Racesport.nl coureur in de spotlights: Patricia Kok

91
patricia-kok
Patricia Kok | foto© Erik de Ruijter fotografie

Ook voor de coureurs is het een bijzondere- en onzekere tijd vanwege de uitbraak van het coronavirus. Na een winter van voorbereiding staan er voorlopig geen races op het programma en is het vooralsnog onduidelijk wanneer de eerste race überhaupt wordt verreden. Hoe gaan de coureurs hiermee om, hoe houden ze hun conditie op peil en wat zijn de gevolgen?

De komende tijd zetten we regelmatig een aantal bekende en minder bekende coureurs in de spotlights door ze allen een tiental vragen voor te leggen. In deze editie: ONK SuperCup 600 coureur Patricia Kok.

Wie is Patricia Kok?

 • Naam: Patricia Kok
 • Bijnaam:
 • Geboren op: 17-03-1993
 • Woonplaats: Heerhugowaard
 • Partner: Ashwin
 • Kampioenschap: ONK SuperCup 600
 • Team: Van der Flier Racing
 • Specialiteit: Regen rijden
 • Op het circuit te herkennen aan: Panter-en zebraprint
 • Favoriete circuit: Mogen dat er ook meerdere zijn? Jerez, Donington Park én Valencia
 • Facebook: patriciakokracing
 • Twitter:
 • Instagram: @patriciakok34

Allereerst de belangrijkste vraag, hoe staat het met jouw gezondheid en de mensen in jouw omgeving?

Gelukkig gaat het met mij, Ashwin en onze beide families goed.

Naast het niet doorgaan van races, welke beperkende maatregel van de overheid is voor jou het meest lastig?

Dat we al die tijd ook niet hebben kunnen trainen op een motor is natuurlijk de grootste domper. Daarnaast ben ik bezig met het behalen van mijn vrachtwagenrijbewijs zodat Ashwin en ik samen de racetruck naar de buitenlandse wedstrijden kunnen sturen. Ik was net klaar met rijlessen en mocht eigenlijk 19 maart afrijden, toen op 16 maart alles stil kwam te liggen.

Heb je dit seizoen überhaupt al op de motor gezeten, zo ja, waar en hoe ging dat?

Gelukkig hadden wij twee testen staan voor het voorjaar waarvan de eerste al in februari op het circuit Jerez. Een geweldig circuit waar we de nodige meters konden maken. In maart stond de tweede test op het programma. Toen de vrachtwagen nét was gearriveerd in Valencia werd de training gecanceld. We zijn meteen weer omgekeerd en 1900 km naar huis gereden.

Heb je momenteel contact met je team, hoe is de situatie en de sfeer daar?

De sfeer binnen het team is ondanks de situatie erg goed. Ashwin en ik zijn beide coureurs in ons eigen team dus spreken elkaar dagelijks, ook over alle zaken binnen ons raceteam. Daarnaast hebben we via de app veel contact met de rest van ons team.

Na een winter nu weer lange tijd niet op je racemotor, kun je voor die specifieke ‘race fitheid’ eigenlijk wel goed trainen?

Die kun je pas echt trainen als je op de motor zit vind ik. Maar als je zelf topfit bent helpt dit zeker mee!

Trainingsmogelijkheden zijn nu beperkter, hoe hou je je algehele conditie op peil?

Eigenlijk is dit niet veel anders dan anders voor mij. Ik ga minimaal twee keer per week samen met Ashwin hardlopen en ik doe bijna iedere dag een work-out thuis. En omdat ik nu thuis werk kan ik dit nu ’s ochtends doen.

Verwacht je problemen op financieel gebied voor jezelf of je team?

Vooralsnog verwachten wij geen problemen binnen ons team dankzij de steun van al onze sponsoren. Ik hoop natuurlijk dat zij dit aankomend(e) jaar(en) nog steeds kunnen blijven doen!

Wat zijn je gedachten over de financiële gevolgen voor de race wereld voor dit jaar en de komende jaren?

Ik denk dat er zeker verschillende teams in de financiële problemen komen. Sponsoring is vaak het eerste waar bedrijven op zullen bezuinigen als zij in zelf in financiële problemen zitten.

Ondanks alles, en stel dat we binnenkort weer gaan racen. Wat zijn in dat geval je doelstellingen?

Gelukkig staat de eerste training weer op de agenda! We mogen het weekend van 5 juni weer voor de eerste keer op het TT Circuit Assen trainen. Helaas nog geen wedstrijden. Ik ben benieuwd of er nog wedstrijden gereden worden dit jaar maar mijn doel is om in de top 10 te eindigen.

Stel dat je niet meer zou mogen & kunnen sporten (racen), wat zou jij dan in het dagelijks leven (willen) doen?

Dat kan ik mij nog niet voorstellen en daar heb ik ook nog niet over nagedacht. Ik race al sinds ik elf jaar oud ben dus het is altijd al een groot onderdeel in mijn leven geweest.

patrica-kok
Patricia Kok | foto© Jan Timmerman – JTS fotografie

 Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App