Net als de voorgaande jaren kunnen we als Racesport.nl wederom terugkijken op een geslaagd jaar. Zo werden er in 2018 opnieuw verschillende bezoekersrecords verbroken en wisten we onze leidende positie als best bekeken motorsportmedium wederom te vergroten. 

Bezoekersaantallen
Racesport.nl kan wederom terugkijken op een geslaagd jaar. Zo mochten we in 2018 bijna 1.300.000 unieke bezoekers verwelkomen op de website, bezoekers die gedurende het jaar zorgden voor maar liefst bijna 8 miljoen bezoeken en ruim 55 miljoen pageviews.

Bezoekersaantallen waarmee we als nieuwssite in een relatief ‘kleine’ sport in Nederland opnieuw ver boven het gemiddelde scoren en ons na 17 jaar nog steeds veruit het grootste online motorsport medium mogen noemen.

Het aantal bezoeken en pageviews steeg ten opzichte van 2017 opnieuw flink terwijl we voor het eerst sinds de start van de website in 2002 geen stijging van het aantal unieke bezoekers kunnen melden. Hier hebben we echter wel een duidelijke verklaring voor.

Met name de verslaggeving rondom het ongeval en het overlijden van 2006 MotoGP wereldkampioen Nicky Hayden in mei 2017 zorgden een aantal dagen voor extreme bezoekersaantallen (22 mei 2017, de dag waarop de Amerikaan overleed was met 172.436 bezoekers en ruim 203.468 bezoeken met afstand de drukste dag ooit op de website). Naast deze trieste gebeurtenis zorgden ook Valentino Rossi met zijn crash tijdens een enduro training en zijn extreem snelle herstel, Michael van der Mark als zijn mogelijke vervanger en het optreden van de Nederlander als invaller voor de geblesseerde Jonas Folger binnen het Monster Yamaha Tech3 team tijdens de Maleisische Grand Prix voor flinke pieken op de website.

Als we deze extreme pieken buiten beschouwing laten dan zien we toch een stijging, een duidelijk stijging zelfs ten opzichte van een beter vergelijkbaar jaar als 2016. Daarnaast geeft de stijging van het aantal bezoeken ten opzichte van het ‘extreme’ jaar 2017 ons veel voldoening. Voldoening met name omdat er beduidend meer bezoekers rechtstreeks Racesport.nl wisten te vinden en we daarmee de schade van o.a. het nieuwe door Facebook doorgevoerde algoritme hebben weten te beperken.

Ondanks dit hebben we ons niet laten verleiden tot het kopen van likes en het betaald promoten van onze nieuwsberichten maar geconcentreerd op onze core-bussines, de website www.racesport.nl. Naar nu blijkt dus niet zonder succes.

Hoogtepunten
Ondanks de genoemde extreme pieken in 2017 waren er in 2018 vanzelfsprekend ook de nodige hoogtepunten. Wat te denken van de overwinningen in het World Superbike kampioenschap van Nederlander Michael van der Mark. De Rotterdammer zorgde met zijn twee overwinningen in Donington Park – zijn eerste en meteen de dubbel – voor kippenvel bij menig Nederlandse wegracefan.

Ook de transfermolen in de MotoGP klasse leverde een aantal verrassingen op, waarbij de overstap van Jorge Lorenzo van Ducati naar het Repsol Honda Team ongetwijfeld de meest verrassende stap was. Daarnaast zorgde de komst van het nieuwe Yamaha satelliet MotoGP team voor een aantal verrassingen, waarbij niet alleen de overstap van de jonge Fransman Fabio Quartararo in het oog sprong maar zeker ook het aantrekken van de Nederlanders Wilco Zeelenberg (teammanager), Torleif Hartelman (riderscoach) en Robin Spijkers (monteur) het vermelden waard is.

Ook het Nederlandse NTS RW Racing GP en Bo Bendsneyder, ondanks een moeilijk en moeizaam verlopen eerste seizoen in de Moto2 klasse, zorgden voor goed nieuws voor de Nederlandse wegracesport. Met name de inspanning van het enige Nederlandse Grand Prix Team mag bewonderingswaardig genoemd worden. Zo kozen teameigenaar Roelof Waninge en teammanager Jarno Janssen niet voor de makkelijkste weg maar liet het tweetal hun motorsporthart spreken en nam men een groot ‘financieel’ risico door een contract te tekenen met Nederlands enige Grand Prix coureur Bo Bendsneyder. Als Racesport.nl mochten we hier ook een kleine bijdrage aan leveren door het coördineren en opzetten van een Crowdfundingsactie. Het doel om 50.000 euro op te halen om het nog ontbrekende budget op te halen slaagde ruimschoots. Zo bracht de Crowfundingsactie via het Nederlandse Talentboek bijna 20.000 euro op en werd het resterende bedrag bijeengebracht door verschillende bedrijven en instellingen die zich via het contactformulier van de actie melden en inmiddels als sponsor zijn verbonden aan de Nederlandse combinatie. De deal kwam tot stand en inmiddels heeft Bendsneyder, ondanks nog niet geheel hersteld te zijn van zijn tijdens de Japanse Grand Prix opgelopen beenblessure, de eerste testkilometers gemaakt op de voor hem nieuwe NTS-machine. Als chauvinistische Nederlanders mogen we dan ook trots zijn dat we in 2019 weer met een landgenoot en een Nederlands team vertegenwoordigd zijn in het MotoGP wereldkampioenschap.

Vanzelfsprekend bleef het niet bij de bovengenoemde hoogtepunten en waren er nog tal van andere sportieve prestaties die het vermelden waard zijn en ons het afgelopen jaar als fans hebben laten genieten. Prestaties en gebeurtenissen die allemaal te lezen waren en nog zijn op Racesport.nl.

2019
Ondanks dat 2019 nog maar slechts twee dagen oud is zijn we alweer druk bezig met komend seizoen. Achter de schermen wordt er hard gewerkt aan een update van de bestaande website, zullen we weer af en toe een Racesport.nl LIVE-uitzending presenteren en van start gaan met een nieuwe ontwikkeling, de Racesport.nl Podcast (video) uitzendingen. Een nog snellere website, een nog meer op mobile gerichte website (meer dan 70% van de bezoekers komt momenteel via mobiel), meer audio, meer video en nog meer en een uitgebreidere uitslagenservice zijn daarnaast komend seizoen onze belangrijkste speerpunten.

Kortom, we zitten niet stil en zijn we nog steeds apetrots dat we ons als fanatieke groep vrijwilligers (wegracefans) en klein Nederlandse bedrijfje door middel van een maximale inzet staande weten te houden tussen de grotere motorsport mediums met grote internationals of met geld smijtende investeerders en miljardairs als financiers.

Bedankt
Ook voor het afgelopen jaar zijn we weer veel mensen dank verschuldigd. Ten eerste natuurlijk al onze sponsors, adverteerders en supporters. Zonder de steun van deze bedrijven en organisaties en vrijwillige bijdrage van talrijke supporters zou het niet mogelijk zijn om de site in de lucht te houden. Ook zijn we veel dank verschuldigd al alle vrijwilligers die ook in 2018 weer vele uren – en soms lange dagen en in de nachtelijke uren- als redactielid achter hun pc doorgebracht hebben en het mede mogelijk gemaakt hebben dat jullie dagelijks het laatste wegrace nieuws konden volgen. Daarnaast de technische mensen die er altijd stonden en staan en de achterkant van de website constant up to date houden en monitoren. Bedankt Joop, Rene, Marc, Guido, Tiny, Sylvana, Ingeborg, Femke, Werner, Barry, Jan, Harm, Mariska, Asse, Jennie, Nico, Peggy en de vele fotografen en alle niet genoemde namen die ons af en toe hielpen en in 2018 ook hun bijdrage hebben geleverd aan ons succes.

Tot slot zijn we natuurlijk veel dank verschuldigd aan jullie, als bezoeker van onze website. Jullie zijn onze motivatie, jullie bepalen ons succes, zonder jullie zouden we niet staan waar we nu staan en zou Racesport.nl niet uitgegroeid zijn naar veruit en met afstand het best bekeken online motorsport medium van Nederland.

Rest mij nog jullie allen een gelukkig en sportief nieuwjaar te wensen, een jaar waarin we weer dagelijks het laatste- en actuele wegracenieuws hopen te mogen verzorgen en waarin we jullie weer massaal als bezoeker van onze website hopen te mogen verwelkomen.

 

Mede namens de Racesport.nl redactie,

Evert Slager
www.racesport.nl


Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App