Ook voor de coureurs is het momenteel een bijzondere- en onzekere tijd vanwege de uitbraak van het coronavirus. Na een winter van voorbereiding staan er voorlopig geen races op het programma en is het vooralsnog onduidelijk wanneer de volgende race überhaupt wordt verreden. Hoe gaan de coureurs hiermee om, hoe houden ze hun conditie op peil en wat zijn de gevolgen?

De komende tijd zetten we regelmatig een aantal bekende en minder bekende coureurs in de spotlights door ze allen een tiental vragen voor te leggen. In deze editie: Zijspancoureur Kees Endeveld.

Wie is Kees Endeveld?

 • Naam: Kees Endeveld
 • Bijnaam: Caseytapper
 • Geboren op: 06-09-1988
 • Woonplaats: Grolloo
 • Partner: Sanne Streuer
 • Kampioenschap: Wereldkampioenschap zijspannen
 • Team: Drugsadvies Sidecarshop Racing
 • Specialiteit: Constant rijden
 • Op het circuit te herkennen aan: De rode Carl Cox helmen. 
 • Favoriete circuit: Spa-Francorchamps
 • Facebook: SidecarshopRacing
 • Twitter: @sidecarshopTeam
 • Instagram: @casey_endeveld

Allereerst de belangrijkste vraag, hoe staat het met jouw gezondheid en de mensen in jouw omgeving?

Het gaat hier in Grolloo nog heel goed. Grolloo is een dorp waar mensen goed op elkaar letten. Hierdoor hebben wij gelukkig nog geen besmettingen.

Naast het niet doorgaan van races, welke beperkende maatregel van de overheid is voor jou het meest lastig?

Het werk staat voor een deel stil. Ik heb een webshop in zijspan gerelateerde producten (Sidecarshop). Geen races betekend ook geen verkoop. Gelukkig ben ik hier niet van afhankelijk. Ik kan nog wel een maandje of twee vooruit met de boekhoudkundige werkzaamheden (binnen het eigen boekhoudkantoor) die ik heb liggen.

Heb je dit seizoen überhaupt al op de motor gezeten, zo ja, waar en hoe ging dat?

Nee helaas niet. En dat is dubbel jammer aangezien ik een nieuwe bakkenist en een ander zijspan heb aangeschaft.

Heb je momenteel contact met je team, hoe is de situatie en de sfeer daar?

Dat gaat zoveel mogelijk via Whatsapp. We proberen via de digitale weg contact te houden, dit omdat we allemaal ook ouderen in onze omgeving hebben. De sfeer is goed. We staan klaar om van start te gaan.

Na een winter nu weer lange tijd niet op je racemotor, kun je voor die specifieke ‘race fitheid’ eigenlijk wel goed trainen?

Trainen kan op dit moment niet. Voor de race fitheid ben ik niet zo bang. Het motor gevoel mis ik echt, en zal niet bevorderlijk zijn. Maar dat probleem heeft iedereen.

Trainingsmogelijkheden zijn nu beperkter, hoe hou je je algehele conditie op peil?

Voor een zijspancoureur is dit iets minder relevant. De bakkenist daarentegen moet echt zorgen dat hij fit blijft. Wel moet ik natuurlijk op gewicht blijven. Daar let ik zeker op. 

Verwacht je problemen op financieel gebied voor jezelf of je team?

Dat zal er aan liggen hoe lang dit gaat duren. Als we nog een tweede seizoenshelft krijgen dan krijgen de sponsoren nog deel waar voor hun geld. Gebeurt dit niet dan zullen de sponsoren volgend jaar niet staan te springen om geld te betalen. Maar ook al wordt er dit jaar misschien niet gereden, er zijn een hoop vaste kosten die wel door gaan. Denk bv aan  het wagenpark, assurantiën, huur werkplaats ect.

Wat zijn je gedachten over de financiële gevolgen voor de race wereld voor dit jaar en de komende jaren?

Ook hier ligt het eraan hoe lang het gaat duren. Als alle bedrijven nog een paar maanden dicht blijven dan zullen ze als eerste besparen op sponsoring. Echter zijn onze budgetten veel lager dan die van de solo wereld. Ik denk dat het voor hun veel moeilijker zal worden.

Ondanks alles, en stel dat we binnenkort weer gaan racen. Wat zijn in dat geval je doelstellingen?

Ik moet het gat naar Team Streuer zien te dichten. Afgelopen jaar zijn wij dan wel voor hen in het WK geëindigd. Maar dit kwam grotendeels door de technische problemen bij Team Streuer. Op de baan ben ik mijn zwager Bennie nog niet de baas. Daar moet ik aan werken.

Stel dat je niet meer zou mogen & kunnen sporten (racen), wat zou jij dan in het dagelijks leven (willen) doen?

Motorsport zit in mijn bloed. Daarom zal ik hier altijd bij betrokken blijven. Dit kan door mijn webshop. Maar naast deze webshop werk ik 3 dagen in de week bij Actief Techniek (een technisch uitzendbureau) en heb ik een groeiend boekhoudkantoor.

Tot slot: Blijf gezond allen.

 

Racesport.nl coureur in de spotlights vrijdag 03-04-2020: Red Bull MotoGP Rookies Cup coureur Collin Veijer.

 

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App