Ray behaalt dominante zege in Race 1 op Oulton Park, Hickman en O’Halloran clashen

1258
Bradley Ray - Oulton Park | © Rich Energy OMG Racing Yamaha

Bradley Ray heeft zaterdagmiddag de eerste British Superbike race van het weekend gewonnen op Oulton Park. De Rich Energy OMG Racing Yamaha coureur was zoals het hele weekend al oppermachtig en won voor Tommy Bridewell en Leon Haslam. Ophef was er in de laatste ronde waarbij Peter Hickman aan Jason O’Halloran voorbij probeerde te gaan en hij de Australiër ten val bracht, Hickman is daarvoor gediskwalificeerd.

Dit weekend wordt de negende ronde van het Bennetts British Superbike kampioenschap verreden op Oulton Park. Het is de tweede keer dit jaar dat het kampioenschap het circuit in het noordwesten van Engeland aandoet en het is het eerste weekend van de ‘Showdown’. De punten van de top acht coureurs zijn allemaal op 1000 gezet met daarbovenop de ‘podium credits’ die zij gedurende de races dit seizoen hebben gescoord: winst is vijf punten, P2 is drie punten en P3 is één punt. Daardoor ging Brad Ray als leider deze slotfase van het seizoen in voor Jason O’Halloran en Tarran Mackenzie, verder zijn Glenn Irwin, Lee Jackson, Kyle Ryde, Rory Skinner en Tommy Bridewell de enige coureurs die nog kans maken op het kampioenschap.

Ray begon op vrijdag al ijzersterk aan het weekend en deed daar op zaterdag een schepje bovenop door in de kwalificatie een 1’32.948 te rijden. Een nieuw ronderecord op Oulton Park en hij was maar liefst 0,796 seconde sneller dan Tommy Bridewell op de tweede plaats. Jason O’Halloran kwalificeerde zich als derde met daarachter Peter Hickman, regerend British Superbike kampioen Tarran Mackenzie en Leon Haslam op de tweede startrij. De eerste race van het weekend ging zaterdagmiddag van start op Oulton Park over veertien ronden.

Race 1
Jason O’Halloran startte heel goed en ging vanaf de derde startplaats naar de leiding in de eerste bocht voor Tommy Bridewell en polesitter Brad Ray. Peter Hickman nam de vierde positie in handen voor Leon Haslam en Danny Buchan, daarachter waren het Andrew Irwin, Rory Skinner, Tarran Mackenzie en Lee Jackson in de top tien.

Bridewell aarzelde niet viel meteen in de eerste ronde aan waarbij hij de leiding overnam van O’Halloran. Ray zag dat gebeuren en volgde dat voorbeeld waardoor hij ook zo snel mogelijk voorbijging aan de Australiër. Ray deed er nog een schepje bovenop en nam in de laatste bocht voor start / finish de leiding over van Bridewell en probeerde meteen een gaatje te slaan richting de Ducati coureur.

Ray wist langzaam maar zeker een kleine voorsprong op te bouwen maar Bridewell deed er alles aan om bij te blijven. O’Halloran voerde tegelijkertijd de druk op terwijl ook Hickman het tempo van de top drie kon volgen, daarachter ontstond al vrij gauw een gat richting Haslam op de vijfde plaats met verder Buchan, Andrew Irwin, Skinner, Mackenzie en Glenn Irwin in de top tien.

In de zesde ronde vond O’Halloran dat hij lang genoeg naar de Ducati Panigale V4 R van Bridewell had gekeken en nam hij de tweede plaats weer over. Ray had niet kunnen ontsnappen dus richtte de Australiër zijn pijlen nu op de Rich Energy OMG Racing Yamaha coureur.

Een ronde later probeerde ook Hickman voorbij te gaan aan O’Halloran maar de Ducati coureur kon meteen weer aansluiten en hij verloor de aansluiting naar de twee Yamaha coureurs voor zich niet. Achter dit leidende viertal reed Haslam nog steeds op de vierde plaats maar hij werd nu flink opgejaagd door Buchman, Mackenzie, Skinner en Glenn Irwin.

Terwijl Ray langzaam maar zeker toch weg wist te rijden vond Bridewell dat hij dat niet kon laten gebeuren. Middels een prachtige uitremactie wist hij O’Halloran te passeren voor de tweede positie en keek hij naar een achterstand van meer dan een seconde richting Ray.

In de twaalfde ronde kwam er een einde aan de race van Tarran Mackenzie, de regerend wereldkampioen was hard ten val gekomen. Hij bleek ongedeerd te zijn maar de kans op het prolongeren van zijn titel was hiermee een stuk kleiner geworden.

Het werd een dramatische dag voor het McAMS Yamaha team want in de laatste ronde streden O’Halloran en Hickman voor de derde plaats. In de laatste sector probeerde Hickman de Australiër te verrassen en daarbij raakten ze elkaar waardoor O’Halloran met flinke snelheid onderuitging. Vanzelfsprekend was O’Halloran woedend en liet hij dat met duidelijke handgebaren zien, ook was het niet moeilijk om te zien welke woorden hij richting Hickman schreeuwde toen die in de uitloopronde voorbijkwam.

Ray was uiteindelijk oppermachtig en won de race met zo’n drie seconden voorsprong voor Bridewell en Haslam die in die laatste ronde nog opschoof naar de derde plaats. Hickman finishte als vierde maar het incident tussen hem en O’Halloran wordt onderzocht waardoor hem een straf boven het hoofd hangt. Glenn Irwin passeerde de finish als vijfde met verder Danny Buchan, Lee Jackson, Christian Iddon, Rory Skinner en Kyle Ryde in de top tien.

Update: Hickman is gediskwalificeerd en daardoor uit de uitslag gehaald van Race 1. Daarnaast heeft hij een gridstraf van drie plaatsen voor Race 2 op zondagmiddag.

In het kampioenschap heeft Ray nu 1086 punten en heeft hij een voorsprong van 38 punten in handen op O’Halloran. Mackenzie scoort ook niet en staat op 1031.

Nederlanders
Ook zijn er dit weekend weer Nederlanders van de partij op Oulton Park. In de British Supersport klasse wist Jaimie van Sikkelerus zich als elfde te kwalificeren en kwam hij zaterdagmiddag in de Sprint Race als achtste over de streep. In de National Superstock 1000 klasse is Jorel Boerboom de enige Nederlandse vertegenwoordiger en ondanks dat hij in de kwalificatie problemen had en daardoor van de laatste plaats moest starten, kwam hij in Race 1 als 29e over de streep.

Op zondag wordt er weer een druk programma afgewerkt op Oulton Park met onder andere twee British Superbike races.