Julian Puffe wist ondanks een crash met een ruime voorsprong de pole te pakken in de IDM Superbike op Oschersleben. Gabriel Noderer zette na een spannende kwalificatie de snelste tijd in de IDM Supersport. In de eerste IDM Supersport 300 kwalificatie werd de top-drie gevormd door Nederlanders met Colin Velthuizen op de voorlopige pole position.

Donderdag werd er volop getraind door de IDM coureurs in Oschersleben, maar wel onder zeer wisselende weersomstandigheden. Vandaag was de tweede trainingsdag met slechts drie sessies voor het IDM. Deze keer wel onder goede weersomstandigheden met een stralende zon. De IDM Superbike en IDM Supersport 300 reden in de ochtend hun tweede en beslissende kwalificatie. De IDM Supersport 300 klasse ging de baan op voor hun eerste kwalificatie. Vrijdagmiddag staat in het teken van de WK Endurance kwalificaties.

IDM Superbike: Puffe ondanks crash op pole, drie Nederlanders in de top-tien
Julian Puffe stond op de voorlopige pole position na de eerste kwalificatie van donderdag en zijn tijd bleef ook in het eerste deel van de tweede kwalificatie staan. Zijn teamcollega bij Alpha Racing Van Zon BMW Ilya Mikhalchik maakte in deze fase een onschuldige valpartij mee. Maar ook Puffe zelf ging onderuit, kort nadat hij zijn rondetijd met een halve seconde had aangescherpt. Puffe bleef bij zijn crash in de eerste bocht ongedeerd, maar zijn motor die tevens benzine lekte bleef op de baan liggen. De sessie werd stilgelegd, die ruim een kwartier later werd hervat over de resterende achttien minuten. Puffe kwam niet meer in actie, maar stond op dat moment een seconde los van de rest van het veld. Niemand kwam bij zijn tijd in de buurt en Puffe pakte dan ook de pole position met acht tienden voorsprong op de rest van het veld. Dominic Schmitter reed ook een goede sessie en stond lang op een tweede positie, maar hij werd in de slotfase één plaats terugverwezen door Marc Moser. Mikhalchik vormt samen met Erwan Nigon en Alessandro Polita de tweede startrij. De eerste Nederlander vinden we terug op plaats zeven en dat is Pepijn Bijsterbosch. Naast Bijsterbosch vertrekt Ricardo Brink vanaf plaats acht in de eerste race. Brink maakt nog wel een schuiver na de rode vlag situatie, maar hij kon al snel weer zijn weg vervolgen. Bobby Bos wist zich achter Toni Finsterbusch ook bij de eerste tien te kwalificeren.

IDM Supersport 600: Noderer op pole na spannende kwalificatie
Max Enderlein, Tom Toparis en Dennis Lippert waren de snelste drie coureurs na de eerste kwalificatie van donderdagmiddag, maar deze rondetijden konden al snel in de prullenbak. De baan was nog niet volledig droog in deze sessie en dat was tijdens de tweede kwalificatie van zaterdagmorgen wel anders. Wayne Tessels was donderdag al goed onderweg en was in de beginfase van de tweede kwalificatie wisselend met Enderlein bovenaan op de tijdlijst te vinden. het slot van de kwalificatie was het spannend en waren er constant wisselingen in de top-tien. Tom Toparis stond in de laatste tien minuten een periode op de eerste plaats, maar even later was het Enderlein die het stokje overnam. In de laatste seconden was het Gabriel Noderer die verrassend zijn eerste IDM Supersport pole position wist te pakken. Enderlein en Toparis mogen ook vanaf de eerste startrij vertrekken. De Kroaat Martin Vugrinec eindigde als vierde. Sander Kroeze stond er na de eerste kwalificatie niet goed bij met een zeventiende tijd, maar zat vandaag duidelijk beter in zijn ritme. Kroeze eindigde als vijfde en moest 0.294 seconde toevoegen op de pole-tijd. Tessels eindigde als zevende achter Marc Buchner. Ook Guus Boes en Vasco van der Valk staan met een tiende en elfde tijd nog ruim binnen een seconde van Noderer. De geblesseerde Milan Merckelbagh vertrekt vanaf plaats zeventien in de wedstrijden. Joep Overbeeke komt uit in de IDM Superstock klasse en was vijfentwintigste in het gecombineerde klassement, waarmee hij zevende was van zijn categorie. Met zeer kleine onderlinge verschillen beloofd het een spannend gevecht te worden in de IDM Supersport 600 categorie.

IDM Supersport 300: Drie Nederlanders op de voorlopige eerste startrij
De IDM Supersport 300 klasse reed vandaag zijn eerste kwalificatie in Oschersleben. Ook de Yamaha  R3 Cup is dit weekend van de partij. In de beginfase van de kwalificatie zagen we onder andere Toni Erhard en de Belg Angelo Licciardi boven aan op de tijdlijst. De Nederlanders sloegen toe in de slotfase, waardoor de voorlopige eerste startrij uit oranje gekleurde rijders bestaat. Colin Velthuizen was het rapste voor Rick Dunnik en Ruben Bijman. Licciardi eindigde de training als vierde gevolgd door Wicky Winkler en Erhard. Thom Molenaar was met een achtste tijd de snelste van de Yamaha R3 Cup rijders. Sasha De Vits en Sven Doornenbal noteerden een tweede en derde tijd van de Yamaha R3 Cup. Melvin van der Voort had minder geluk. De 13-jarige coureur van SWPN crashte vroeg in de kwalificatie, waardoor hij geen serieuze tijd kon noteren. Zaterdagmorgen is de tweede kwalificatie voor de IDM Supersport 300 klasse.

Zaterdag is het een drukke dag voor het IDM. In de ochtend zijn er warm-up sessies voor de IDM Superbike en IDM Supersport 600, gevolgd door de tweede kwalificatie van de IDM Supersport 300 categorie. Vervolgens beginnen vanaf 13:30 uur de wedstrijden. De IDM Superbike en IDM Supersport 300 rijden twee races en de IDM Supersport 600 één wedstrijd. Zondagochtend is de tweede race voor de IDM Supersport 600 coureurs.

Handige links IDM Oschersleben 2019:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App