Quartararó behaalt dominante en emotionele MotoGP zege in Mugello

5396
Fabio Quartararó - Autodromo Internazionale del Mugello | foto© Dorna

Fabio Quartararó heeft zondagmiddag de MotoGP race in Mugello met overmacht gewonnen. De Fransman nam na een valpartij van Pecco Bagnaia de leiding over en bleef vervolgens foutloos. Achter Quartararó finishten Miguel Oliveira en Joan Mir als tweede en derde.

Zondagmiddag om 14:00 uur gingen de lichten uit voor de start van de MotoGP race op het Autodromo Internazionale del Mugello. De zon stond fel aan de hemel boven het heuvelachtige Toscaanse circuit maar met een 23°C buitentemperatuur en een 41°C asfalttemperatuur was was het enkele graden koeler dan vrijdag en zaterdag.

Een kwartier voor de start van de race werd een minuut stilte gehouden ter ere van de overleden Jason Dupasquier. De Zwitser kwam zaterdagmiddag ten val in de kwalificatiesessie en bezweek een dag later aan zijn opgelopen verwondingen. Het was een indrukwekkende aangelegenheid met het Prüstel GP team op de grid en alle coureurs en team managers daaromheen.

Op zaterdagavond was de verwachting dat vrijwel alle coureurs met de medium-compound voorband en medium-compound achterband zouden racen, dat bleek echter toch een ander verhaal te zijn.

Na de opwarmronde, bij het rijden richting de grid, gebeurde er nog een bizar incident. Het leek erop dat Johann Zarco zijn remmen aan het opwarmen was of bezig was zijn start-device te activeren waarna Enea Bastianini hem vol vanachter aanreed. De Fransman kon nog starten maar de Italiaan was uitgeschakeld voor de race zonder een meter te hebben gereden.

Het nieuwe start-device van Fabio Quartararó leek goed te werken want de Fransman maakte een hele goede start vanaf pole position. Toch was de Ducati van Pecco Bagnaia net iets sneller in de sprint richting San Donato en de Italiaan nam de leiding in handen. Quartararó nam de tweede plaats in met daarachter een zeer goed gestarte Miguel Oliveira op P3.

Bagnaia en Quartararó leken meteen al iets sneller te zijn dan de concurrentie, zij waren een aantal tienden los van de concurrentie.

In de tweede ronde ging het mis voor Marc Márquez bij het ingaan van bocht 3 (Poggio Secco). De Repsol Honda coureur kwam ten val waarbij Franco Morbidelli door de grindbak ging om hem te ontwijken. Einde race voor Márquez, Morbidelli viel terug naar de laatste plaats.

Vervolgens sloeg ook het noodlot toe voor Bagnaia. De leider in de race verloor de voorkant van zijn Ducati Desmocedici GP21 in de snelle bocht 9 (Arrabiata 2) en schoof onderuit. Einde race voor de Italiaan die er zo op hoopte zijn eerste MotoGP overwinning te behalen op eigen bodem.

Dit betekende dat Quartararó de leiding overnam. Zarco reed daar kort achter op de tweede plaats en op het lange rechte stuk sloeg hij toe. Dankzij de topsnelheid van de Ducati kon Zarco voorbijgaan aan zijn landgenoot en nam zodoende de koppositie over. Quartararó was echter snel met counteren, dankzij een knappe inhaalactie in Savelli nam de Yamaha coureur de leiding in de race weer over.

Een ronde later gebeurde exact hetzelfde, weer wist Quartararó meteen terug te slaan om de koppositie weer over te nemen.

Terwijl de twee Fransman elkaar een aantal keren hadden gepasseerd had Oliveira nog steeds de aansluiting te pakken op P4. Daarachter reed Jack Miller op P5 voor Suzuki coureurs Alex Rins en Joan Mir.

Quartararó wist in het bochtige gedeelte zijn marge groot genoeg te houden dat Zarco er in de daaropvolgende ronden niet meer langs kon komen op het rechte stuk. De Yamaha coureur had na zes ronden al bijna een seconde voorsprong richting Zarco. Terwijl Oliveira kort achter Zarco bleef rijden vond anderhalve seconde daarachter een interessant duel plaats voor P4.

Miller werd opgejaagd door de Suzuki’s waarbij Rins een aantal keren aan de Australiër voorbij ging. Miller wist uiteraard optimaal gebruik te maken van de topsnelheid van de Ducati en wist meteen weer te counteren op het lange rechte stuk.

In de achtste ronde viel Rins opnieuw aan en ditmaal wist hij zijn voorsprong groot genoeg te maken zodat Miller hem niet meer op het rechte stuk kon passeren. Mir volgde dat voorbeeld en wist ook voorbij te gaan aan de Ducati coureur.

Miller leek het moeilijk te hebben in deze fase van de race want even later zette ook Brad Binder de aanval in. De KTM coureur kwam naar de zesde plaats waardoor Miller in een mum van tijd van P4 naar P7 werd verwezen.

Halverwege de race bedroeg de voorsprong van Quartararó een kleine drie seconden richting Zarco, de Yamaha coureur was op weg naar zijn derde dominante zege van het seizoen. Zarco werd op zijn beurt flink belaagd door Oliveira, het was wachten op de eerste aanval van de KTM coureur. Mir en Rins waren een seconde daarachter in duel voor de vierde plaats.

Terwijl Quartararó zijn voorsprong vergrootte werd de strijd daarachter voor de tweede plaats steeds intenser. Door middel van een prachtige manoeuvre ging Oliveira voorbij aan Zarco in de Scarperia-Palagio chicane en nam de Portugees daarmee de tweede plaats over. Daarachter zagen de Suzuki’s er zeer dreigend uit en waren zij ook op zoek om voorbij te gaan aan Zarco, echter was dat geen eenvoudige opgave vanwege de hoge topsnelheid van de Ducati.

Een ronde later kopieerde Mir de inhaalactie op Zarco die Oliveira een ronde eerder uitvoerde, de Suzuki coureur nam daarmee P3 over. Het was duidelijk dat Zarco problemen had met zijn banden omdat hij een aantal bochten later ook gepasseerd werd door Rins. De Spanjaard zette een prachtige inhaalactie in door de Casanova-Savelli chicane en kwam naar P4, Zarco viel zo terug naar P5.

Rins kon slechts anderhalve genieten van deze vierde plaats. Aan het eind van de negentiende ronde maakte de Spanjaard een fout bij het ingaan van de laatste bocht (Bucine) en schoof met hoge snelheid onderuit. Zijn GSX-RR was volledig afgeschreven en Rins zag opnieuw een kans op het podium verdwijnen. Het was de vierde crash op rij in een race voor de Suzuki coureur.

Een ronde later ging het mis voor Takaaki Nakagami, de Japanner verloor de voorkant van zijn machine in bocht 14 (Biondetti 2).

Terwijl Quartararó op weg was naar zijn derde overwinning van het jaar had Mir met nog twee ronden te gaan het achterwiel van Oliveira gevonden. Zarco kon daarachter op P4 het tempo niet volgen dus het werd een rechtstreeks duel voor P2 tussen Mir en Oliveira.

Quartararó bleef foutloos en kwam als winnaar over de streep. Het was een emotionele zege voor de Fransman die voor derde keer dit jaar met overmacht wist te winnen. Mir probeerde het in de laatste ronde nog in de Scarperia-Palagio chicane maar hij ging wijd waardoor hij niet meer aan kon vallen. Oliveira kwam als tweede over de finish met Mir daarachter op de derde plaats. Even werd de uitslag nog aangepast vanwege vermoedelijk overschrijden van de track-limits, maar gelukkig werd dit al gauw weer teruggedraaid en was de uitslag precies zoals de coureurs daadwerkelijk finishten.

Zarco kwam uiteindelijk als vierde over de finish voor Binder en Miller, daarachter maakten Aleix Espargaró, Maverick Viñales, Danilo Petrucci en Valentino Rossi de top tien compleet.

In het kampioenschap doet Quartararó goede zaken en heeft hij met 105 gescoorde punten nu 24 punten voorsprong op Zarco (81). Bagnaia scoort niet maar staat nog op de derde plaats met 79 punten.

Voor de volgende Grand Prix hoeven we niet lang te wachten. Komend weekend vindt alweer het volgende MotoGP raceweekend plaats op het Circuit de Barcelona-Catalunya.

Handige links Gran Premio d’Italia Oakley:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter