Quartararó wint BMW M Award dankzij beste kwalificaties in 2020

196
Dorna CEO Carmelo Ezpeleta overhandigt Fabio Quartararó de BMW M Award namens BMW | foto© BMW Group

Fabio Quartararó is de winnaar geworden van de BMW M Award in 2020. De Fransman was over het hele seizoen gezien het beste geklasseerd in de kwalificatiesessies en gaat naar huis met een gloednieuwe BMW M2 CS.

BMW is sinds 2003 de officiële leverancier van de Safety Cars in de MotoGP klasse en sindsdien is er ook een apart klassement voor de kwalificaties in de MotoGP klasse. De coureur die zich over het hele seizoen gezien het beste weet te kwalificeren ontvangt aan het eind van het seizoen een gloednieuw topmodel van BMW M.

Over de veertien raceweekenden waarin de MotoGP klasse in 2020 actief was heeft Fabio Quartararó zich het beste gekwalificeerd en mag hij een nieuwe BMW M2 CS mee naar huis nemen. Leuk detail: Quartararó is al de eigenaar van een BMW M2 en liet weten dat hij deze auto cadeau gaat doen aan zijn vader die nu nog rondrijdt in een kleine Citroën.

Het was nog spannend want ook Maverick Viñales maakte dit weekend nog kans op de BMW M Award. Fabio Quartararó begint de MotoGP race op het Autódromo Internacional do Algarve zondagmiddag vanaf de zevende plaats, Viñales start vanaf de negende plaats.

Fabio Quartararó: “Het was een vreemd maar super spannend seizoen. Ik ben heel blij dat ik het klassement van de BMW M Award heb gewonnen. Het is prachtig dat BMW M GmbH ook waarde hecht aan onze prestaties in de kwalificaties met deze speciale prijs over de afgelopen jaren. Ik kijk er al naar uit om een eerste rit te maken met mijn nieuwe BMW M2 CS, het lijkt haast wel op een raceauto voor op de weg en ik weet zeker dat ik er plezier mee ga hebben. Veel dank aan BMW!”

Carmelo Ezpeleta (Dorna CEO): “Felicitaties aan Fabio Quartararó. Hij was zeer indrukwekkend in de kwalificaties dit seizoen en heeft ons allemaal wederom verrast met zijn snelheid. Ik wil graag onze langdurige en betrouwbare partner BMW M GmbH bedanken. We hebben altijd kunnen rekenen op hun steun, zeker in een jaar als deze dat zeker niet gemakkelijk was.”

Wat betreft de laatste MotoGP race van 2020 op zondag zal Quartararó er alles aan doen om het seizoen met een goed gevoel af te sluiten. Het is tevens zijn laatste race voor het Petronas Yamaha SRT team, volgend seizoen verkast hij naar het Monster Energy Yamaha MotoGP team.

Fabio Quartararó: “Het was een positieve dag want we hebben flinke stappen gemaakt ten opzichte van Valencia. Er zijn nog steeds een aantal dingen waar we moeite mee hebben en waar ik geen goed gevoel me heb, maar we staan zevende op de grid en dat is niet verkeerd. Onze pace is behoorlijk sterk en ik denk dat ik nog wel een stap kan maken morgen omdat we nog iets interessants gaan proberen in de warm-up. Ik denk dat de bandenslijtage een cruciale favtor wordt voor de race maar ik zal er alles aan doen om een goede laatste race van het jaar te rijden. Mijn concurrenten hebben ook een goede pace dus zal het lastig worden om ze te volgen maar ik wil heel graag het seizoen op de best mogelijke manier afsluiten voor mijn team.”

Zondagochtend om 11:00 uur Nederlandse tijd komen de MotoGP coureurs nog in actie op het Autódromo Internacional do Algarve voor de twintig minuten durende warm-up sessie. De laatste MotoGP race van 2020 in Portimão gaat om 15:00 uur Nederlandse tijd van start.