Ray en Jackson winnen British Superbike races op maandag op Oulton Park

985
Lee Jackson - Oulton Park | © Ian Ward

Bradley Ray en Lee Jackson hebben op maandag de tweede en derde British Superbike race van het weekend gewonnen op Oulton Park. Zoals gebruikelijk was er veel spanning tijdens deze Britse races en kwamen ook de Nederlanders weer in actie.

Nadat Bradley Ray de eerste British Superbike race op zondagmiddag met overtuiging wist te winnen was het de vraag of hij dat op maandag weer kon doen. De Rich Energy OMG Yamaha coureur had namelijk kans om een geldbedrag van 50.000 Britse ponden te winnen namens Milwaukee als hij zowel de drie races op Oulton Park als de drie races op Donington Park weet te winnen. Met een eerste overwinning op zondag was dat een uitstekende start en was hij dan ook de favoriet voor de twee races op maandag.

Race 2
Polesitter Bradley Ray startte goed en nam de leiding in handen voor Rich Energy OMG Yamaha teamgenoot Kyle Ryde en FS-3 Racing Kawasaki coureurs Lee Jackson en Rory Skinner. Daarachter waren het Ducati coureurs Tommy Bridewell en Josh Brookes.

Het was al gauw duidelijk dat Ray net als in Race 1 een maatje te groot was voor zijn concurrentie en hij bouwde al gauw een voorsprong op. Hij reed een nieuw ronderecord terwijl zijn teamgenoot Ryde in duel was met Skinner.

Ray werd uiteindelijk opnieuw de winnaar voor Lee Jackson en Leon Haslam die zijn eerste podiumfinish van het jaar behaalde, nadat hij nog een aantal knappe inhaalacties had uitgevoerd in de slotfase. Ryde finishte net naast het podium op de vierde plaats voor Rory Skinner en Jason O’Halloran, daarachter waren het Christian Iddon, Peter Hickman, Glenn Irwin en Josh Brookes in de top tien.

Race 3
Het was Kyle Ryde die het beste van zijn plaats kwam en als leider de eerste bocht inging voor teamgenoot Brad Ray, Rory Skinner, Lee Jackson, Tommy Bridewell, Leon Haslam, Christian Iddon, Jason O’Halloran, Glenn Irwin en Storm Stacey in de top tien.

In de eerste bocht ging het meteen mis voor Tom Neave en ging hij met behoorlijke snelheid onderuit. De Superstock 1000 kampioen van 2021 had zichtbaar veel pijn en bleef in het gras liggen. Op hetzelfde moment begon ook de BMW M 1000 RR van Ryan Vickers flink te roken. Er kwam een Safety Car om medische assistentie aan Neave te verlenen waarbij ook Vickers gauw van de baan kon gaan.

De Safety Car kwam naar binnen en de race werd hervat. Binnen enkele ogenblikken kwam Andrew Irwin hard ten val met een flinke high-sider. Gelukkig werd de Synetiq BMW coureur niet geraakt door iemand anders maar voor hem kwam de race vroegtijdig ten einde.

Vooraan wist Ray al gauw weer een voorsprong op te bouwen voor teamgenoot Ryde met kort daarachter Jackson, Bridewell en Skinner. Daarachter voerde Jason O’Halloran een groepje aan voor Leon Haslam, Glenn Irwin, Christian Iddon en Josh Brookes in de top tien.

In de achtste ronde wist Bridewell de tweede plaats over te nemen van Jackson en keek hij naar een achterstand van twee seconden richting Ray. De Ducati coureur beschikte echter een indrukwekkend tempo en het duurde niet lang voordat hij het gat naar de leider had dichtgereden. Jackson wist echter het tempo van Bridewell te volgen en werd daardoor meegesleept naar Ray.

In de veertiende ronde nam Bridewell de koppositie over van Ray, waarna Jackson dat voorbeeld volgde en ook voorbijging aan Ray. Jackson bleek het betere tempo te hebben want een ronde later zette hij de aanval in op Bridewell en nam hij daarmee de leiding over. Al gauw kon Jackson een gaatje slaan en behaalde hij uiteindelijk zijn eerste British Superbike overwinning.

Bridewell werd tweede met Ray daarachter opnieuw op het podium. Skinner werd vierde voor Leon Haslam en Jason O’Halloran, verder eindigden Glenn Irwin, Josh Brookes, Peter Hickman en Kyle Ryde in de top tien.

In het kampioenschap staat Bradley Ray nu aan de leiding met 102 punten voor Glenn Irwin (96) en Rory Skinner (86).

Nederlanders
In de British Supersport klasse behaalde Jaimie van Sikkelerus opnieuw een top tien finish, ditmaal finishte de coureur uit Akersloot als zevende. Tomás de Vries werd 24e waarvan zevende in de GP2 klasse. In de Superstock klasse werd Jorel Boerboom 28e in de enige race van dit weekend op Oulton Park.

In de British Talent Cup deed Kiyano Veijer opnieuw mee voor de overwinning, echter liep hij het podium na een zware strijd uiteindelijk net mis en moest de Staphorster genoegen nemen met de vierde plaats. Wel staat Veijer nog aan de leiding in het kampioenschap met een voorsprong van vijf punten op Johnny Garness.

Het volgende British Superbike evenement vindt plaats in het weekend van 20 t/m 22 mei op Donington Park. Eerst zal echter een groot aantal British Superbike coureurs deelnemen aan de North West 200 die plaatsvindt van 10 t/m 14 mei.