Razgatlioglu bovenaan in chaotische Superpole op Circuito do Estoril

309
toprak-razgatlioglu
Top 3 Superpole Estoril | foto© Randy van Maasdijk

Toprak Razgatlioglu mag van pole position vertrekken tijdens de eerste twee races van het weekend op het Circuito do Estoril. Titelkandidaten Jonathan Rea en Scott Redding crashten vroeg in de sessie, waardoor zij geen goede tijd konden klokken. Michael van der Mark eindigde als zesde in de Superpole.

Voorafgaand aan de Superpole werden er vrije trainingen verreden. Scott Redding was in alle sessies de snelste man. De Ducati-coureur is de enige die Jonathan Rea nog van zijn zesde titel af kan houden. Al is de kans bijzonder klein, omdat Rea nog maar drie punten nodig heeft. Michael van der Mark sloot de vrije trainingen als vijfde af, achter Loris Baz van Ten Kate Racing Yamaha. De Nederlander rijdt zijn laatste weekend in dienst van Yamaha.

De zon verlichtte het Circuito do Estoril tijdens de Superpole. Er gebeurde heel veel in de eerste minuten. Redding is het hele weekend al snel, maar de Brit maakte ging in zijn eerste vliegende ronde hard onderuit met een highside. Hij bleef even op de grond zitten, maar kon uiteindelijk zelf weg lopen.

Een paar minuten later ging ook Rea onderuit! De kampioenschapsleider verloor de controle over het voorwiel in bocht vijf. Op hetzelfde moment crashte ook Sylvain Barrier met zijn Ducati in een andere bocht. De Fransman zocht later het medisch centrum op voor de zekerheid. De drie valpartijen zorgden voor een rode vlag.

Na ruim vijf minuten werd de Superpole hervat. Rea en Redding kwamen niet meer in actie, vanwege schade aan hun motor. Rea had het voordeel dat hij al een tijd gezet had, dit was bij Redding niet het geval. Halverwege de Superpole stond Chaz Davies op plaats één in zijn laatste weekend voor het fabrieksteam van Ducati, voor Garrett Gerloff en Jonas Folger. De crashes waren nog niet voorbij, want in deze fase ging Baz onderuit en ook Matteo Ferrari verloor de controle over zijn machine. Met tien minuten te gaan stond Van der Mark op plaats zes.

In de slotfase was het erg spannend. Leon Haslam verdrong Davies van plaats één met drie minuten te gaan, maar het duurde niet lang voordat Razgatlioglu zich aan het front meldde. De Turk dook maar liefst met zeven tienden van een seconde onder de tijd van Haslam! Niemand kwam meer aan de tijd van Razgatlioglu.

Het is de eerste pole position voor Razgatlioglu in de World Superbike klasse. Haslam behield zijn tweede positie, terwijl Gerloff als derde op de eerste startrij mag plaatsnemen vanmiddag. Davies eindigde als vierde voor Michael Ruben Rinaldi en Van der Mark. Alex Lowes, Alvaro Bautista en Xavi Fores vormen de derde startrij. Baz sloot de Superpole als twaalfde af na zijn crash.

Rea zal vanaf plaats vijftien moeten starten in de eerste race, terwijl Redding helemaal achteraan op de grid moet plaatsnemen. Het wordt hoe dan ook een interessante eerste race, met de twee titelkandidaten zover naar achteren op de startgrid! De eerste World Superbike race van het weekend start vanmiddag om 15.00 uur Nederlandse tijd. Rea heeft dan slechts drie punten nodig om zijn zesde wereldtitel veilig te stellen.

Handige links Pirelli Estoril Round 2020:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag
Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek 

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar [email protected] kan ook.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App