Ook voor de coureurs is het een bijzondere- en onzekere tijd vanwege de uitbraak van het coronavirus. Na een winter van voorbereiding staan er voorlopig geen races op het programma en is het vooralsnog onduidelijk wanneer de eerste race überhaupt wordt verreden. Hoe gaan de coureurs hiermee om, hoe houden ze hun conditie op peil en wat zijn de gevolgen?

De komende tijd zetten we regelmatig een aantal bekende en minder bekende coureurs in de spotlights door ze allen een tiental vragen voor te leggen. In deze editie: World Supersport 300 coureur Koen Meuffels.

Wie is Koen Meuffels?

 • Naam: Koen Meuffels
 • Bijnaam: Koentje
 • Geboren op: 17-09-1994
 • Woonplaats: Someren
 • Partner: Sanne Bekx
 • Kampioenschap: WK SSP300
 • Team: MTM Motoport Kawasaki
 • Specialiteit: Slimme laatste ronde
 • Op het circuit te herkennen aan: Klein postuur (1.62)
 • Favoriete circuit: Motorland Aragon
 • Facebook: Koen Meuffels
 • Twitter: nvt
 • Instagram: @koen_meuffels

 

Allereerst de belangrijkste vraag, hoe staat het met jouw gezondheid en de mensen in jouw omgeving?

Gelukkig zijn mijn familie en ikzelf gezond.

Naast het niet doorgaan van races, welke beperkende maatregel van de overheid is voor jou het meest lastig?

Het lastigste voor mij is dat echt alle circuits en kartbanen in Europa gesloten zijn. Buiten de races om zit ik vaak op de minibike of train ik met een 125cc motor op kartbanen maar dat gaat nu niet. Ik fitness altijd thuis en train vaak met mijn mountainbike dus dat kan ik gelukkig gewoon blijven doen.

Heb je dit seizoen überhaupt al op de motor gezeten, zo ja, waar en hoe ging dat?

Ja, begin februari hebben we al 2 testdagen gereden met het team op het circuit in Cartagena. Dat ging erg goed waardoor ik erg uitkeek naar de daaropvolgende test in Jerez en de eerste race in Jerez. Helaas kregen we, toen we tijdens de test in Jerez alles klaar hadden staan in de pitbox om te rijden, het bericht dat de test niet doorging en dat was flink balen dus….

Heb je momenteel contact met je team, hoe is de situatie en de sfeer daar?

Ja, het team is in België gevestigd maar omdat en we de grens niet meer over mogen kan ik er helaas niet komen. Via Whatsapp hebben we gezamenlijk nog wel regelmatig contact met elkaar.

Na een winter nu weer lange tijd niet op je racemotor, kun je voor die specifieke ‘race fitheid’ eigenlijk wel goed trainen?

Natuurlijk is het altijd weer even wennen als je na de winterstop of nu na deze lange tijd voor het eerst op de ‘grote’ motor stapt, maar racen verleer je niet zomaar!

Trainingsmogelijkheden zijn nu beperkter, hoe hou je je algehele conditie op peil?

Thuis kan ik fitnessen, verder vind ik het leuk om veel met de mountainbike te trainen. Zolang de situatie zo blijft en Nederland niet in volledige lockdown gaat kan ik beide nog gewoon blijven doen.

Verwacht je problemen op financieel gebied voor jezelf of je team?

Het team draait al een tijdje mee dus ondanks dat niemand dit aan zag komen verwacht ik dat zij alles in orde hebben. Zelf ben ik erg blij met mijn sponsoren die me dit jaar ondanks de situatie toch blijven steunen. Hopelijk gaat de race in Assen door in Augustus want daar komen veel sponsoren en bijhorende klanten naar toe.

Wat zijn je gedachten over de financiële gevolgen voor de race wereld voor dit jaar en de komende jaren?

Persoonlijk, maar ook voor de organisatoren zal het de komende jaren moelijker worden om sponsoren enthousiast te krijgen. Vooral door de financiële klap die ze nu moeten proberen zien te doorstaan. De focus zal er de komende jaren bij bedrijven op liggen om een buffer aan te leggen i.p.v. het sponsoren van motorsport.

Ondanks alles, en stel dat we binnenkort weer gaan racen. Wat zijn in dat geval je doelstellingen?

Mijn doelstelling blijft gelijk, ik ga voor de wereldtitel in het WK SSP300. We hebben een erg sterk team en na de eerste test heb ik genoeg vertrouwen om vooraan mee te kunnen doen.

Stel dat je niet meer zou mogen & kunnen sporten (racen), wat zou jij dan in het dagelijks leven (willen) doen?

Ik denk daar nu nog niet erg over na omdat mijn focus bij het racen ligt. Op het HBO kan ik weer instromen bij de opleiding advance business creation (marketing en bedrijfskunde) maar de kans is heel groot dat ik dan probeer om zelf een eigen bedrijf te starten, in welke sector of wat voor iets moet dan blijken.

koen-meuffels

Koen Meuffels – Portimâo 2019 | foto© Randy van Maasdijk

Racesport.nl coureur in de spotlights woensdag 15-04-2020: ONK SuperCup 1000 coureur Frank Nieman

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App