Racesport.nl coureur in de spotlights: Vasco van der Valk

403
vasco-van-der-valk
Vasco van der Valk | foto© eigen foto

Ook voor de coureurs is het een bijzondere- en onzekere tijd vanwege de uitbraak van het coronavirus. Na een winter van voorbereiding staan er voorlopig geen races op het programma en is het vooralsnog onduidelijk wanneer de eerste race überhaupt wordt verreden. Hoe gaan de coureurs hiermee om, hoe houden ze hun conditie op peil en wat zijn de gevolgen?

De komende tijd zetten we regelmatig een aantal bekende en minder bekende coureurs in de spotlights door ze allen een tiental vragen voor te leggen. Onderstaand: ONK SuperCup 1000 coureur Vasco van der Valk.

Wie is Vasco van der Valk?

 • Naam: Vasco van der Valk
 • Bijnaam: FASTGO
 • Geboren op: 17-11-1999
 • Woonplaats: Rotterdam
 • Partner: Christina
 • Kampioenschap: OW Cup
 • Team: Druijff Racing Kawasaki
 • Specialiteit: laatste ronde
 • Op het circuit te herkennen aan: zithouding op de motor
 • Favoriete circuit: Brands Hatch
 • Facebook: vascovandervalk
 • Twitter: @vasco62
 • Instagram: @vasco62

Allereerst de belangrijkste vraag, hoe staat het met jouw gezondheid en de mensen in jouw omgeving?

Met mij gaat het gelukkig goed. Ik heb geen klachten met betrekking tot het corona virus. Ook in mijn omgeving is er gelukkig nog niemand met problemen.

Naast het niet doorgaan van races, welke beperkende maatregel van de overheid is voor jou het meest lastig?

Mijn grootste beperking is dat ik niet meer naar de universiteit kan. Als student is dit een groot deel van mijn leven. Waardoor ik nu veel veranderingen meemaak, bijvoorbeeld het online volgen van colleges.

Heb je dit seizoen überhaupt al op de motor gezeten, zo ja, waar en hoe ging dat?

Ja gelukkig wel! Ik heb al kennis maken met mijn nieuwe Kawasaki ZX-10R. Aangezien ik nog geen ervaring had op een superbike was dit een gave ervaring. Na 2 dagen op Valencia voelde ik wel dat het rijden van een 1000 toch flink anders is dan een 600. Maar ik kon een mooie stijgende lijn trekken en hier was ik dan ook heel tevreden mee.

Heb je momenteel contact met je team, hoe is de situatie en de sfeer daar?

Ik heb nog contact met het team. Ik ken veel teamleden al meer dan 7 jaar, waardoor we een goede band hebben. We kunnen helaas niks anders doen dan wachten. De sfeer is goed maar we balen wel dat het corona virus roet in het eten gooit. Gelukkig kunnen we wel volgende week weer rijden, waardoor de stemming al verbeterd is. Alles staat klaar om te beginnen!

Na een winter nu weer lange tijd niet op je racemotor, kun je voor die specifieke ‘race fitheid’ eigenlijk wel goed trainen?

Ja hoor. Hiervoor zijn voldoende oefeningen en trainingen beschikbaar. Het enige nadeel is dat je je motor gevoel niet bij kunt houden, waardoor je na deze lange stop eigenlijk weer op hetzelfde punt begint als voor de test. Het grote voordeel is dat ik nu al weet wat ik kan verwachten van een superbike.

Trainingsmogelijkheden zijn nu beperkter, hoe hou je je algehele conditie op peil?

Ik train nu 5-7x per week om mijn conditie en spierkracht op peil te houden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hardlopen en wielrennen. Ook heb ik thuis wat gewichten waarmee ik mijn krachttraining nog prima kan voortzetten.

Verwacht je problemen op financieel gebied voor jezelf of je team?

Als student heb ik altijd financiële problemen. Op het racevlak weet ik het nog niet zeker, maar het is vooral jammer dat we geen races hebben. Ik ben druk bezig om meer budget bij elkaar te krijgen zodat ik extra circuitdagen kan rijden.

Wat zijn je gedachten over de financiële gevolgen voor de race wereld voor dit jaar en de komende jaren?

Ik gok dat het niet heel veel uit gaat maken. Als de spullen niet gebruikt worden dit jaar, dan gebeurt het volgend jaar wel. Maar ik den dat het wel problemen kan opleveren voor mensen die vrij moeten nemen van hun werk. Die zouden nog wel eens in de knel kunnen komen op het moment dat races verplaatst worden.

Ondanks alles, en stel dat we binnenkort weer gaan racen. Wat zijn in dat geval je doelstellingen?

Plezier maken, de superbike beter leren kennen en oefenen met wheelies.

Stel dat je niet meer zou mogen & kunnen sporten (racen), wat zou jij dan in het dagelijks leven (willen) doen?

Iets doen in het gebied van consultancy en financiële dienstverlening.

druijff-racing-kawasaki
Vasco van der Valk (l) | foto© Druijff Racing Kawasaki


Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App