen. Ik voel me goed, rustig en we moeten blijven proberen om het maximale uit de motor te halen, proberen vooraan te staan en veel te begrijpen en te leren. Ik denk dat het hier nu wel heel anders zal zijn dan een jaar geleden, we zullen het op een andere manier moeten proberen, want de motor is anders dan vorig jaar. Ik heb het gevoel dat we kunnen profiteren van de layout van dit circuit. Ik ben benieuwd en ik hoop dat we in de tweede helft van het seizoen ons potentieel kunnen laten zien.”

Vervolgens sprak Viñales’ teamgenoot Valentino Rossi, een man die een moeilijkere run kende voor de vakantie.

Valentino Rossi: “De vakantie is zeker een goede kans geweest om de batterij op te laden en de tweede helft van het seizoen de juiste energie te kunnen gebruiken. De laatste races van het eerste deel waren erg zwaar en erg moeilijk. We hadden verwacht dat we sterker zouden zijn, dus we moeten ons concentreren en beter werken om tijdens het tweede deel van het seizoen sterker voor de dag te komen. Vanaf Jerez waren Quartararo en Maverick erg sterk, dus dit betekent dat de motor competitief is. We moeten een andere manier vinden om het goede gevoel met de motor te ontdekken om vervolgens op de limiet te kunnen rijden.”

Ook voor Crutchlow is het 2019 seizoen tot nu toe af en toe een grotere uitdaging geweest. Maar de Brit maakte onlangs indruk in Duitsland, dit ondanks een blessure die hij in de week daarvoor opliep tijdens een fietstraining. Daarnaast heeft hij goede herinneringen aan Brno, het circuit waar hij zijn eerste Grand Prix-overwinning wist te scoren.

Cal Crutchlow: “Het is geweldig om na de zomervakantie weer aan de slag te gaan. Ik ben erg blij dat ik hier in Brno ben en weer met het team kan werken. Ik heb de voorkeur voor de tweede seizoenshelft ten opzichte van de eerste helft, we hebben tot nu toe twee podiumplaatsen weten te scoren en misschien kunnen we daar – misschien al dit weekend – wederom voor gaan!

De Brit stapte in de vakantie op de fiets, weliswaar op een racefiets met trappers, voor een wedstrijd op het eiland Man.

Cal Crutchlow: “Het was een leuk en geweldig evenement op het eiland Man, ik wilde winnen en eindigde als derde! Misschien als ik dit weekend hetzelfde doe, ben ik weer gelukkig. Het was typisch Isle of Man-weer met regen en wind, maar ik denk dat we dit weekend wat meer geluk hebben. We zullen zien hoe het zondagmiddag gaat.”

De volgende coureur die de microfoon pakte was de dit weekend voor zijn thuispubliek acterende Karel Abraham. Hij heeft tot nu toe een moeilijk seizoen achter de rug, maar Brno is altijd een speciale race…en het doel is punten.

Karel Abraham: “Het is inderdaad een heel moeilijk seizoen geweest tot nu toe waar punten scoren vaak het doel is geweest. Als we dat dit weekend hier ook weten te doen dan is dat een succes. Ik denk dat we als team veel werk hebben verzet en dat we verbeterd zijn, vooral op vrijdag en zaterdag, maar de zondag is waar het om draait. We moeten op zondag beter worden, maar als we punten scoren, zoals ik al zei, wordt het een leuk weekend. Je kunt zien dat het MotoGP veld heel dichtbij elkaar zit en het is erg moeilijk voor mij om betere resultaten te behalen. De top tien zou een droom zijn, maar het is erg moeilijk. We moeten er heel hard voor werken, vooral om alle ronden constant te houden en dat is wat momenteel telt.”

Als laatste van de zes aanwezige coureurs liet Brad Binder van zich horen. De Zuid-Afrikaan heeft na een moeilijke start van het seizoen twee Moto2 podiums op rij weten te behalen. Tevens is het ook bevestigd dat hij volgend jaar naar de koningsklasse zal overstappen.

Brad Binder: “Vanaf nu kijk ik uit naar de MotoGP klasse waar ik volgend jaar in uit mag gaan komen. Ik weet dat het een enorme opgave wordt, maar al met al ben ik klaar voor de uitdaging en ik ben erg enthousiast. Dit jaar is op zijn zachtst gezegd een beetje een ramp geweest, maar elk weekend hebben we iets meer gevonden. Eigenlijk hebben we nu een nieuwe motor en ik hoop dat we daar beter mee voor de dag kunnen komen zodat we meer overwinningen kunnen behalen en wat punten terug kunnen pakken op de mannen die voor ons staan in de titelstrijd.”

De MotoGP race van de Grand Prix České van Monster Energy in České gaat zondagmiddag zoals gebruikelijk om 14:00 uur van start.

 

Handige links Monster Energy Grand Prix České republiky:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App