Races van Barwa Grand Prix of Qatar mogelijk verplaatst van zondag naar maandag

15668
pol-espargaro
Pol Espargaro - veel wind en veel zand onlangs tijdens de MotoGP Testdag in Qatar | foto© Repsol Media

Er bestaat een kans dat de eerste wedstrijddag van het 2021 MotoGP seizoen in Qatar verplaatst wordt van zondag naar maandag. De weersvoorspellingen in Qatar zijn voor zondag dusdanig slecht dat er momenteel gekeken wordt naar een uitwijkmogelijkheid naar maandag.

Vrijdag na afloop van de eerste dag van de Barwa Grand Prix of Qatar ontstond er binnen de MotoGP familie enige consternatie. Wat is het geval, voor aanstaande zondag wordt er in Qatar slecht weer voorspeld. Volgens de lokale weersvoorspellers wordt er een zeer stevig wind verwacht met windvlagen van wel 65 km per uur.

Tijdens de gebruikelijke vergadering van de veiligheidscommissie op vrijdagmiddag na afloop van de eerste twee vrije trainingen, waarbij een groot deel van de MotoGP officials overleg hebben met een afvaardiging van de IRTA en de FIM, werd het onderwerp besproken over een mogelijke verplaatsing van de wedstrijddag van de Barwa Grand Prix of Qatar van zondag naar maandag.

Een beslissing is er nog niet genomen, sterker nog Carmelo Ezpeleta, CEO van Dorna, wil vooralsnog niets weten van het verplaatsen van de races naar maandag, dit vanwege het feit dat veel TV-zenders in zo’n situatie aanstaande maandag hun programmering volledig op hun kop zouden moeten zetten. Een situatie die volgens de Dorna baas niet wenselijk is.

Hoe dan ook, mochten de races op zondag gewoon doorgang kunnen vinden dan is een ding wel al duidelijk, het zullen winderige eerste races worden van het 2021 MotoGP wereldkampioenschap seizoen. Niet alleen zondag, maar ook zaterdag zal de wind naar verwachting al een rol gaan spelen tijdens de kwalificatiedag. Niet alleen de wind zal echter een rol spelen, het door de wind op het circuit geblazen woestijnzand is misschien nog wel een groter probleem. Dat is niet te doen was de mening van een aantal MotoGP coureurs die we vrijdagavond in Qatar spraken over de ontstane discussie.

Het is niet de eerste keer dat de harde wind op het Losail International Circuit voor problemen zorgt, zo ging onlangs de vijfde MotoGP testdag op het circuit nog verloren, puur om het feit dat het niet verantwoord was om te rijden.

Mochten de races wel verplaatst moeten worden naar maandag dan is dat ook niet de eerste keer dat dit gebeurt in Qatar. In 2009 konden alleen de Moto3- en Moto2-races op zondag worden verreden, gevolgd door een wolkbreuk die urenlang aanhield. De MotoGP race werd toen verplaatst naar maandag.

Handige links Barwa Grand Prix of Qatar:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag – donderdag
Fotoverslag – weekend

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter