Randy Krummenacher heeft vrijdag op Philip Island de snelste tijd op de klok gezet tijdens de eerste dag van de Yamaha Finance Australian Round. De regerend wereldkampioen was tijdens de twee vrije trainingen het snelst voor de Italianen Andrea Locatelli en Raffaele de Rosa. Nederlander Jaimie van Sikkelerus noteerde vrijdag de tweeëntwintigste rondetijd.

Net als de WorldSBK coureurs kregen ook de WorldSSP coureurs vrijdagochtend tijdens hun eerste vrije training een nat Phillip Island Grand Prix Circuit voorgeschoteld. Ondanks dat de baan gedurende de eerste vrije training steeds droger en droger werd besloot niet iedereen om naar buiten te gaan. Slechts zestien coureurs reden derhalve één of meerdere ronden en kregen een rondetijd achter hun naam.

Ondanks dat hij maar slechts vier ronden reed was het Andrea Locatelli die het snelst was in deze eerste sessie voor Corentin Perolari, Jules Cluzel, Hannus Soomer en de in Nederlandse dienst rijdende Steven Odendaal.

 

Bij aanvang van de tweede vrije training was de baan volledig droog, maar geheel vlekkeloos verliep deze sessie echter niet. Nadat in de beginfase de bekende zeemeeuwen familie op bezoek kwam, zij de baan bezette en zorgde voor een rode vlag situatie. Nadat de sessie hervat was zorgde Cluzel voor de volgende vertraging. De Fransman blies zijn blok op met als gevolg een flink oliespoor en de tweede rode vlag situatie tijdens deze tweede vrije training. Voordat de rode vlag getoond werd werden Odendaal en Soomer al de dupe van het oliespoor, beiden gingen er in bocht 1 op hoge snelheid hard eraf. Naast het feit dat de Zuid-Afrikaan zijn complete EAB Racing Ten Kate Yamaha hierbij afschreef moest hij ook nog eens voor een medische check-up naar het medical centre.

 

Na een lang oponthoud kon het laatste deel van deze tweede vrije training afgewerkt worden. Het was Locatelli die ook in deze sessie lange tijd de tijdlijst aanvoerde en zijn ongeslagen status als WorldSSP coureur op Phillip Island leek te behouden – de Italiaan was naast de eerder op de dag verreden eerste vrije training ook tijdens de eerder deze week verreden testdagen het snelst – maar het was Randy Krummenacher die hier in de allerlaatste minuut een stokje voor stak.

De regerend wereldkampioen dook met een ronde van 1’32.894 ruim onder de tot dan toe snelste rondetijd van de voormalig Moto2 en de dit seizoen in de WorldSSP klasse debuterende Italiaan die hierdoor tijdens deze eerste dag van het wedstrijdweekend genoegen moest nemen met de tweede plaats op de tijdlijst.

Raffaele de Rosa sloot de sessie af met de derde rondetijd achter zijn naam gevolgd door de verrassend snelle leerling Can Oncu en de Spanjaard Isaac Viñales.

Na lange tijd binnen de top drie gestaan te hebben moest Odendaal – waarvan net na afloop van de sessie het nieuws kwam dat hij fit is voor de dag van morgen en – naast een aantal flinke schaafwonden en de nodige blauwe plekken – geen noemenswaardige verwondingen over heeft gehouden aan zijn zware crash – genoegen nemen met de zesde plaats op de lijst voor Perolari, Lucas Mahias, Cluzel en Philipp Öttl.

Nederlander Jaimie van Sikkelerus sloot deze eerste dag van de Yamaha Finance Australian Round af met de tweeëntwintigste rondetijd achter zijn naam.

 

Handige links Yamaha Finance Australian Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag
Waar te volgen op TV

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App