Tijdens de TT week komt Racesport.nl iedere dag met een verhaal uit de rijke historie van de Nederlandse Grand Prix. Vandaag gaan we exact 40 jaar terug in de tijd naar de TT van 1980. Het is de dag dat Jack Middelburg op indrukwekkende wijze de 500cc race in Assen wist te winnen.

Het is TT week, maar dit jaar helaas geen actuele verhalen. Dus moeten we het doen met de vele bijzondere momenten en races uit het verleden van de Grand Prix van Nederland op het TT Circuit Assen. Er zijn zo veel verhalen, eigenlijk veel te veel om te kiezen, maar we hebben geprobeerd om voor deze week een leuke mix te maken tussen bekende en minder bekende verhalen.

Vandaag gaan we terug naar; 28 juni 1980. Het is de dag dat Jack Middelburg geschiedenis schreef door na Wil Hartog ook de 500cc wedstrijd te winnen tijdens de TT Assen. In het laatste verhaal van onze Racesport.nl TT Special reeks blikken we terug op deze unieke dag. Niet alleen met de 500cc wedstrijd met de geweldige overwinning van Middelburg, maar ook over andere momenten tijdens deze TT.

Het afscheid van recordhouder Cees van Dongen
Tijdens de TT van 1980 nam er een bijzonder coureur afscheid. Cees van Dongen reed in 1980 zijn laatste TT in de 50cc en 125cc klasse. In totaal heeft van Dongen maar liefst 41 (!) TT starts achter zijn naam staan en deed dit in een periode van 24 jaar tussen 1957 t/m 1980. Alleen de TT van 1959 moest hij aan zich voorbij laten gaan. Op het moment dat Van Dongen stopte in 1980 was hij 52 jaar en dat was de maximum leeftijd om te racen op dat moment. Wel werd Van Dongen in zijn laatste jaar nog Nederlands kampioen. Van Dongen wist in zijn carrière één Grand Prix te winnen. In 1969 kwam hij als eerste over de finish in Jarama in de 125cc wedstrijd. Van Dongen scoorde geen TT podium. Op onderstaande foto zien we van Dongen met trouwe monteur Cees Brouwer (vader van Ferry) en “Mister TT” Jaap Timmer.

Cees van Dongen nam na 41 TT starts afscheid in 1980. Op de foto samen met monteur Cees Brouwer en Mister TT Jaap Timmer | Foto©: Henk Keulemans

Wat gebeurde er in de overige klassen?
De TT van 1980 kennen we natuurlijk van de 500cc wedstrijd, maar er werden meer races verreden. We beginnen met de kleinste klasse, de ‘borrelglaasjesklasse’, de 50cc. Ricardo Tormo wist de race nipt te winnen voor Stefan Dorflinger. Eugenio Lazzarini werd op ruime afstand derde en Hans Spaan eindigde als vierde. De wedstrijden tijdens deze TT werden praktisch allen verreden op een halfnatte baan. In de 125cc ging de winst naar Angel Nieto, nadat Peter Looijesteijn in de openingsfase even aan de leiding had gereden. Guy Bertin en Loris Reggiani mochten met de uiteindelijke 12+1 wereldkampioen Nieto mee naar het podium. In de 250cc streden Carlos Lavado en Jacques Cornu voor de dagzege. Cornu crashte in de slotfase kort achter Lavado, die daardoor won. Eric Saul werd tweede voor Toni Mang. In die tijd was er ook nog de 350cc. Mar Schouten zorgde voor een verrassing door na de start zich bij de toprijders te mengen, maar viel vervolgens al snel met problemen ver terug. Jon Ekerold won uiteindelijk de race. Patrick Fernandez versloeg Mang in de Geert Timmer bocht, waardoor hij zijn tweede derde plaats van de dag scoorde. Jock Taylor en Benga Johansson wonnen tenslotte in de Zijspanklasse met een vierde plaats voor Egbert Streuer en Bernard Schnieders.

Allesbehalve ideale voorbereiding voor Middelburg
Om een Grand Prix in de 500cc klasse te kunnen winnen zo je eigenlijk topfit moeten zijn, Jack Middelburg liet tijdens de TT Assen van 1980 zien dat het ook anders kan. In 1979 brak “Jumping Jack” tot twee keer toe zijn been bij crashes. Dit zorgde ervoor dat hij enorme hoeveelheid pennen en schroeven in zijn been kreeg. Middelburg begon dan ook geblesseerd aan het seizoen 1980, maar hij stond bekend als bikkelhard en ging door. Middelburg had de beschikking over twee Yamaha TZ 500 productieracers, alleen gedurende het seizoen bleek dat de motoren slecht stuurden. De hulp van framebouwer Nico Bakker werd ingeroepen. Tijdens de TT was het resultaat goed zichtbaar, want Middelburg pakte pole position. Teamgenoot Boet van Dulmen stond als tiende op de startgrid. Het werd niet de TT van Wil Hartog. De coureur uit Abbekerk kwam terug van een blessure en had in de race te kampen met technische problemen en een verkeerde bandenkeus, waardoor hij uiteindelijk op een ronde werd gereden in de wedstrijd.

De start van de 500cc wedstrijd in 1980. Jack Middelburg (8) komt slechts van de plaats, terwijl Randy Mamola (10) de leiding pakt | Foto©: Henk Keulemans

Middelburg maakt TT publiek uitzinnig
Een terugblik op de historische race van Jack Middelburg. De Nederlander staat dan wel op pole position, maar hij kan er totaal niet van profiteren. De pennen en schroeven in zijn been zorgen ervoor dat hij veel moeite heeft met lopen, laat staan het aanduwen van zijn motor. In deze tijd hadden we nog de duwstarts. Middelburg krijgt zijn Yamaha maar amper aan de praat en gaat in het achterveld op de Bedeldijk af. Er zijn nog steeds natte plekken op de baan, dus de omstandigheden zijn verraderlijk. Middelburg voelt zich uitstekend thuis in deze omstandigheden en dendert naar voren. Na één ronde ligt “Jumping Jack” al vijfde en dat wordt al snel een vierde plaats. Vervolgens weet hij het gat te dichten naar leiders; Kenny Roberts, Randy Mamola en Johnny Cecotto. Bij het ingaan van de derde ronde is Middelburg al voorbij aan Cecotto. Bij aanremmen voor de bocht aan het einde van de Bedeldijk moeten ook de twee Amerikanen eraan geloven en rijdt er een Nederlander aan de leiding in de koningsklasse. Ook Van Dulmen rijdt sterk en weet ook aan te haken bij de voorste groep. Aan kop weet Middelburg een voorsprong op te bouwen en de complete wereldtop onder aanvoering van wereldkampioen Roberts zien hem niet meer terug. In de laatste ronde begint Middelburg al te zwaaien en het publiek zwaait terug met alles wat ze voor handen hebben. Drie jaar na de winst van Hartog, wint er opnieuw een Nederlander in de 500cc tijdens de TT Assen! Roberts valt uiteindelijk uit. Graziano Rossi, de vader van, wordt uiteindelijk tweede voor Franco Uncini. Van Dulmen weet Mamola en Cecotto te kloppen en zo knap vierde te worden. Henk de Vries finisht als negende en Willem Zoet kwam als twaalfde over de eindstreep. In 1981 wint Middelburg op indrukwekkende wijze zijn tweede GP op Silverstone. Aan het begin van het seizoen 1984 komt Middelburg om het leven na een tragische crash op het circuit van Tolbert.

500cc TT winnaar Jack Middelburg op het podium met monteur Adrie van den Broeke | Foto©: Henk Keulemans

Dit was de laatste Racesport.nl TT Special. Uiteraard was een echte TT mooier geweest, maar we hopen dat u genoten heeft van een aantal van de prachtige verhalen die er zijn rond de TT Assen.