Programmering en livestream aangekondigd voor Isle of Man TT 2022

7890

Over precies 100 dagen begint de 2022 Isle of Man TT. Voor het eerst sinds 2019 wordt er weer geracet op het legendarische circuit en zal dit voor het eerst in de geschiedenis volledig live te volgen zijn middels een livestream.

Na afgelastingen in 2020 en 2021 vanwege de pandemie vindt de Isle of Man TT in 2022 eindelijk weer plaats. Fans over de hele wereld kunnen het evenement nu op meer manieren dan ooit tevoren volgen en zich onderdompelen in alles wat met de TT te maken heeft. De organisatie komt met een digitaal kanaal van de TT dat het hele jaar door live streams en veel andere content van achter de schermen aanbiedt.Het eigen digitale TT-kanaal, genaamd TT+, gaat dit voorjaar van start en biedt fans het hele jaar door toegang tot de TT en alle deelnemers. Het hele jaar door zullen er gloednieuwe gratis toegankelijke programma’s te zien zijn, waaronder een jaarlijks verschijnende documentaire (najaar 2022) en een docuserie met meerdere afleveringen (voorjaar 2023).

Maar daar blijft het niet bij. Gratis toegankelijke nieuwe content zal binnenkort op TT+ verschijnen met speciale artikelen, interviews en exclusieve on-board actie zoals nooit eerder vertoond. TT+ geeft fans ook direct toegang tot 24 uur aan hoogtepunten uit het archief van de TT races uit de recente geschiedenis. Abonnees op TT+ krijgen ook gratis toegang tot live evenementen zoals de TT Preview Show (april 2022) en het verslag van de eerste Esports competitie van de TT, die in de nabije toekomst zal plaatsvinden.

In juni zal TT+ voor het eerst in de 115-jarige geschiedenis van de TT ononderbroken live verslag uitbrengen van alle actie, reacties en inzichten. Dit zal beschikbaar worden via de TT+ Live Pass. De TT+ Live Pass is verkrijgbaar voor een eenmalig bedrag van €21,99 en beloont fans met tot wel 40 uur live kwalificatie- en raceverslaggeving van TT 2022, inclusief alle bijbehorende voorbereidingen en analyses na de race.

Greenlight Television, het productiebedrijf van het Isle of Man, produceert de live-uitzending en heeft een 200-koppig productieteam samengesteld om de TT vast te leggen als nooit tevoren. Met een aanzienlijke toename van het aantal live camera’s rond het circuit kan iedereen met een internetverbinding nu op het puntje van zijn stoel zitten en de TT in real time volgen – waar ook ter wereld.

De TT-races live volgen betekent dat er ook vanuit de lucht gefilmd moet worden. Gezien het feit dat de TT een tijdrit is heeft Greenlight Television de beschikking over niet één maar twee live cam-helikopters. De twee helikopters, die beide zijden van de Mountain Course zullen overzien, zijn ingesteld om live de ware essentie van TT-racen vast te leggen: de eenzame rijder die met snelheden van meer dan 300 km/u door het Manx-landschap scheurt.

Een nieuw grafisch pakket op het scherm helpt met het volgen van de race, zodat de fans het belangrijke klassement in de gaten kunnen houden – en ook real-time updates kunnen geven over de concurrenten die verder in het klassement circuleren.

De live-uitzending van de TT wordt gepresenteerd door een ervaren team, waaronder de vaste TT-presentatoren Matt Roberts en Amy Williams, beiden zeer gerespecteerde presentatoren dankzij hun werk voor respectievelijk de motorsport en de Olympische Winterspelen. Een nieuw gezicht bij de TT is echter Jennie Gow. De gerenommeerde journaliste en televisiepersoonlijkheid maakt haar debuut als verslaggeefster van de TT na een carrière als verslaggeefster van ‘s werelds grootste motorsportevenementen, zoals Formule 1, MotoGP en Formule E.

Het presentatieteam wordt verder versterkt door BBC sportcorrespondent Rick Faragher, die diep in de krochten van de race zal duiken om al het laatste nieuws en ontwikkelingen achter de schermen te brengen.

Het commentatorenteam bestaat uit Dave Moore, een vaste waarde in de TT. Hij zal de rol van hoofdcommentator delen met Andrew Coley die onder meer FIA World Rally Cross, MotoGP en het Goodwood Festival of Speed op zijn naam heeft staan. Dave en Andrew worden bijgestaan door tweevoudig TT-winnaars Cameron Donald en Steve Plater.

Natuurlijk is de Isle of Man TT ook op een wat meer ‘klassieke’ wijze te volgen. Radio TT is er ook weer bij, de lokale radiozender informeert en vermaakt de fans sinds 1964 en zal in 2022 terugkeren met live verslaggeving van elke kwalificatiesessie en race. Het radioteam is in een nieuw jasje gestoken en zal voor het eerst een bijna volledig en ononderbroken overzicht hebben over het hele circuit, dankzij de introductie van de live televisie-uitzending. Uiteraard is er op de officiële website van de Isle of Man TT ook een live timingscherm te vinden.

In de voetsporen van iconen uit de motorsport zoals Murray Walker, Peter Kneale en Geoff Cannell zal de radioverslaggeving van de TT worden verzorgd door de zeer gerespecteerde Steve Day, voormalig MotoGP en World Superbike commentator. Chris Boyde, die al jaren de Manx motorsport becommentarieert en een ongeëvenaarde kennis heeft van de feiten en cijfers achter het TT racen, zal Steve bijstaan in de radiotoren als hoofdanalist.

Vanuit de pitstraat zullen de radio persoonlijkheden van Isle of Man, Chris Kinley en Beth Espey, verslag doen. Kinley is een bekende naam bij TT liefhebbers, al sinds 2003 doet hij verslag van de races. Espey zal een nieuwe stem zijn voor racefans, zij is een deskundige interviewster en weet  hoe trots het eiland Man is op zijn grootste evenement.

De tv- en radio-uitzendingen zullen ook profiteren van een uitgebreid team van experts die op beide platforms actief zullen zijn. Voormalige TT-deelnemers Mark Miller, Horst Saiger, Jenny Tinmouth en Patrick Farrance krijgen gezelschap van de vooraanstaande journalist John Hogan en de huidige TT-deelneemster Maria Costello MBE, die elk hun eigen deskundige analyse en unieke inzichten zullen geven.