Ray wint eerste British Superbike race op Snetterton en voert Yamaha 1-2-3 aan

811
bradley-rea
Bradley Ray (28) | foto© Ian Ward

Bradley Ray heeft zaterdagmiddag de eerste British Superbike race van het weekend gewonnen op Snetterton. De Rich Energy OMG Racing Yamaha coureur sloeg na de start al gauw toe en gaf de leiding vervolgens niet meer uit handen, hij behaalde zijn vijfde overwinning van het seizoen voor merkgenoot Tarran Mackenzie en teamgenoot Kyle Ryde.

Dit weekend wordt de zevende ronde van het Bennetts British Superbike kampioenschap verreden op Snetterton. Vanwege het overlijden van Koningin Elizabeth is er weliswaar het één en ander aangepast aan het tijdschema, zijn er geen commerciële activiteiten en festiviteiten en wordt er ook meerdere malen gedurende het weekend een stiltemoment gehouden.

Daarnaast zijn de weersomstandigheden dit weekend tot dusver ook niet bijzonder gunstig geweest op Snetterton. Met name de kwalificatie voor de British Superbike klasse werd gekenmerkt door flinke regenval en er was een lange onderbreking toen de Suzuki GSX-R1000RR van Danny Kent de geest gaf en een flink oliespoor achterliet op de baan. Daarnaast kwam Rory Skinner hard ten val tijdens de kwalificatie en zou hij op zaterdag in Race 1 niet van start gaan.

Op het natte Snetterton behaalde Christian Iddon zijn eerste pole van het seizoen op de Suzuki GSX-R1000RR voor Kyle Ryde en Tommy Bridewell, daarachter stonden Glenn Irwin, kampioenschapsleider Brad Ray en regerend BSB kampioen Tarran Mackenzie op de tweede startrij. Jason O’Halloran stelde teleur en moest vanaf de negentiende plaats starten in Race 1.

Race 1
Het was Kyle Ryde die het beste startte en als leider de eerste bocht inging voor polesitter Christian Iddon en kampioenschapsleider Brad Ray. Tommy Bridewell nam de vierde plaats in handen voor Glenn Irwin en Tom Sykes, verder waren het Andrew Irwin, Tarran Mackenzie, Peter Hickman en Leon Haslam in de top tien.

Ray aarzelde niet lang en ging op indrukwekkende wijze voorbij aan Iddon. Twee bochten later moest ook teamgenoot Ryde eraan geloven waardoor hij al gauw aan de leiding reed. Achterin het veld was er een incident waarbij Danny Buchan, Ryan Vickers en Josh Owens betrokken waren. Voor alle drie coureurs betekende het einde race en hierdoor kwam de Safety Car de baan op zodat de marshals alle kuipdelen konden opruimen. Buchan was één van de coureurs die nog kans had op een plaats in de Showdown, dat leek met deze uitvalbeurt onmogelijk te zijn.

Het was dus Ray aan de leiding voor Rich Energy OMG Racing Yamaha teamgenoot Ryde en Iddon met verder Bridewell, Glenn Irwin, Sykes, Andrew Irwin, Mackenzie, Hickman en Haslam in de top tien.

Na drie ronden ging de Safety Car naar binnen waarna de race weer werd hervat. De timing van Ray was goed waardoor hij enkele meters wegreed van Ryde en Iddon. Bridewell en Glenn Irwin zaten daar kort echter terwijl Sykes al bijna een seconde toegaf op de vijf.

In de vijfde ronde had Ray een marge van 0,8 seconde in handen terwijl Iddon op het lange rechte stuk uit de slipstream van Ryde dook en daardoor de tweede plaats overnam. Niet veel later wist ook Bridewell voorbij te gaan aan Ryde waarna Glenn Irwin op zijn beurt de druk hoog opvoerde.

Terwijl Ray zijn voorsprong al gauw vergrootte naar zo’n twee seconden nam Bridewell de tweede plaats over van Iddon. Daarachter had Glenn Irwin de vierde plaats overgenomen van Ryde terwijl Mackenzie was opgeschoven naar de zesde positie ten koste van Sykes.

Bij het ingaan van de zevende ronde wist Mackenzie ook de vijfde plaats over te nemen van Ryde en ging hij op jacht naar een podiumpositie. Hij zou later een positie cadeau krijgen want Glenn Irwin maakte een fout aan het eind van het lange rechte stuk achterop het circuit en schoot rechtdoor waardoor terugviel naar de negende positie.

Er was meer drama vooraan want de Ducati Panigale V4 R van Tommy Bridewell gaf enkele ogenblikken later de geest waardoor hij terugviel naar de laatste plaats. Het leek een elektronisch probleem te zijn want een halve minuut later kreeg hij de machine weer aan de praat en kon hij zijn weg vervolgen.

Terwijl Ray een voorsprong van zo’n vier seconden had opgebouwd was Mackenzie door al deze gebeurtenissen opgeschoven naar de tweede plaats voor Iddon, Ryde en Andrew Irwin. Haslam, die ook nog kans maakt op een plaats in de Showdown, was opgeklommen naar de zesde positie voor Jackson, Sykes, Glenn Irwin en de ver naar voren gekomen Jason O’Halloran.

In de elfde ronde kwam Andrew Irwin naast de baan terecht na een foutje aan het eind van het lange achterste rechte stuk waarna hij zijn BMW M 1000 RR op het natte gras niet overeind wist te houden. Ook voor hem kwam er daarmee een vroegtijdig einde aan de race.

Ray maakte geen fout meer en kwam uiteindelijk als winnaar over de streep. Het was zijn vijfde zege van het seizoen en zijn zeventiende podiumfinish uit 22 races. Regerend kampioen Mackenzie werd tweede na een knappe opmars waarbij Ryde er een 1-2-3 voor Yamaha van maakte. Iddon werd vierde op de Suzuki GSX-R1000RR met verder Haslam, Jackson, Sykes, Hickman, Glenn Irwin en Danny Kent in de top tien.

Nadat Bradley Ray, Jason O’Halloran en Rory Skinner al bevestigd waren voor een plaats in de Showdown hebben ook Lee Jackson en Glenn Irwin nu een plaats in de Showdown veiliggesteld. Tarran Mackenzie schuift op naar de zesde plaats in het kampioenschap voor Tommy Bridewell en Kyle Ryde waardoor deze drie coureurs de favoriet zijn voor de laatste drie plaatsen in de Showdown, echter hebben Danny Buchan, Leon Haslam en Peter Hickman nog steeds theoretisch kans als ze zondag in de twee British Superbike races extreem goed presteren.

Nederlanders
Dit weekend zijn er slechts twee Nederlandse deelnemers aanwezig op Snetterton. In de British Supersport klasse wist Jaimie van Sikkelerus zich als tweede te kwalificeren achter meervoudig kampioen Jack Kennedy en kwam hij ‘s middags in de Sprint Race ook op indrukwekkende wijze als tweede over de finish.

Jaimie van Sikkelerus (74) in duel met Harry Truelove (4) – Snetterton | © Ian Ward

In de National Superstock 1000 klasse heeft Jorel Boerboom zich als 25e gekwalificeerd voor de race die zondag verreden wordt.

Op zondag is er weer een vol programma op Snetterton met onder andere twee British Superbike races over zestien ronden.

 Handige links British Superbikes Snetterton 2022:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TVRacesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter