Quartararó snelste in MotoGP klasse na eerste dag op lastig Automotodrom Brno

149
Fabio Quartararó - Automotodrom Brno | foto© motogp.com

Fabio Quartararó was vrijdagmiddag in de tweede vrije training voor de MotoGP klasse op het Automotodrom Brno het snelst en sloot daarmee de eerste dag op het Tsjechische circuit als snelste af voor Petronas Yamaha SRT teamgenoot Franco Morbidelli en Miguel Oliveira. Pecco Bagnaia is uitgeschakeld voor dit weekend vanwege een hevige knieblessure.

De tweede vrije training voor de MotoGP klasse op het Automotodrom Brno ging vrijdagmiddag om 14:10 uur van start. Ondanks hier en daar wat bewolking was het behoorlijk warm op het Tsjechische circuit met een buitentemperatuur van 30°C en een asfalttemperatuur van zo’n 44°C, voor de coureurs en teams gelukkig niet zo extreem als in Jerez.

Blessure Pecco Bagnaia, einde weekend in Brno
Vóór de start van de sessie werd het grote nieuws bekendgemaakt door Pramac Racing teambaas Francesco Guidotti dat Pecco Bagnaia dit weekend niet meer in actie zal komen en waarschijnlijk ook volgende week het raceweekend op de Red Bull Ring zal missen. De Italiaan, die in Jerez nog meestreed voor het podium totdat zijn Ducati Desmocedici GP20 de geest gaf, kwam tijdens FP1 hard ten val bij het ingaan van bocht 1 en bleek een flinke knieblessure te hebben opgelopen. Bagnaia werd naar het ziekenhuis gebracht voor verdere controle, eventueel zal hij ook geopereerd moeten worden.

Bagnaia is nu de vierde MotoGP coureur in dit pas net beginnen 2020 seizoen die een flinke blessure heeft opgelopen. Alex Rins was de eerste die op zaterdagmiddag tijdens het eerste raceweekend in Jerez een zware schouderblessure opliep en daardoor de race moest missen. Cal Crutchlow crashte de volgende dag op zondagochtend en brak daarbij het schippersbotje in zijn linker pols en Marc Márquez ging op die zondagmiddag de fout in waarbij hij zijn bovenarm brak. De situatie van Márquez is uiteraard nog iets gecompliceerden aangezien hij al voor de tweede keer is geopereerd nadat de plaat in zijn bovenarm brak nadat hij thuis een raam wilde openen.

FP2
Al vroeg in de tweede vrije training kreeg Alex Márquez te maken met een technisch probleem. Bij het opkomen van het rechte stuk ter hoogte van start / finish sloeg zijn Honda RC213V af en moest hij deze op de service road parkeren. Op de scooter van een fotograaf kon de Repsol Honda coureur terugkeren naar zijn pitbox om daar met de tweede machine weer verder te rijden.

In deze tweede vrije training, met redelijk hoge temperaturen, werden voornamelijk de medium-compound en hard-compound banden gemonteerd. Er was geen duidelijke ‘ideale’ bandencombinatie aangezien er veel geëxperimenteerd werd door de coureurs. Een enkeling probeerde een race run te rijden met de soft-compound achterband, deze deed het in Jerez juist heel goed onder de extreem warme omstandigheden.

Veel coureurs leken het lastig te hebben met het gripniveau op het Tsjechische circuit. De asfaltlaag is voor het laatst in 2008 vernieuwd en in combinatie met de relatief hoge temperatuur en de vele hobbels was het geen makkelijke opgave.

Ondanks het gebrek aan grip werd er in de slotfase van de sessie door een groot deel van de coureurs nieuwe banden gemonteerd om daarmee een snelle rondetijd te kunnen rijden. Het was zichtbaar dat de coureurs zoekend waren naar grip aangezien de machines er onrustig uitzagen en de traction control duidelijk hoorbaar veel moest ingrijpen.

Uiteindelijk reed Fabio Quartararó met een 1’56.502 de snelste tijd van de dag maar de Fransman was zichtbaar gefrustreerd met de staat van het Tsjechische asfalt. Franco Morbidelli maakte er een Petronas Yamaha SRT 1-2 van met daarachter Miguel Oliveira in de top drie.

De vierde tijd kwam op naam van de verrassende Johann Zarco voor Maverick Viñales en Joan Mir, daarachter maakten Aleix Espargaró, Pol Espargaró, Takaaki Nakagami en Jack Miller de top tien compleet. Net buiten de top tien stonden Brad Binder, Valentino Rossi, Alex Rins, Danilo Petrucci en Andrea Dovizioso, zij zullen zaterdagochtend in FP3 dus nog flink aan de bak moeten om een plaats bij de top tien te bemachtigen.

De derde vrije training voor de MotoGP klasse op het Automotodrom Brno gaat zaterdagochtend om 09:55 uur van start met de vierde vrije training en aansluitend beide kwalificatiesessies om 13:30 uur.

 

Handige links Monster Energy Grand Prix České republiky 2020:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag


Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek 

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar [email protected] kan ook.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App