Racesport.nl coureur in de spotlights: Bertus Folkertsma

770
bertus-folkertsma
Bertus Folkertsma | foto© Bertus Blokzijl

Ook voor de coureurs is het een bijzondere- en onzekere tijd vanwege de uitbraak van het coronavirus. Na een winter van voorbereiding staan er voorlopig geen races op het programma en is het vooralsnog onduidelijk wanneer de eerste race überhaupt wordt verreden. Hoe gaan de coureurs hiermee om, hoe houden ze hun conditie op peil en wat zijn de gevolgen?

De komende tijd zetten we regelmatig een aantal bekende en minder bekende coureurs in de spotlights door ze allen een tiental vragen voor te leggen. In deze editie: OW Cup en Irish Road Racing Championship coureur Bertus Folkertsma.

Wie is Bertus Folkertsma?

 • Naam: Bertus Folkertsma
 • Bijnaam: Brutus
 • Geboren op: 29-09-1977
 • Woonplaats: Assen
 • Kampioenschap: diverse o.a. OW Cup en Irish Road Racing Championship
 • Team: Bertus Folkertsma Racing Team
 • Specialiteit: Roadracing wordt steeds meer mijn ding.
 • Op het circuit te herkennen aan: Startnummer 9 Yamaha R6 en op het paddock aan de prachtige trailer, bakwagen en strakke motoren
 • Favoriete circuit: Isle of Man / Circuit Barcelona – de Catalunya
 • Facebook: bertusfolkertsma
 • Twitter:
 • Instagram: @bertusfolkertsma

Allereerst de belangrijkste vraag, hoe staat het met jouw gezondheid en de mensen in jouw omgeving?

Super, in mijn directe omgeving geen gezondheidsklachten gelukkig en met mijzelf gaat het ook hartstikke goed. Persoonlijk zit ik super in mijn vel. Dus kom maar op

Naast het niet doorgaan van races, welke beperkende maatregel van de overheid is voor jou het meest lastig?

Natuurlijk is het lastig om mijn werk te doen. Ik ben salesmanager in de auto- en motorbranche. Vanwege de uitbraak van het coronavirus mochten we een paar weken geen klanten bezoeken maar gelukkig zijn we weer 100% op pad. Verder ondervind ik privé geen hinder. We blijven lekker bezig met de voorbereidingen voor de sport.

Heb je dit seizoen überhaupt al op de motor gezeten, zo ja, waar en hoe ging dat?

Niet op de wegrace motoren. Wel op de YCF-Pitbikes waar we de laatste tijd heel veel fun uit halen. Het is natuurlijk geen echte wegrace, maar daarentegen zitten er ook relatief gezien veel lagere kosten aan vast wanneer je dit vergelijkt met de echte wegrace. Tijdens de winterperiode zijn we indoor actief geweest met de YCF-pitbikes, en nu dus ook op de grotere kartbanen buiten. Kan het iedereen aanbevelen om dit ook te gaan doen naast zijn of haar gewone motorsportactiviteiten. Heel veel fun voor weinig geld.

Heb je momenteel contact met je team, hoe is de situatie en de sfeer daar?

Contact is natuurlijk prima. Voor dit seizoen verwacht ik zelf geen grote evenementen meer. Dus is het voor iedereen een ander jaar dan normaal gesproken het geval is. Als teameigenaar/coureur weet ik in dit geval het team maar ook een aantal sponsoren/vrienden actief te houden, HAHAHA, ook met de YCF-pitbikes. Met een aantal teamleden en andere vrienden hebben we een leuke groep enthousiaste sportieve mensen bij elkaar waar we regelmatig mee naar de kartbaan gaan om een rondje te trainen maar bovenal veel lol te hebben. Super toch. Natuurlijk liggen de prioriteiten helaas wel ergens anders. Wel merk ik dat het ook wel eens gezond en goed is om niet elke keer de druk te hoog te leggen. In dit geval varen wij als team er wel goed bij. Zeker in deze tijden merk je meer en meer dat alles relatief is en gezondheid op nummer 1 staat, altijd.

Na een winter nu weer lange tijd niet op je racemotor, kun je voor die specifieke ‘race fitheid’ eigenlijk wel goed trainen?

Gelukkig konden we in de winter ook al lekker doorzetten met pitbiken op de indoor-kartbanen en in deze periode heerlijk op de buitenbanen. A.s. zondag ben ik voor het eerst weer in Assen op de TT-baan te vinden. Kijken waar we staan voor dit seizoen.

Trainingsmogelijkheden zijn nu beperkter, hoe hou je je algehele conditie op peil?

Als ik lichamelijk maar fit ben en dat ben ik, komt het allemaal goed. Tussendoor lekker met de mountainbike op weg en verder gewoon je ding doen en ervoor zorgen dat je niet te veel lekkere dingen gaat eten want die komen wel aan, hahaha.

Verwacht je problemen op financieel gebied voor jezelf of je team?

Nee, ik heb weinig uitgaven maar daarentegen ook geen inkomsten nodig dus. Heb de afspraak met relaties en sponsoren gemaakt dat we alles één seizoen opschorten, dus alles komt goed.

Wat zijn je gedachten over de financiële gevolgen voor de race wereld voor dit jaar en de komende jaren?

Kan ik eigenlijk niet voor een ander inzien. Als ik naar mijzelf kijk verwacht ik geen grote veranderingen en gaan we lekker door met de plannen zoals die al op papier stonden maar met één jaar uitstel. De Ierse wegraces met o.a. Northwest 200 en Manx Grand Prix stonden in 2020 op de planning en de Isle of Man TT was mijn hoofddoel voor 2021, ook dit wordt een jaartje later.

Ondanks alles, en stel dat we binnenkort weer gaan racen. Wat zijn in dat geval je doelstellingen?

Die zijn al niet meer te realiseren dit jaar. Dus verzetten we alles naar 2021 en 2022. Natuurlijk ga ik wel racen waar ik kan. Maar dit is in voorbereiding op 2021

Stel dat je niet meer zou mogen & kunnen sporten (racen), wat zou jij dan in het dagelijks leven (willen) doen?

Het runnen van mijn eigen bedrijf/raceteam, maar dat staat al vast. Dat gaat zeker gebeuren en lukken na mijn einde racecarrière.

bertus-folkertsma
Bertus Folkertsma – Isle of Man | foto© Bertus Blokzijl

Racesport.nl coureur in de Spotlights woensdag 03 juni: OW Cup coureur Willem Kerkvliet.Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App