Racesport.nl coureur in de spotlights: Dion Otten

51
dion-otten
Dion Otten (r) | foto© eigen foto

Ook voor de coureurs is het een bijzondere- en onzekere tijd vanwege de uitbraak van het coronavirus. Na een winter van voorbereiding staan er voorlopig geen races op het programma en is het vooralsnog onduidelijk wanneer de eerste race überhaupt wordt verreden. Hoe gaan de coureurs hiermee om, hoe houden ze hun conditie op peil en wat zijn de gevolgen?

De komende tijd zetten we regelmatig een aantal bekende en minder bekende coureurs in de spotlights door ze allen een tiental vragen voor te leggen. In deze editie: IDM Supersport 600 coureur Dion Otten.

Wie is Dion Otten?

 • Naam: Dion Otten
 • Bijnaam: Sjaakie
 • Geboren op: 30-12-2002
 • Woonplaats: Assen
 • Partner: Ja
 • Kampioenschap: IDM Supersport 600
 • Team: Pearle Gebben Racing
 • Specialiteit: laat remmen, agressief
 • Op het circuit te herkennen aan: fluor gele helm en fluor linker onderbeen
 • Favoriete circuit: Donington Park
 • Facebook: Dion #66 Otten Racing
 • Twitter:
 • Instagram: @dionotten66

Allereerst de belangrijkste vraag, hoe staat het met jouw gezondheid en de mensen in jouw omgeving?

Met mijn gezondheid is het prima. Voel me super fit. Zover ik weet zijn de mensen om mij heen ook nog gezond.

Naast het niet doorgaan van races, welke beperkende maatregel van de overheid is voor jou het meest lastig?

Met de maatregelen van de overheid heb ik eigenlijk vrij weinig moeite. Het enigste waar ik wel steeds de neiging naar heb is het handen schudden. Dat zit er zo in dat dat gewoon automatisch gaat.

Heb je dit seizoen überhaupt al op de motor gezeten, zo ja, waar en hoe ging dat?

Ja gelukkig wel! Ik heb een zesdaagse test gehad met het team op de circuits van Andalucia en Almeria. Dat ging vrij goed. Veel kilometers kunnen maken en veel kunnen testen. Daar ben ik wel echt blij mee, want voor hetzelfde geld begin je het seizoen met nul kilometers op de klok.

Heb je momenteel contact met je team, hoe is de situatie en de sfeer daar?

Ik heb bijna dagelijks contact met mijn team. Uiteraard zijn wij allemaal teleurgesteld dat ook onze eerste wedstrijd van het seizoen is afgelast, maar wat doe je eraan? Op dit moment vrij weinig. Wij bewaren onze rust en gebruiken de extra weken om ons nog beter klaar te stomen voor het seizoen die hopelijk zo snel mogelijk weer de normale kalender aanhoudt!

Na een winter nu weer lange tijd niet op je racemotor, kun je voor die specifieke ‘race fitheid’ eigenlijk wel goed trainen?

Om de echte “racefitheid” specifiek te trainen is wel lastig nu. Je kunt nergens op een circuit trainen, ook op mijn supermotard kan ik nergens terecht. Je moet gewoon zorgen dat je topfit blijft.

Trainingsmogelijkheden zijn nu beperkter, hoe hou je je algehele conditie op peil?

Gelukkig kunnen we nog blijven hardlopen en fietsen. Dus dat kan gewoon doorgaan. Om je kracht op peil te houden moet je creatief zijn, maar dat lukt aardig! De achtertuin is nu de sportschool. We moeten roeien met de riemen die we hebben! 

Verwacht je problemen op financieel gebied voor jezelf of je team?

Nee dat verwacht ik niet, maar het wordt er allemaal niet makkelijker op voor iedereen.

Wat zijn je gedachten over de financiële gevolgen voor de race wereld voor dit jaar en de komende jaren?

Tja, dat hangt er ook van af hoe snel de corona problemen achter de rug zijn. Maar het zal zeker gevolgen hebben denk ik. Het is voor rijders en teams sowieso al ‘topsport’ om de budgetten elk jaar voor elkaar te krijgen en dat zal nu nog lastiger worden.

Ondanks alles, en stel dat we binnenkort weer gaan racen. Wat zijn in dat geval je doelstellingen?

Om veel te leren en gewoon doorgaan waar we geëindigd zijn met de test. Ik maak dit jaar de overstap van de supersport 300 naar de supersport 600. Dat is een grote stap. We moeten rustig blijven en onze doelstelling houden die we al hadden.

Stel dat je niet meer zou mogen & kunnen sporten (racen), wat zou jij dan in het dagelijks leven (willen) doen?

Daar moet ik niet aan denken… We moeten de moed erin houden! Maar als het echt zover zou moeten komen dan zit ik gewoon nog op school. Eerst mijn MBO opleiding afronden en daarna als alles mee zit door naar het HBO. We zien wel waar het schip strand! Blijf gezond allemaal en ik hoop dat we elkaar snel weer zien op de paddock!

dion-otten
Dion Otten | foto© Van der Tuuk fotografie

Racesport.nl coureur in de spotlights vrijdag 01 mei: ONK SuperCup 600 coureur Selwin Hamden.

 Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App