Ray wint eerste British Superbike race op Cadwell Park na zware crash

3994
Bradley Ray over 'The Mountain' op Cadwell Park | © Yamaha Racing UK

Bradley Ray heeft zondagmiddag de eerste British Superbike race van het weekend op Cadwell Park gewonnen. De race werd onderbroken vanwege een rode vlag na ernstig incident waarbij Dan Jones de onderuit geschoven machine van Lee Jackson niet meer kon ontwijken.

Dit weekend wordt de zevende ronde van het Bennetts British Superbike kampioenschap verreden op Cadwell Park, het circuit waar de coureurs grote sprongen maken en los komen over ‘The Mountain’. Omdat het in het Verenigd Koninkrijk een ‘Bank Holiday weekend’ is wordt deze ronde van het kampioenschap verreden van zaterdag t/m maandag in plaats van de gebruikelijke vrijdag t/m zondag.

Ook was het kwalificatieformat dit weekend op Cadwell Park anders dan gebruikelijk. In plaats van een Q1-Q2-Q3 systeem moesten de British Superbike coureurs zich nu in een ouderwetse ‘Superpole’ kwalificeren waarbij ze één voor één de baan op gaan en slechts één ronde krijgen om een tijd te laten noteren.

Bradley Ray was daarin het snelst met een 1’25.457 waardoor hij later op de dag in Race 1 vanaf pole position mocht starten voor FS3 Kawasaki coureurs Rory Skinner en Lee Jackson. Danny Buchan kwalificeerde zich als vierde op zijn BMW M 1000 RR voor merkgenoot Peter Hickman en voormalig World Superbike wereldkampioen Tom Sykes. Verder stonden kampioenschapsleider Jason O’Halloran, Tommy Bridewell, regerend BSB kampioen Tarran Mackenzie en Glenn Irwin in de top tien gekwalificeerd. BMW coureurs Ryan Vickers en Andrew Irwin konden hun Superpole ronde niet afmaken vanwege een crash.

Race 1
Polesitter Bradley Ray startte goed en had de leiding in handen voor Rory Skinner en de goed gestarte Tom Sykes. Danny Buchan hield de vierde positie vast voor Lee Jackson en Jason O’Halloran, verder reden Peter Hickman, Leon Haslam, Tommy Bridewell en Christian Iddon in de top tien.

In de tweede ronde had Skinner de leiding overgenomen van Ray met een briljante manoeuvre maar niet veel later ging het volledig mis vlak achter ‘The Mountain’. Lee Jackson was met zijn achterwiel in het gras gekomen en daardoor onderuit geschoven, het probleem was dat zijn Kawasaki ZX-10RR midden op de baan terechtkwam.

De meeste coureurs konden deze ontwijken maar Takumi Takahashi kon een afremmende Kyle Ryde niet meer ontwijken en kwam hard ten val. Enkele seconden later was de crash van Dan Jones nog vele malen heftiger aangezien hij de Kawasaki niet had gezien en met volle vaart erop knalde. De iForce Lloyd & Jones BMW coureur kwam zwaar ten val en bleef vervolgens roerloos op het asfalt liggen. Ondanks de gigantische klap valt het mee met de blessures van Jones, de Engelsman heeft alleen een hersenschudding en een gebroken sleutelbeen opgelopen.

Nadat Jones medische assistentie had ontvangen en de marshals de ravage hadden opgeruimd kon de race hervat worden over twaalf ronden. Brad Ray startte opnieuw goed en ging als leider de eerste bocht in voor Rory Skinner en Danny Buchan. Jason O’Halloran reed op de vierde plaats voor Tom Sykes en Tommy Bridewell met verder Peter Hickman, Christian Iddon, Tarran Mackenzie en Leon Haslam in de top tien.

Ray wist gedurende de race een voorsprong op te bouwen en passeerde de finishvlag met 0,7 seconde voorsprong op Rory Skinner en Danny Buchan. Jason O’Halloran werd vierde voor Tommy Bridewell en Peter Hickman waarbij Andrew Irwin, Leon Haslam, Glenn Irwin en Josh Brookes in de top tien eindigden.

Christian Iddon kreeg een tijdstraf van twee seconden en wordt drie plaatsen teruggezet op de grid voor Race 2 doordat hij Tom Sykes probeerde te passeren en de voormalig World Superbike coureur daardoor hard ten val kwam.

In het kampioenschap staat O’Halloran nog aan de leiding met 344 punten en heeft daarmee een voorsprong van twaalf punten richting Ray (332). FS3 Kawasaki teamgenoten Jackson en Skinner hebben allebei 219 punten.

Nederlanders
Ook zijn er weer Nederlanders van de partij op Cadwell Park met Jaimie van Sikkelerus in de British Supersport klasse, Tomás de Vries in de GP2 klasse (die tegelijkertijd met de British Supersport klasse verreden wordt) en Jorel Boerboom in de National Superstock 1000 klasse.

Van Sikkelerus kwalificeerde zich als negende voor de Sprint Race op zondagmiddag maar kwam daarin niet aan de finish. De coureur uit Akersloot reed op de vijfde plaats waarna het motorblok van zijn Yamaha YZF-R6 de geest gaf, op vrijdag werd er ook al een motorblok afgeschreven. De Vries kwalificeerde zich als 26e (zevende in GP2) en kwam in de race als 22e over de finish (zevende in GP2). Boerboom kwalificeerde zich als 24e voor de enige Superstock 1000 race van het weekend die maandagmiddag verreden wordt.

Naast twee British Superbike races wordt er maandag opnieuw een bomvol programma afgewerkt op Cadwell Park.