Ray wint vroegtijdig afgevlagde eerste British Superbike race op Oulton Park

2370
Bradley Ray - Oulton Park | © Bennetts British Superbike Championship

Bradley Ray heeft op zondag de eerste British Superbike race van het weekend gewonnen op Oulton Park, de Rich Energy OMG Yamaha coureur was het sterkst voor Rory Skinner en teamgenoot Kyle Ryde.

Dit weekend wordt de tweede ronde van het Bennetts British Superbike kampioenschap verreden op Oulton Park. In plaats van een gebruikelijk raceweekend van vrijdag t/m zondag is dat vanwege een nationale vrije dag in Groot Brittannië van zaterdag t/m maandag.

British Superbike Race 1
Polesitter Kyle Ryde startte goed en nam de leiding in handen voor Rory Skinner en Josh Brookes. Brad Ray kwam naar de vierde positie maar probeerde in de openingsfase meteen aan te vallen. Skinner reed aan het eind van de eerste ronde aan de leiding voor Ryde met Ray op de derde plaats die voorbij was gegaan aan Brookes.

Ryde probeerde de koppositie terug te pakken van Skinner maar het was Rich Energy OMG Yamaha teamgenoot Ray die de leiding overnam en al gauw een gaatje wist te slaan. Skinner en Ryde gingen nog even het duel aan maar de Kawasaki coureur bleek later de bovenliggende partij. Brookes kon het tempo van de top drie niet volgen en reed op de vierde plaats voor Peter Hickman en Danny Buchan.

Na vijf ronden had Ray een voorsprong van zo’n anderhalve seconde richting Skinner en Ryde met daarachter Brookes en Hickman. Buchan probeerde aan te haken maar had Jason O’Halloran kort achter zich rijden.

In de twaalfde ronde was David Johnson ten val gekomen en werd de rode vlag gezwaaid. Dit betekende dat de race ten einde was gekomen en Ray zijn eerste British Superbike overwinning behaalde sinds 2018. Skinner werd tweede en Ryde zorgde er daarachter voor dat er twee Rich Energy OMG Yamaha’s op het podium stonden. Brookes werd vierde voor Hickman en de sterk naar voren gekomen Tommy Bridewell, daarachter eindigden Christian Iddon, Jason O’Halloran, Lee Jackson en Danny Buchan in de top tien. Glenn Irwin werd elfde maar behoudt wel de leiding in het kampioenschap, de vanuit het WK Superbike afkomstige Leon Haslam en Tom Sykes kwamen niet verder dan P13 en P15 respectievelijk.

Nederlanders
Ook in de support klassen waren de Nederlanders er weer bij op Oulton Park. In de eerste Honda British Talent Cup race van het weekend deed Kiyano Veijer wederom mee voor de prijzen. Vanaf de derde plaats op de grid streed hij de hele race mee voor de overwinning en reed hij lange tijd op kop. Uiteindelijk kwam hij over de finish net 0,021 seconde tekort en werd de Staphorster tweede achter Johnny Garness.

In de British Supersport klasse had Jaimie van Sikkelerus zich als veertiende gekwalificeerd en wist hij in de race naar voren te komen en als negende te finishen. Tomás de Vries kwalificeerde zich als 29e (zevende in GP2) en kwam als dertigste over de streep in Race 1 (achtste in GP2). In de National Superstock 1000 klasse heeft Jorel Boerboom zich als 38e gekwalificeerd.

Op maandag is er weer een druk programma op Oulton Park. Naast twee British Superbike races zullen ook alle andere klasse weer een race verrijden.