Ray wint eerste British Superbike race op Knockhill, Mackenzie start niet

1117
Kyle Ryde | © Rich Energy OMG Racing Yamaha

Bradley Ray heeft zaterdagmiddag de eerste British Superbike race van het weekend gewonnen op Knockhill. De Rich Energy OMG Racing Yamaha coureur was vanaf pole position het sterkst voor Jason O’Halloran en Rory Skinner. Ook kwamen er een aantal Nederlanders in actie op het Schotse circuit.

Na een onderbreking vanwege de Isle of Man TT wordt dit weekend de vierde ronde van het Bennetts British Superbike Championship verreden op Knockhill in Schotland. Na veel regen op vrijdag was het op zaterdag droog, alhoewel het behoorlijk hard waaide.Dit was te merken in de kwalificatie vanwege een aantal flinke crashes. Ook regerend British Superbike kampioen Tarran Mackenzie kwam hard ten val en had daarbij zijn Yamaha YZF-R1 zwaar beschadigd. Hierdoor zou hij later in Race 1 niet van start gaan.

Race 1
De eerste race van het weekend stond zaterdagmiddag om 16:30 uur lokale tijd, 17:30 uur Nederlandse tijd gepland. In de eerste ronde uit de pits was er een opmerkelijk incident tussen de zeer ervaren Christian Iddon en Josh Owens. Iddon had Owens niet gezien en reed vol op hem in ter hoogte van de laatste bocht. Er werd door de teams hard gewerkt om de machines nog klaar te krijgen voor de start, Iddon zou het nog redden om op tijd op de grid te staan maar moest daardoor wel vanaf de laatste plaats starten.

Polesitter Bradley Ray startte goed en ging als leider de eerste bocht in voor Jason O’Halloran en Danny Buchan. Thuisrijder Rory Skinner reed op de vierde plaats voor FS3 Kawasaki teamgenoot Lee Jackson en Glenn Irwin, daarachter waren het Kyle Ryde, Storm Stacey, Tommy Bridewell en Tom Sykes in de top tien.

In de tweede ronde voerde Skinner een knappe inhaalactie uit en nam hij de tweede positie over van O’Halloran. Daarachter kwam ook Ryde snel naar voeren en wist hij in twee ronden tijd voorbij te gaan aan Glenn Irwin, Jackson en Buchan waarmee hij opschoof naar de vierde plaats.

Christian Iddon reed op dit moment de pits binnen nadat er toch technische problemen aan zijn Suzuki GSX-R1000R bleken te zijn.

Het tempo van de eerste negen coureurs bleek al gauw hoger te liggen dan dat van de coureurs daarachter. Vooraan probeerde Ray weg te rijden maar Skinner, O’Halloran en Ryde konden hem in het eerste gedeelte van de race goed volgen.

Aan het eind van de tiende ronde zette O’Halloran zijn machine aan de binnenkant van Skinner en nam hij zo de tweede plaats over. De Schotse coureur ging dankzij de agressieve manoeuvre wijd waardoor Ryde kon opschuiven naar de derde positie. Ray was op dit moment duidelijk sneller en had al een voorsprong van twee seconden opgebouwd.

Aan het eind van de zeventiende ronde werd Ryde echter in één keer weer terugverwezen naar de zesde plaats dankzij een inhaalactie in de laatste bocht. Skinner schoof hierdoor op naar de derde positie voor Jackson en Buchan.

Terwijl Ray een voorsprong had van 2,4 seconden op O’Halloran en de Australiër op zijn beurt was weggereden van de coureurs op de derde plaats voerden FS3 Kawasaki coureurs Skinner en Jackson daarachter een spannend duel uit voor de laatste podiumplaats.

Ray bleef uiteindelijk foutloos en behaalde zijn derde overwinning van het jaar. O’Halloran maakte er een Yamaha 1-2 van terwijl Skinner daarachter het onderlinge duel van zijn teamgenoot won en zo voor eigen publiek naar het podium mocht. Jackson moest genoegen nemen met de vierde positie voor Buchan en Ryde, verder eindigen Glenn Irwin, Tommy Bridewell, Storm Stacey en Josh Brookes in de top tien. Voormalig World Superbike coureurs Leon Haslam en Tom Sykes eindigden als elfde en twaalfde respectievelijk.

Nederlanders
In de British Supersport klasse kwam Jaimie van Sikkelerus als achtste over de streep in de Sprint Race nadat hij zich als twaalfde gekwalificeerd had. In de Superstock 1000 klasse kwalificeerde Jorel Boerboom zich als 36e en kwam hij als twintigste over de streep in de eerste race van het weekend. In de British Talent Cup had Kiyano Veijer zich als tweede gekwalificeerd en kwam hij in de eerste race als vijfde over de streep nadat hij de aansluiting met de kopgroep verloren had.

Op zondag is er weer een bomvol programma op Knockhill met onder andere twee British Superbike races.

 Handige links British Superbikes Knockhill 2022:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TVRacesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter