Dit weekend wordt de vierde ronde van het IDM kampioenschap verreden op het circuit van Schleiz. Thuisrijder Julian Puffe pakte de pole in de IDM Supebike en Max Enderlein was de snelste in de Supersport klasse. Zaterdagmiddag wonnen Jan Ole Jahnig (IDM Supersport 300) en Team Sattler (IDM Zijspannen) wonnen de eerste races van het weekend.

Onder prachtige weersomstandigheden werden zaterdag de IDM kwalificaties en de eerste races van het weekend afgewerkt op de Schleizer Dreieck. Alleen de Zijspannen kregen in hun wedstrijd te maken met wat bewolking en druppels. Het evenement wordt altijd zeer goed bezocht en dat dit is dit jaar niet anders.

IDM Superbike: Puffe op pole en Bijsterbosch op de tweede startrij
Bastien Mackels was vrijdag de snelste man in de vrije trainingen, maar in de kwalificatiesessies van zaterdag kreeg hij concurrentie van Julian Puffe en Ilya Mikhalchik. Uiteindelijk was het Puffe die met de pole postion aan de haal ging voor de Belg Mackels en leider in het kampioenschap Mikhalchik. Het drietal was duidelijk een maatje te groot voor de rest van het veld, want het verschil met de nummer vier was ruim een seconde.

Pepijn Bijsterbosch stond zevende na de eerste kwalificatie, maar hij wist in de tweede sessie een stap te maken. Dat was een knappe prestatie aangezien er maar weinig rijders in de warme condities sneller waren dan in de ochtend. Bijsterbosch noteerde op een duizendste nauwkeurig dezelfde tijd als Lucy Gluckner en ze stonden daarmee een tijd lang beiden op plaats vier. In de slotfase wist Stefan Kerschbaumer onder de tijd van Bijsterbosch en Glockner te duiken. Omdat Glockner haar tijd eerder reed dan Bijsterbosch werd zij uiteindelijk als vijfde in de uitslag opgenomen. Bijsterbosch start zondag vanaf de tweede startrij op plaats zes.

Daniel Kartheininger, Jan Halbich en Toni Finsterbusch vinden we op de derde startrij. De tweede Nederlander was Bobby Bos met een dertiende tijd. De jonge Bos was zelf nog niet helemaal tevreden over zijn positie, maar hij gaf na afloop aan dat morgen de punten verdeeld gaan worden. Ricardo Brink rijdt voor het eerst op Schleiz en dat is geen gemakkelijke baan om snel onder de knie te krijgen. In de slotfase van de tweede kwalificatie wist Brink zijn tijd nog flink aan te scherpen waardoor hij eindigde op een vijftiende plaats. Bos en Brink starten dus zondag om 11:20 en 15:30 beiden vanaf de vijfde startrij.

IDM Supersport: Enderlein, Buchner en Rubin op de voorste startrij in Schleiz
In de IDM Supersport klasse staan er twee Nederlanders op de deelnemerslijst in de vorm van Sander Kroeze en Vasco van der Valk. Koen Zeelen is nog niet van de partij na zijn crash begin deze maand op Zolder waarbij hij een middenvoetsbeentje brak. Max Enderlein en Marc Buchner waren in de voorgaande evenementen de snelste rijders en dat was ook het geval tijdens de kwalificaties in Schleiz. Enderlein pakte uiteindelijk de pole position en was bijna vier tienden sneller dan Buchner. Daniel Rubin noteerde een derde tijd en mag dus ook vanaf de voorste startrij vertrekken.

Op de tweede startrij vinden ook drie Duitse rijders met Dennis Lippert, Kevin Wahr en Dominik Rubin. De 16-jarige Kroeze was na de eerste kwalificatie keurig zesde. In de tweede sessie wist Kroeze zijn tijd wel nipt te verbeteren, maar omdat meer rijders dat deden zakte hij naar de achtste positie achter Christoph Beinlich. De 18-jarige Van der Valk heeft dit jaar moeite om aan dezelfde resultaten te komen als vorig jaar. Van der Valk was tiende na zowel de eerste als tweede kwalificatie. Het verschil naar de rijders voor hem is niet groot, waardoor er voor de Benro Racing rijder nog van alles mogelijk is in de wedstrijden. De Belg Arne de Wintere zette een vijftiende tijd. De beide races in de IDM Supersport klasse worden ook zondag verreden.

IDM Supersport 300: Jahnig het sterkste en Steeman crasht in Race 1 op Schleiz
In de IDM Supersport 300 klasse staan er dit weekend minder rijders dan gebruikelijk aan de start. Deze competitie rijdt tijdens de meeste evenementen samen met de Nederlandse Yamaha R3 Cup, waardoor er een groot rijdersveld ontstaat. In Schleiz is dit niet het geval. Vijftien coureurs waaronder zeven Nederlanders reden zaterdagmorgen twee kwalificatietrainingen. Victor Steeman is de lijstaanvoerder in deze competitie, maar hij krijgt in Schleiz tegenstand van onder andere WK-rijders Maximilian Kappler en Jan-Ole Jahnig.

In de kwalificatie was Jahnig ruim het snelste voor Steeman en Kappler. Toni Erhard was de vierde KTM in de top-vier. Dion Otten noteerde met zijn Honda een vijfde tijd gevolgd door Troy Beinlich. Max Schmidt vormde met de Nederlanders Milan Merckelbagh en Jeffrey Buis de derde startrij. Roy Voermans en Bibi Damen werden tiende en elfde na de trainingen. Mieke Abbink klokte ondanks een crash in de tweede kwalificatie een veertiende tijd.

Zaterdagmiddag werd de eerste race verreden en polesitter Jahnig was daarin ook het sterkste. De Duitser wist weg te rijden van merkgenoten Steeman, Kappler en Erhard. Steeman liet dure punten liggen, toen hij in de vierde ronde ten val kwam. De race werd uiteindelijk vier ronden voor het einde afgebroken vanwege een crash van Max Schmidt, die gelukkig oké bleek te zijn. Jahnig won daardoor de race voor Kappler en Erhard. Steeman reed na zijn crash nog één ronde en zocht later de pitstraat op. Met drie ronden achterstand werd Steeman nog wel als dertiende in de uitslag opgenomen.

Otten deed goede zaken om achter de KTM’s een vierde plaats op te eisen. Otten staat op een derde plaats in de tussenstand met nu nog dertien punten achterstand op Steeman. Erhard staat nu tweede met twaalf punten achterstand op Steeman. Beinlich reed naar een vijfde plaats. Daarachter vochten de Nederlander Merckelbagh, Buis en Voermans voor de zesde plaats en ze werden ook in deze volgorde in de uitslag opgenomen. Abbink kwam als twaalfde over de finish. Damen voelde zich erg ziek en bij een controle in het medical centre kreeg ze te horen dat ze niet mocht starten in de eerste race.

IDM Zijspannen: Sattler-Neubert te sterk voor Streuer-Daalhuizen in Race 1
In de IDM Zijspannen, waar ook punten zijn te verdienen voor de ONK Zijspannen, staan er vijf Nederlandse combinaties aan de start. Bennie Streuer en Gerard Daalhuizen zijn de Nederlandse favorieten voor de eindoverwinning en gaan ook aan de leiding in het Duitse kampioenschap. De voorsprong van Streuer-Daalhuizen werd na de races in Zolder nog groter, omdat de combinatie van Josef Sattler en Uwe Neubert gediskwalificeerd werd omdat zij niet voldeden aan het technisch reglement. Sattler-Neubert zijn in protest gegaan en deze zaak loopt momenteel nog.

Op de baan wisten Sattler-Neubert zaterdagmorgen wel de pole position te pakken voor André Kretzer en Bjorn Bosch. Streuer-Daalhuizen besloten alleen in de eerste kwalificatie van start te gaan en kwamen tot een derde tijd. John Smits en Gunter Verbrugge begonnen sterk op vrijdag met een derde tijd in de vrije trainingen en waren zevende na de kwalificaties. Wiggert Kranenburg en Jermaine van Middegaal kwamen tot twaalfde tijd, twee plaatsen voor Hilbert Talens met zijn Belgische bakkenist Frank Claeys. Rogier Weekers en Remco Moes kwalificeerden zich als zestiende. Kees Endeveld en Jeroen Remmé zijn niet van de partij in Schleiz, want zij zijn zich aan het voorbereiden op de overstap naar een 600cc span, waar zij dit seizoen nog mee in actie gaan komen.

Bij de start van de eerste race had de zon plaatst gemaakt voor donkere wolken en een aantal regendruppels. Kretzer-Bosch moesten vanaf de laatste positie vertrekken, omdat ze te laat waren voor de startopstelling. Sattler-Neubert pakten kopstart nipt gevolgd door Streuer-Daalhuizen. De twee combinaties bleven in de beginfase bij elkaar, maar in de loop van de race bleken Sattler-Neubert te sterk. Achter het tweetal kwamen Kretzer-Bosch zeer snel naar voren en pakten de laatste podiumplaats. De tweede Nederlandse combinatie van Smits-Verbrugge reden lang in zevende positie en hadden lang de aansluiting bij de groep voor plaats vier. In de voorlaatste ronde gingen zij aan Zimmermann-Prudlik waardoor ze als zesde over de finish kwamen. Kranenburg-Van Middegaal werden tiende, Talens-Claeys twaalfde en Weekers-Moes vijftiende.

 

Handige links IDM Schleiz:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag

 

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl WebApp via: pwa.racesport.nl