Ook voor de coureurs is het momenteel een bijzondere- en onzekere tijd vanwege de uitbraak van het coronavirus. Na een winter van voorbereiding staan er voorlopig geen races op het programma en is het vooralsnog onduidelijk wanneer de volgende race überhaupt wordt verreden. Hoe gaan de coureurs hiermee om, hoe houden ze hun conditie op peil en wat zijn de gevolgen?

De komende tijd zetten we regelmatig een aantal bekende en minder bekende coureurs in de spotlights door ze allen een tiental vragen voor te leggen. In deze editie: Jaimie van Sikkelerus.

Wie is Jaimie van Sikkelerus?

 • Naam: Jaimie van Sikkelerus
 • Bijnaam: The Sikk
 • Geboren op: 25-05-1997
 • Woonplaats: Akersloot
 • Partner: nee, vrij vogeltje
 • Kampioenschap: World Supersport 600
 • Team: MPM Routz racing team
 • Specialiteit: technische bochten
 • Op het circuit te herkennen aan: Geel rode kleurstelling in helm en deels pak
 • Favoriete circuit: Donington Park
 • Facebook: Jaimie van Sikkelerus 74 – MPM Routz Racing
 • Twitter: niet meer in gebruik
 • Instagram: jaimievsik_74

Allereerst de belangrijkste vraag, hoe staat het met jouw gezondheid en de mensen in jouw omgeving?

Met mij gaat het goed en gelukkig is binnen het gezin ook niemand verkouden en toch lekker fit bezig ondanks dat we beperkt zijn geworden doordat de fitness centrums zijn gesloten.

Naast het niet doorgaan van races, welke beperkende maatregel van de overheid is voor jou het meest lastig?

Normaal zat ik alle ochtenden, 5 dagen per week, in de fitness en dat valt ineens weg. Daarnaast kunnen we ook nergens aan de gang op de motor doordat alle circuits gesloten zijn en zit uitwijken naar Spanje om daar te trainen er ook niet in… al met al vind ik het lastig om een mooie balans te vinden in mijn trainingsschema.

Heb je dit seizoen überhaupt al op de motor gezeten, zo ja, waar en hoe ging dat?

Uiteraard tijdnes de WorldSBK voorjaarstest en in Australië tijdens het eerste wedstrijdweekend van het seizoen waar de uitslag in de race met een zestiende plaats voor mij best wel teleurstellend was. Mij focus lag dan ook meteen al op het tweede wedstrijdweekend in Qatar, maar zo ver kwam het dus niet.

Heb je momenteel contact met je team, hoe is de situatie en de sfeer daar?

Jazeker hebben we contact, zowel met mijn monteurs als ook met de jongens van Ten Kate en EAB Racing! Het is goed om dat te behouden voor als we straks eindelijk weer aan de bak kunnen. Uiteraard baalt iedereen als een stekker en zit iedereen met veel vragen wanneer we weer van start kunnen. Gelukkig maken de jongens het goed al zit één van mijn monteurs die op Tenerife woont wel in een volledige lockdown. En mijn chew-chief uit Engeland heeft uit angst zijn hele huis vol gekocht met de nodige etenswaren.

Na een winter nu weer lange tijd niet op je racemotor, kun je voor die specifieke ‘race fitheid’ eigenlijk wel goed trainen?

Helaas zit op de motor trainen er momenteel niet in, en ook de supermoto training is weggevallen dus de focus ligt nu op mijn conditie en de spieren op niveau houden, ook evenwicht oefeningen zijn hiervoor erg belangrijk.

Trainingsmogelijkheden zijn nu beperkter, hoe hou je je algehele conditie op peil?

Dat is goed bij te houden, vooral veel mountainbiken is daarvoor in de plaats gekomen. Voor mij is dat op het bekende MTB parcours in Schoorl waar ik dan ook geregeld te vinden ben. Daarnaast is éen voordeel van dit gedoe dat ik samen met mijn artsen meer tijd heb om weer een plan op te zetten voor een EMG test voor me rechter been/knie, hopelijk op kort termijn. Hieruit moet blijken of er nog een operatie aan zal kunnen komen.

Verwacht je problemen op financieel gebied voor jezelf of je team?

Voor alsnog niet heel extreem omdat gelukkig veel sponsoren al vroeg dit seizoen hun bijdrage overgemaakt hebben, iets waar we hun enorm dankbaar voor zijn. Wel zijn er nu vragen over bepaalde situaties en hoe het in het verloop van dit seizoen verder zal gaan, en daar word dan nu ook al naar gekeken en naar gerekend.

Wat zijn je gedachten over de financiële gevolgen voor de race wereld voor dit jaar en de komende jaren?

Ik denk zelf dat volgend seizoen de gevolgen wel goed zichtbaar zullen zijn bij veel teams, dit omdat er veel bedrijven in moeilijkheden zijn gekomen waardoor ze niet meer de buffers hebben voor sponsoring zoals vele bedrijven het de voorgaande jaren wel hadden. Hierdoor ben ik bang dat er een heel aantal rijders of teams weg zullen vallen.

Ondanks alles, en stel dat we binnenkort weer gaan racen. Wat zijn in dat geval je doelstellingen?

Ik heb aan begin van het seizoen voor me zelf een doelstelling gemaakt; een constante top 15 finisher te zijn in dit zware veld. Helaas greep ik er met de zestiende plaats in Australië net naast waardoor ik nu nog gedrevener ben om in de resterende wedstrijden voor de punten te vechten.

Stel dat je niet meer zou mogen & kunnen sporten (racen), wat zou jij dan in het dagelijks leven (willen) doen?

Ik kan me er nu echt nog even geen voorstelling bij maken, maar zou het leuk vinden andere rijders te gaan coachen, in race en supermoto en ergens als testrijder te functioneren. Daarnaast vind ik ondernemen erg leuk vooral op het gebied van de handel en ik probeer dan ook daar nu al langzaam mee te beginnen.

Tot slot wil ik iedereen sterkte wensen in deze tijd en vooral de bedrijven die zwaar getroffen worden. Blijf gezond en zo positief mogelijk!  Ik kijk uit naar de eerste wedstrijd die komen gaat, al weet helaas op dit moment nog niemand wanneer dat zal zijn.

 

Racesport.nl coureur in de spotlights woensdag 01-04-2020: Zijspancoureur Kees Endeveld.

 

Ter info:
Nieuwe rubriek Racesport.nl coureur in de spotlights

De komende tijd (zolang er nog geen races zijn) zullen we middels deze nieuwe rubriek, vanaf week 14 wekelijks op maandag, woensdag en vrijdag, een bekende of minder bekende coureur in de spotlights zetten door hun allen dezelfde tien vragen te stellen.

Instragram live chat
Naast deze nieuwe rubriek zullen we vanaf week 14 op dinsdag – en donderdagavond (20:00 uur) een Instagram live chat gaan verzorgen. Tijdens deze chatsessies zullen we vanachter de pc (mobiele telefoon) contact zoeken met een bekende coureur of sleutelfiguur uit de onze geliefde sport. Tijdens deze chat zullen we vervolgens de betreffende persoon de nodige vragen stellen over zijn voorbereidingen, doelstellingen, trainingen en de huidige gang van zaken. De fans kunnen deze chat niet alleen volgen maar tevens via een chat bericht vragen stellen welke vervolgens zo veel als mogelijk direct beantwoord zullen worden.

Volgt u Racesport.nl nog niet via Instagram? Ga dan snel naar @racesport.nl om de komende tijd niets te missen en ook via dit socialmedia kanaal de snelste motorsport.nl site van Nederland te volgen.

Racesport.nl podcast
Op dit moment werken we achter de schermen ook hard aan de eerste Racesport.nl podcast, hierover binnenkort meer nieuws.

Racesport.nl, ook als er even geen wedstrijden zijn
Met bovengenoemde nieuwe activiteiten hopen we onze trouwe bezoekers ook in deze bijzondere en rustige tijd zonder races te kunnen laten genieten van onze geliefde sport. We hopen dat jullie hiermee ons, ook in deze voor ons bijzondere, moeilijke en lastige tijd, massaal blijven bezoeken.

 

 

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App