Razgatlioglu claimt WorldSBK pole in Portimão voor Rea, Van der Mark vijfde

1568
Toprak Razgatlioglu - Autódromo Internacional do Algarve | foto© Randy van Maasdijk

Toprak Razgatlioglu heeft zaterdag pole position behaald in de World Superbike klasse op het Autódromo Internacional do Algarve. De Turkse coureur reed een nieuw absoluut ronderecord op het Portugese circuit voor titelconcurrent Jonathan Rea en Leon Haslam. Michael van der Mark kwalificeerde zich als vijfde.

Zaterdag om 11:10 uur lokale tijd, 12:10 uur Nederlandse tijd gingen de lichten op groen voor de vijftien minuten durende kwalificatiesessie voor de World Superbike coureurs op het Autódromo Internacional do Algarve in Portimão. Met veel zon en een buitentemperatuur boven de 20°C waren de omstandigheden nagenoeg perfect op het Zuid-Portugese circuit.

Jonathan Rea kwam goed uit de startblokken en reed meteen een 1’40.697, echter was dat nog niet de snelste rondetijd van het weekend. Na de eerste run stonden Toprak Razgatlioglu, Scott Redding en Andrea Locatelli achter de zesvoudig wereldkampioen, de eerste ronde van Michael van der Mark was op dat moment goed voor een vijfde plaats op de tijdlijst.

De coureurs kwamen naar binnen voor een nieuwe kwalificatieband om in de slotfase van de sessie nog één keer alles op alles te zetten voor de beste rondetijd. Voor Eugene Laverty verliep dat niet volgens plan, in zijn ronde moest hij uitwijken voor Christophe Ponsson en schoof hij onderuit in bocht 5. Met een één opgestoken vinger liet hij aan de Fransman weten niet helemaal blij te zijn met zijn acties.

Rea wist zijn tijd met nog eens een tiende aan te scherpen maar dat was niet genoeg. Toprak Razgatlioglu reed een zeer indrukwekkende ronde en met een 1’40.219 greep de WK leider pole position, dat was tevens een nieuw absoluut ronderecord voor de Turkse coureur. Rea moest zijn meerdere erkennen in zijn titelconcurrent en kwalificeerde zich als tweede met daarachter Honda coureur Leon Haslam op een keurige derde plaats.

Scott Redding noteerde de vierde tijd op de Ducati met Michael van der Mark daarachter op de vijfde plaats, een prima prestatie op zijn BMW M 1000 RR. Hierdoor stonden alle vijf merken in de top vijf. Daarachter eindigden Álvaro Bautista, Andrea Locatelli, Garrett Gerloff, Loriz Baz en Michael Rinaldi in de top tien.

De eerste World Superbike race van het weekend op het Autodromo Internacional do Algarve gaat zaterdagmiddag om 14:00 uur lokale tijd, 15:00 uur Nederlandse tijd van start.

 Handige links Motul Portuguese Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
FotoverslagRacesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter