Fabio Quartararó zorgde vrijdag ook tijdens de tweede vrije training voor de MotoGP klasse op het Sepang International Circuit voor het nodige spektakel en was dankzij het opnieuw verbreken van het ronderecord veruit de snelste coureur van de dag. Achter de Fransman klokten de Italianen Andrea Dovizioso en Valentino Rossi de tweede en derde tijd op het Maleisische circuit. 

Vrijdag om 15:05 uur lokale tijd, 08:05 uur Nederlandse tijd gingen de lichten op groen voor de laatste sessie van de dag op het Sepang International Circuit. Op het Maleisische circuit kwam de MotoGP klasse wederom in actie voor hun tweede 45-minuten durende vrije training van de dag. Ondanks dat de zon enigszins achter de wolken was vertrokken was het zeer warm met een buitentemperatuur van zo’n 35°C en een asfalttemperatuur van ver boven de 50°C.

Het zou een cruciale sessie worden aangezien de weersverwachtingen voor de zaterdag er niet goed uit zien. Verwacht wordt dat er veel regen zou vallen waardoor het belangrijk was om in deze sessie een goede setting voor de machine te vinden en de bandenkeuze helder te krijgen voor de race. Daarnaast is het ook van groot belang om aan het einde van de sessie in de top tien te staan om daarmee zo goed als zeker te zijn van deelname aan Qualifying 2.

Nadat hij het in FP1 nog geprobeerd had werd al gauw duidelijk dat het voor Miguel Oliveira dit weekend niet mogelijk is om verder in actie te komen. De Portugees ondervond nog teveel hinder van zijn blessure die hij zes dagen geleden opliep in een zware crash op Phillip Island en besloot daardoor om dit weekend aan zich voorbij te laten gaan.

Tussen de vrije trainingen in werd ook bekendgemaakt dat het Petronas Yamaha SRT team volgend jaar voor beide coureurs de beschikking heeft over A-spec machines. Dit jaar was er veel discussie over het feit dat Fabio Quartararó over een ‘oude’ dan wel ‘geknepen’ Yamaha YZR-M1 zou rijden, iets dat niet volledig op de waarheid berust. Voor volgend seizoen zullen alle vier Yamaha coureurs (Valentino Rossi, Maverick Viñales, Franco Morbidelli en Fabio Quartararó) dus met exact dezelfde machine aan het seizoen beginnen.

Halverwege de sessie was Marc Márquez het snelst voor Alex Rins maar met name de Yamaha’s leken snel. Achter de twee Spanjaarden maakten Valentino Rossi, Franco Morbidelli, Fabio Quartararó en Maverick Viñales op dat moment de top zes compleet.

Niet veel later was er een crash voor Andrea Iannone. De Italiaan die vijf dagen geleden op Phillip Island nog zo verraste eindigde deze tweede vrije training in de grindbak.

Nadat het grootste gedeelte van de sessie werd besteed aan het afstellen van de machines en het evalueren van verschillende bandenkeuzes ging het tempo in de slotfase omhoog. De coureurs kwamen naar binnen voor nieuwe banden om daarmee vervolgens de aanval in te kunnen zetten op de top tien.

Fabio Quartararó zou wederom voor spektakel zorgen met een bloedsnelle ronde. De Fransman haalde nog eens een halve seconde van zijn rondetijd van FP1 af en reed uiteindelijk met een 1’58.576 veruit de snelste rondetijd van de dag. Andrea Dovizioso kwam op ruim 0,6 seconde achterstand naar de tweede tijd met landgenoot Valentino Rossi daarachter op de derde plaats. Franco Morbidelli noteerde een keurige vierde tijd voor Jack Miller en Aleix Espargaró met daarachter Cal Crutchlow, Pecco Bagnaia, Maverick Viñales en Alex Rins in de top tien. Marc Márquez sloot deze sessie af met slechts de dertiende tijd maar de Spanjaard liet als enige geen nieuwe banden monteren, daarentegen was de wereldkampioen bezig met het testen van een nieuwe achterrem op zijn linker clip-on.

De gecombineerde top tien, en waarschijnlijk de coureurs die rechtstreeks door zullen gaan naar Qualifying 2, ziet er als volgt uit: Quartararó, Morbidelli, Dovizioso, Viñales, Rossi, Márquez, Rins, Miller, Aleix Espargaró en Crutchlow.

Tegen het einde van de sessie was er nog een crash voor Johann Zarco. De Fransman die dit weekend zijn tweede raceweekend rijdt voor het LCR Honda team nadat hij vertrok bij KTM ging door middel van een onschuldige schuiver in bocht 1 onderuit maar bleef ongedeerd.

De derde vrije training voor de MotoGP klasse gaat zaterdag om 10:50 uur lokale tijd, 03:50 uur Nederlandse tijd van start met de vierde vrije training en aansluitend beide kwalificatiesessies om 07:25 uur Nederlandse tijd.

 

Handige links Shell Malaysia Motorcycle Grand Prix:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App