Ducati en Andrea Dovizioso krijgen aanstaande vrijdag te horen of men de onlangs zwaarbevochten overwinning op het Losail International Circuit behoudt of dat er alsnog diskwalificatie zal volgen. Het Hof van Beroep komt aanstaande vrijdag namelijk bijeen om een uitspraak te doen omtrent het door vier fabrikanten aangetekende protest.

Vier fabrikanten, te weten Aprilia, Honda, KTM en Suzuki, dienden tijdens de MotoGP race van de VisitQatar Grand Prix een protest in tegen de ‘spoiler’ op de Ducati Desmosedici GP19 welke waren gemonteerd op de machines van Andrea Dovizioso, Danilo Petrucci en Jack Miller. Nadat hun protest in eerste instantie was afgewezen, gingen ze in beroep tegen de uitspraak. De zaak werd hierdoor verwezen naar het Hof van Beroep, het beroepsorgaan van de FIM.

Werd er eerder al aangeven dat er sowieso voor aanvang van de tweede Grand Prix van het seizoen, die over ruim een week op het programma staat op het Termas de Rio Hondo Circuit in Argentinië, een uitspraak zou komen, inmiddels is bekend dat de zaak aanstaande vrijdag om 11:00 uur zal dienen.

Lees ook: Dovizioso blijft winnaar MotoGP race Qatar – protest afgewezen
Lees ook: VisitQatar Grand Prix protesten verwezen naar MotoGP Court of Appeals
Lees ook: Official statement Dorna betreffende protesten tegen Ducati in Qatar

Het Hof van Beroep komt aanstaande vrijdag om 11.00 uur bijeen in het FIM-hoofdkantoor aan het meer van Genève om te beslissen of het resultaat van de Grand Prix van Qatar moet worden gehandhaafd of dat Ducati zal worden gediskwalificeerd en Dovizioso zijn zwaarbevochten overwinning in zal moeten leveren. Niemand weet hoe lang het onderzoek zal duren, maar de verwachting is dat er vrijdag in de loop van de middag een definitieve uitspraak bekend gemaakt zal worden.

Het is tevens bekend wie zal beslissen over een eventuele diskwalificatie van Ducati. Het Hof van Beroep bestaat uit drie personen, gekozen uit de twaalf leden van de ‘Internationale Commissie van Beroep’. De directeur van de Commissie, Anand Sashidharan uit India, de Zweed Lars Nilsson en de Finn Sakari Vuorensola werden aangesteld en benoemd voor deze procedure.

Mocht het Hof van Beroep daadwerkelijk tegen Ducati beslissen, dan kan de Italiaanse motorenfabrikant tegen deze beslissing in beroep gaan bij het Internationaal Gerechtshof voor Sport CAS.

 

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App

 

andrea-dovizioso

Ducati Winglet | foto© Nico Schneider