De MotoGP coureurs zijn zaterdagmiddag op het Losail International Circuit in Qatar begonnen aan de laatste driedaagse pre-season test voorafgaand aan het 2019 seizoen. De eerste dag zit erop en het was Maverick Viñales die zaterdag het snelst was voor Alex Rins en Andrea Dovizioso

Het Losail International Circuit is zaterdag, zondag en maandag plaats van handeling van de laatste wintertest van het seizoen alvorens op zondag 10 maart aanstaande op hetzelfde circuit het startschot zal klinken voor de eerste wedstrijd van het seizoen.

Voorafgaand aan deze test waren de ogen met name gericht op de twee Repsol Honda Team coureurs Marc Marquez en Jorge Lorenzo. Beiden zijn nog niet geheel hersteld van hun respectievelijk schouder- en pols operaties. Ondanks dat Marquez onlangs in Sepang al van de partij was reisde Lorenzo de afgelopen dagen ook naar Qatar om tijdens deze driedaagse test zijn debuut te maken in de Repsol Honda kleuren.

Zaterdagmiddag om 16:00 uur (14:00 uur Nederlandse tijd) gingen in Qatar de lichten op groen voor de eerste van de drie zes uur durende sessies tijdens deze driedaagse test.

Na een rustig begin van de dag werd het vervolgens langzaam drukker op de baan, een baan die in de beginfase nog vrij stoffig en smerig was. Halverwege de dag was het Danilo Petrucci die de lijst aanvoerde voor Maverick Viñales en Petrucci’s teamgenoot Andrea Dovizioso.

Terwijl de zon langzaam verdween, de duisternis inviel en de lampen aangingen op het Losail International Circuit werd het ineens druk op de baan. Deze drukte was mede omdat de omstandigheden en het tijdstip op dat moment van de dag vergelijkbaar waren met de voor 10 maart op hetzelfde circuit geplande eerste race van het seizoen.

De rondetijden gingen op dat moment van de dag dan ook in een rap tempo naar beneden en het was Maverick Viñales die met een snelste rondetijd van 1’55.051 na afloop het snelst was voor Suzuki coureur Alex Rins en Ducati coureur Andrea Dovizioso.

Petrucci noteerde de vierde rondetijd gevolgd door Valentino Rossi, Tito Rabat terwijl Fabio Quartararo met de zevende rondetijd opnieuw verraste en de snelste MotoGP debutant werd tijdens deze eerste dag.

Takaaki Nakagami, Pol Espargaró en Marquez sloten zaterdag in Qatar de top tien.

Hoeveel waarde er daadwerkelijk aan bovenstaande rondetijden gehecht kan worden is vooralsnog een beetje de vraag. Gedurende de dag was te zien dat veel coureurs runs maakten van zes tot acht ronden, een teken dat er veel nieuwe onderdelen en settings getest werden. Naast het feit dat een deel van het veld de dag al eerder beëindigde, anderen besloten om geen korte run te doen op een zachtere band en daarentegen duidelijk te zien was dat de voorste mannen er duidelijk voor gingen zitten voor het rijden van die ene snelle ronde.

Blessures Marquez en Lorenzo
Zowel Marquez als ook Lorenzo, die met een snelste ronde van 1’57.090 de eenentwintigste rondetijd van de dag liet noteren, gaven na afloop aan nog niet helemaal hersteld te zijn maar met name Marquez liet weten zich een stuk beter te voelen dan tijdens de voorgaande test in Sepang. Lorenzo vertelde nog wel de nodige hinder te ondervinden bij het remmen maar dat het feit dat hij voor het eerste sinds lange tijd weer op een MotoGP zat hem meer hinderde. Beiden gaven aan het tijdens deze eerste dag het ‘rustig’ aan gedaan te hebben en te verwachten er zondag tijdens de tweede dag beter bij te zitten.

Zondag staat er in Qatar opnieuw een zes uur durende sessie op het programma, net als tijdens deze eerste dag zullen de lichten op het Losail International Circuit opnieuw om 14:00 uur Nederlandse tijd op groen gaan.

 

Handige Links Qatar Test – 2019:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag

 
Failed to get data. Error:
Photos Library API has not been used in project 814642671959 before or it is disabled. Enable it by visiting https://console.developers.google.com/apis/api/photoslibrary.googleapis.com/overview?project=814642671959 then retry. If you enabled this API recently, wait a few minutes for the action to propagate to our systems and retry.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App