Fabio Quartararó was zaterdagochtend in de derde vrije training voor de MotoGP klasse op het TT Circuit Assen het snelst en deed dat met de snelste rondetijd op twee wielen ooit over het Drentse circuit. Danilo Petrucci en Maverick Viñales stonden opnieuw in de top drie geklasseerd, Valentino Rossi eindigde de sessie als veertiende nadat zijn snelste rondetijd werd afgenomen.

Zaterdagochtend om 09:55 uur gingen de lichten op groen voor de derde 45 minuten durende vrije training voor de MotoGP klasse op het TT Circuit Assen. De omstandigheden waren nagenoeg perfect met een strakblauwe hemel, een fel schijnende zon en temperaturen ver boven de 20°C.

In de beginfase van de sessie werd er veel geëxperimenteerd met de verschillende soorten bandencompounds. Marc Márquez was de enige die een aantal ronden reed met de harde voorband terwijl de rest op weg ging met de soft- of medium banden. Wat betreft de achterband was er veel verdeeldheid tussen de soft- en medium compounds waarbij alleen Red Bull KTM Tech 3 coureurs Miguel Oliveira en Hafizh Syahrin samen met Pramac Racing Ducati coureur Pecco Bagnaia de harde achterband lieten monteren.

Yamaha coureurs Maverick Viñales en Fabio Quartararó lieten hun namen direct weer bovenaan de tijdlijsten schrijven terwijl ook Marc Márquez, Alex Rins, Andrea Dovizioso en de verrassende Andrea Iannone snel van start gingen. Het leek erop dat Valentino Rossi zijn problemen nog niet verholpen had aangezien hij ver buiten de top tien stond.

Enigszins opvallend was dat halverwege de sessie ook Dovizioso een run ging maken met de harde achterband. De Ducati is ondanks het gigantische vermogen redelijk vriendelijk voor de banden en krijgt de harde compound vaak niet werkend.

Met iets meer dan een kwartier te gaan was Quartararó bezig met een snelle ronde toen er ter hoogte van Meeuwenmeer een onderdeel los kwam te zitten. Het leek erop dat de overloopzak van de radiateur los was geraakt waardoor deze tegen de rechterhand van de Fransman sloeg. Hij zocht gauw de Petronas Yamaha SRT pitbox op waarna het probleem gauw verholpen werd en hij de baan weer op kon. Even daarvoor raakte Franco Morbidelli ook al een deel van zijn achterzitje kwijt op de Veenslang waardoor het een aantal hectische minuten waren voor het Maleisische MotoGP team.

Met zo’n tien minuten te gaan waren vrijwel alle coureurs naar binnen geweest voor een nieuwe set banden en gingen ze op jacht naar een snelle rondetijd. Petrucci was de eerste die de grens van 1’32.6 wist te doorbreken en daardoor het bestaande ronderecord van Valentino Rossi uit 2015 had verbroken.

Terwijl onder andere Márquez, Viñales en Quartararó een aanval plaatsen op de tijd van Petrucci had Rossi opnieuw problemen. Met iets meer dan drie minuten te gaan kwam hij voor de tweede keer naar binnen voor een nieuwe achterband en had hij daarna nog maar de mogelijkheid voor één snelle ronde. Op dit moment was hij al naar de twaalfde plaats verwezen, buiten de cruciale top tien.

Het lukte de Italiaan om een snelle ronde te rijden waardoor hij veilig was in de top tien. Echter had Márquez zich opnieuw goed gepositioneerd en reed hij kort achter de veertigjarige Yamaha coureur.

Uiteindelijk was het wederom Fabio Quartararó die een zeer goede ronde aan elkaar wist te knopen en met een 1’32.471 de snelste rondetijd van het weekend reed. Dit was zelfs de snelste ronde ooit op twee wielen op het TT Circuit Assen waardoor het vier jaar oude record van Rossi uit de boeken ging. Opnieuw reden Danilo Petrucci en Maverick Viñales een rondetijd in de top drie met Marc Márquez daarachter op de vierde plaats.

Aanvankelijk was het dus Rossi die de vijfde rondetijd had gereden maar aan het eind van de sessie werd deze van hem afgenomen. Het bleek dat de Italiaan bij het uitkomen van de Geert Timmer bocht buiten de kerbstones had gereden waardoor de rondetijd ongeldig werd verklaard. Hierdoor viel hij terug naar de veertiende plaats op de tijdlijsten en stond hij buiten die cruciale top tien geklasseerd. De Yamaha coureur zal dus via Qualifying 1 moeten proberen om een plaats in Q2 te veroveren.

Verder stonden Takaaki Nakagami, Franco Morbidelli, Jack Miller, Andrea Dovizioso, Cal Crutchlow en Joan Mir in de top tien geklasseerd waardoor zij recht hadden op deelname aan Q2. Ook Alex Rins wist niet in deze top tien te eindigen met slechts een twaalfde rondetijd.

De vierde vrije training met aansluitend beide kwalificatiesessies op het TT Circuit Assen gaat vanmiddag om 13:30 uur van start.

 

Handige links Motul TT Assen :

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
TT Festival Assen
Fotoverslag – donderdag
Fotoverslag – vrijdag
Fotoverslag – zaterdag
Fotoverslag – zondag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App