De filosofie achter Yamaha’s Yard Built-programma is om te laten zien wat er mogelijk is wanneer de meest creatieve geesten van de custombranche worden losgelaten op een standaard productiemotorfiets.

In de afgelopen jaren heeft Yamaha een aantal ongelooflijke meesterwerken op twee wielen zien opduiken uit werkplaatsen in heel Europa, en de nieuwe XR9 Carbona door Bottpower is zeker één van de meest radicale Yamaha Yard Built-specials die we ooit hebben gezien.

De XR9 Carbona is compact, agressief en licht, en is ontworpen om een hoog prestatieniveau te leveren op die bochtige en uitdagende open wegen die de adrenaline van elke motorrijder laten stromen. Het verhaal begon in 2017 toen Bottpower-specials twee van de categorieën wonnen bij de iconische Pikes Peak International Hill Climb in Colorado, VS – één van ’s werelds oudste en beroemdste races over een verraderlijk wegparcours van 19,99 km, met 156 bochten en een hoogteverschil van 1.440 meter.

“De XR9 Carbona is geïnspireerd op onze Pikes Peak-overwinningen. We realiseerden ons dat de CP3-aangedreven Yamaha XSR900, met zijn sterke koppel en compacte chassis, de ideale basis vormde voor deze dynamische nieuwe Yard Built-special,” aldus Bottpower-manager David Sánchez. “Teneerste was ons doel een coole en snelle motorfiets te creëren met een moderne en agressieve uitstraling. Daarnaast wilden we ook een ‘plug and play’-kit kunnen ontwikkelen waarmee elke eigenaar van een Yamaha XSR900- of CP3-platform zijn of haar motorfiets kan transformeren in de XR9.”

“Gebruikmakend van onze uitgebreide ervaring met composieten en 3D-printen, hebben we Yamaha R-series-elementen geintroduceerd, zoals de verborgen ronde koplampen, om het gevoel te creëren van een racemotorfiets met een nummerplaat,” verduidelijkt Hugo van Waaijen, Bottpower’s senior designer. “De XR9 Carbona heeft veel optische massa rond het motorblok, wat betekend dat de voorkant gedrongen en de achterkant kort is. Vanuit het ¾ vooraanzicht deed hij ons denken aan een Pitbull met sterk gespierde schouders (de brandstoftank) en een gekromd uiterlijk, resulterend in een krachtig postuur.”

Hoewel veel van Yamaha’s Yard Built-motorfietsen ‘eenmalige’ specials zijn, bedoeld om eigenaren te inspireren zelf een eigen unieke motorfiets te creëren, kan de Bottpower Carbona XR9-kit rechtstreeks op elk bestaand XSR900- of CP3-basismodel worden aangebracht, zonder dat er aanpassingen aan het frame nodig zijn.

De XR9 Carbona-set bevat een brandstoftankafdekking met geïntegreerde carbon luchtinlaten, carbon zadel en achterkant inclusief alcantarazadel, achterlicht en richtingsaanwijzers, nummerplaat vooraan, met geïntegreerde LED-contourverlichting, radiatorafdekkingen met winglets, groot-/dimlichtkoplampen, kentekenplaathouder, tandwieldeksel en onderkuip.Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App