Racesport.nl coureur in de spotlights: Zonta van den Goorbergh

12
zonta-van-den-goorbergh
Zonta van den Goorbergh(l) en vader Jurgen van den Goorbergh (r) | foto© Nico Schneider

Ook voor de coureurs is het een bijzondere- en onzekere tijd vanwege de uitbraak van het coronavirus. Na een winter van voorbereiding staan er voorlopig geen races op het programma en is het vooralsnog onduidelijk wanneer de eerste race überhaupt wordt verreden. Hoe gaan de coureurs hiermee om, hoe houden ze hun conditie op peil en wat zijn de gevolgen?

De komende tijd zetten we regelmatig een aantal bekende en minder bekende coureurs in de spotlights door ze allen een tiental vragen voor te leggen. In deze editie: Red Bull MotoGP Rookies Cup en FIM CEV Repsol coureur Zonta van den Goorbergh.

Wie is Zonta van den Goorbergh?

 • Naam: Zonta van den Goorbergh
 • Bijnaam: mijn moeder noemt me meestal ‘schatje’😊
 • Geboren op: 1 december 2005
 • Woonplaats: Breda
 • Partner: mijn Moto3!
 • Kampioenschap: Red Bull MotoGP Rookies Cup en European Talent Cup
 • Team: Team superB
 • Specialiteit: Dat heb ik even aan mijn vader gevraagd, vond het moeilijk te beantwoorden. Hij zei ‘gelijk snel vanaf eerste meter, weinig tijd nodig. Zet gelijk aan’….
 • Op het circuit te herkennen aan: mijn rijstijl
 • Favoriete circuit: Spielberg en Aragon
 • Facebook: Zonta84
 • Twitter:
 • Instagram: @zonta_84/

Allereerst de belangrijkste vraag, hoe staat het met jouw gezondheid en de mensen in jouw omgeving?

Met mij gaat het goed, en zover ik weet gaat het ook goed met iedereen die ik ken, van al mijn vrienden die ik spreek gaat het in ieder geval goed!

Naast het niet doorgaan van races, welke beperkende maatregel van de overheid is voor jou het meest lastig?

Het niet zien van mijn vrienden! De vrienden van dichtbij kan ik gelukkig nu wel zien, op goede afstand, maar ik heb ook vrienden uit andere landen en die kan ik nu niet zien!
Zo mogen mijn Belgische vrienden niet de grens over (ben ik eens thuis, kunnen we nog niet afspreken….) en mijn vrienden ‘van de race’ zie ik nu natuurlijk ook niet….

Heb je dit seizoen überhaupt al op de motor gezeten, zo ja, waar en hoe ging dat?

Aan het begin van dit jaar hebben we af en toe op Assen kunnen rijden, daarna ben ik samen met Collin Veijer, mijn Rookie maatje voor 2020 en nog een Nederlandse coureur (Sem Ligtenberg) 3 dagen naar Spanje gegaan om te trainen op de Supermotard! Dat was in februari… Dat was tot voor kort de laatste keer op de motor! Nu de beperkingen in Nederland iets verlicht zijn, mogen we weer trainen en ik ben afgelopen weekeinde in Assen geweest! Dát was fijn, weer rijden!!

Heb je momenteel contact met je team, hoe is de situatie en de sfeer daar?
Mijn vader is mijn monteur, coach en chauffeur. Mijn moeder doet alle administratie en van alles waarvan ik niet wil weten dat het ook moet gebeuren – we hebben dus dagelijks contact 😊 De sfeer is goed. Het is lastig omdat we met dingen bezig zijn, plannen hebben en niet door kunnen…. Maar we maken er het beste van!

Na een winter nu weer lange tijd niet op je racemotor, kun je voor die specifieke ‘race fitheid’ eigenlijk wel goed trainen?

Deels, je kan gewoon je conditie op pijl houden etcetera, niet in een ideale situatie maar het is prima te doen, alleen de beste training is natuurlijk op de motor en die kan nu niet zoals ik het wil want trainen met de Moto3 is beperkt…. Gelukkig kunnen we sinds deze week weer beginnen en is de SuperMotard een goede training!

Trainingsmogelijkheden zijn nu beperkter, hoe hou je je algehele conditie op peil?

In mijn geval valt het mee, ik kan alsnog personal training doen, mijn trainer mag ‘op afstand’ aanwijzingen geven en je kan altijd gaan fietsen, ook in deze tijd! Geen smoesjes dus🙃. Ik heb al heel wat fietskilometers afgelegd – soms alleen en soms samen met Sven Doornenbal!

Verwacht je problemen op financieel gebied voor jezelf of je team?

Dat is moeilijk in te schatten. Vooralsnog kunnen onze sponsors ons steunen en ik denk en vooral hoop dat die er voor me kunnen blijven maar ik ben me er terdege van bewust dat een sponsor het moet kunnen missen, het je moet gunnen en er uiteraard ook iets ‘voor terug wil’ en als we niet rijden dan wordt dat lastig…..
Ik hoop dat we samen deze moeilijke tijd doorkomen en dat ze me nu, straks en heel veel later blijven steunen en voor nu hoop ik dat zij deze periode persoonlijk en zakelijk goed doorkomen!

Wat zijn je gedachten over de financiële gevolgen voor de race wereld voor dit jaar en de komende jaren?

Het is voor iedereen lastig en veel teams zullen nu nog steeds kosten hebbe. Ik hoop dat in het algemeen de teams kunnen blijven bestaan, en dat iedereen binnenkort weer wedstrijden kan rijden!

Ondanks alles, en stel dat we binnenkort weer gaan racen. Wat zijn in dat geval je doelstellingen?
In de ETC en Rookies Cup proberen altijd mee te komen in de kopgroep!

Stel dat je niet meer zou mogen & kunnen sporten (racen), wat zou jij dan in het dagelijks leven (willen) doen?
Bestaat er een leven zonder racen?

zonta-van-den-goorbergh
Zonta van den Goorbergh – Assen 2019 | Foto© Jan Timmerman


Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App