Ook voor de coureurs is het een bijzondere- en onzekere tijd vanwege de uitbraak van het coronavirus. Na een winter van voorbereiding staan er voorlopig geen races op het programma en is het vooralsnog onduidelijk wanneer de eerste race überhaupt wordt verreden. Hoe gaan de coureurs hiermee om, hoe houden ze hun conditie op peil en wat zijn de gevolgen?

De komende tijd zetten we regelmatig een aantal bekende en minder bekende coureurs in de spotlights door ze allen een tiental vragen voor te leggen. In deze editie British Supersport coureur Rob Hartog.

Wie is Rob Hartog?

 • Naam: Rob Hartog
 • Bijnaam: geen..
 • Geboren op: 26 maar 1992 te Abbekerk
 • Woonplaats: Sinds twee maanden verhuist naar Enkhuizen
 • Partner: Marjolein
 • Kampioenschap: British Supersport
 • Team: Bike Devil MV Agusta
 • Specialiteit: Starten en bocht exit
 • Op het circuit te herkennen aan: Iets met fluor geel..
 • Favoriete circuit: Portimao
 • Facebook: Rob Hartog #47
 • Twitter: RobHartog 
 • Instagram: @RobHartog 

 

Allereerst de belangrijkste vraag, hoe staat het met jouw gezondheid en de mensen in jouw omgeving?

Gelukkig gaat het met mij, mijn familie en vrienden allemaal goed.

Naast het niet doorgaan van races, welke beperkende maatregel van de overheid is voor jou het meest lastig?

Het is een roerende tijd. Het vergt veel aanpassingsvermogen voor iedereen. Natuurlijk zou ik niets liever doen dan weer op de motor stappen. Maar ik denk dat ik niet mag klagen en er mensen hebben die het veel zwaarder hebben. Met wat creativiteit kun je bijvoorbeeld prima fysiek blijven trainen.

Heb je dit seizoen überhaupt al op de motor gezeten, zo ja, waar en hoe ging dat?

Ik heb in februari een voorjaarstest gehad met het team. Dit was de eerste kennismaking met de MV Agusta, op het circuit in Cartagena. Dit ging niet verkeerd! Ik was onder de indruk van de motor en de samenwerking met het team verliep prettig. 

Heb je momenteel contact met je team, hoe is de situatie en de sfeer daar?

Met het team houden we nauw contact. Engeland zit momenteel nog in een ‘lockdown’, desondanks is het team optimistisch. Alles staat raceklaar en ze verwachten in juni of juli weer te kunnen trainen/racen. Alles zal echter afhangen van de maatregelen welke het land zal treffen…

Na een winter nu weer lange tijd niet op je racemotor, kun je voor die specifieke ‘race fitheid’ eigenlijk wel goed trainen?

Race fitheid of raceritme is altijd moeilijk te onderhouden. De mogelijkheden zijn beperkt en een motor is er natuurlijk voor vereist. Maar we moeten roeien met de riemen die we hebben. En daar zit momenteel helaas geen motortraining tussen.

Trainingsmogelijkheden zijn nu beperkter, hoe hou je je algehele conditie op peil?

Wat fysieke trainingen betreft zie ik zelf geen problemen. Fiets- of hardlooptrainingen blijven ongewijzigd. Daarnaast doe ik krachttrainingen nu gewoon buiten of in de natuur. Je staat versteld wat je met een verdwaalde stoeptegel, boomstammen of hekken kunt doen 😉

Verwacht je problemen op financieel gebied voor jezelf of je team?

Dit is momenteel een groot vraagteken, maar het is wel iets waar ik bang voor ben. Het is nog maar afwachten wat voor race kalender er over blijft. In ieder geval zal die flink uitgedund zijn. Dus misschien levert het niet direct problemen op voor dit jaar, maar zeker voor de periode daarna.

Wat zijn je gedachten over de financiële gevolgen voor de race wereld voor dit jaar en de komende jaren?

De gevolgen zullen groot zijn, denk ik. De grote (fabrieks)teams zullen het wel overleven. Maar alles hangt samen met het bedrijfsleven. En de gevolgen daarop zijn momenteel misschien nog niet merkbaar, maar moeten we zeker niet onderschatten. Wij weten hoe moeilijk het is om als priveteam alle eindjes aan elkaar te knopen. En als die steun weg valt, zou het voor velen zomaar heel moeilijk kunnen worden… 

Ondanks alles, en stel dat we binnenkort weer gaan racen. Wat zijn in dat geval je doelstellingen?

Gelukkig heeft het team een plan voor wanneer we het racen weer zouden kunnen hervatten en zitten daar in ieder geval testmogelijkheden in, voor aanvang van het seizoen. Zo hopen we, in het geval dat, alsnog goed voorbereid te kunnen starten. Het blijft een uitdaging, aangezien er veel nieuwe circuits op de kalender staan. Maar het doel om podiumplaatsen te scoren blijft staan!

Stel dat je niet meer zou mogen & kunnen sporten (racen), wat zou jij dan in het dagelijks leven (willen) doen?

Dat is iets wat momenteel nog moeilijk voor te stellen is en ik het liefst nog even uit stel. Maar mijn werk bij Tata Steel in trillingsanalyse/conditiebewaking van machines vind ik nog steeds erg leuk. Daarnaast heb ik de technische aspecten van het racen ook altijd interessant gevonden, dus wie weet wat daar in schuilt…

Rob-hartog

Rob Hartog | foto© eigen foto

Racesport.nl coureur in de spotlights vrijdag 08 mei: Red Bull MotoGP Rookies Cup en FIM CEV Repsol coureur Zonta van den Goorbergh.

 Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App