De WorldSBK coureurs zijn zaterdag op het Autodromo Internacional do Algarve begonnen aan een tweedaagse Official WorldSBK Test. Op een zeer warm Portugees circuit was het Toprak Razgatlioglu die tijdens de eerste dag de snelste tijd liet noteren voor Jonathan Rea en Alvaró Bautista. Nederlander Michael van der Mark noteerde zaterdag de vijfde rondetijd.

Na een zomerstop van maar liefst zes weken was het zaterdag op het Autodromo Internacional do Algarve weer de eerste werkdag de WorldSBK coureurs. De World Superbike coureurs werkten op een zeer warm Portugees circuit twee lange sessies af waarbij de snelste rondetijden van de dag met name gereden werden tijdens de eerste sessie van de dag waar de temperaturen het gunstigst waren.

Het was Toprak Razgatlioglu die het snelst uit de startblokken kwam en gelijk ‘s ochtends in de eerste sessie van de dag een snelle rondetijd van 1’41.897 op de klok zette alvorens de baantemperaturen in de middagsessie stegen naar bijna 50 graden.

Regerend wereldkampioen Jonathan Rea wist vervolgens het dichtst in de buurt te komen van de tijd van de Turkse coureur, de Brit kwam echter 0.159 seconde tekort om zijn merkgenoot van de eerste plaats op de lijst te verdrijven.

Alvaró Bautista, hersteld van zijn in Laguna Seca opgelopen schouderblessure, sloot de eerste dag af met de derde rondetijd achter zijn naam voor Tom Sykes die gedurende de eerste dag twee keer een flinke crash meemaakte op de BMW S 1000 RR.

Pata Yamaha WorldSBK Team coureur Michael van der Mark kende ook een uitstekende eerste testdag na de zomerstop. De Nederlander zette een snelste rondetijd op de klok van 1’42.421, een tijd die na afloop van de dag goed bleek voor de vijfde plaats op de lijst.

De zesde rondetijd werd zaterdag op de klok gezet door Michael Ruben Rinaldi gevolgd door Alex Lowes die na dit seizoen op zoek moet naar een nieuwe werkgever nu het steeds duidelijker wordt dat hij na dit seizoen zijn plaats binnen het Pata Yamaha WorldSBK Team af moest staan aan de snelste man van deze dag Razgatlioglu. Ondanks dat de komst van het Turkse talent als nieuwe teamgenoot van Van der Mark nog niet officieel bevestigd is – dit zal pas rond de Franse ronde in Magny Cours gaan gebeuren – is het wel duidelijk dat Razgatlioglu inmiddels zijn handtekening wel al gezet heeft onder een nieuw Yamaha contract.

Chaz Davies, in Laguna Seca winnaar van de laatste race voor de zomerstop, noteerde zaterdag de achtste rondetijd voor Rea’s huidige teamgenoot Leon Haslam. Of Haslam ook komend seizoen nog de teamgenoot zal zijn van zijn landgenoot binnen het Kawasaki Racing Team WorldSBK is vooralsnog nog onduidelijk. In Portimâo werd het zaterdag namelijk steeds duidelijker dan Kawasaki er veel aan gelegen is om huidig MotoGP coureur Johann Zarco over te halen om komend seizoen de overstap te maken naar het WorldSBK als de nieuwe teamgenoot van de huidige leider in de tussenstand van het kampioenschap.

De elfde rondetijd zaterdag kwam op naam van de in Nederlandse dienst rijdende Loris Baz. Ondanks een elfde rondetijd was de Fransman een zeer tevreden man. Tijdens de ochtendsessie had Baz samen met zijn Ten Kate Racing Yamaha crew een aantal nieuwe onderdelen getest en zich niet geconcentreerd op het rijden van die ene snelle ronde. In de middagsessie, toen de hoge temperaturen een verbetering van de snelste rondetijden uit de ochtendsessie niet toelieten, was Baz echter constant in de voorste gelederen te vinden, en dit was precies waar hij en het team naar op zoek waren aangezien ze tijdens raceweekenden in Jerez en Misano nog de nodige problemen kenden als de baantemperatuur hoog was. Voor de Fransman een hele opluchting aangezien over twee weken de races in Portimâo ook verreden zullen worden op het heetst van de dag.

Volledige uitslagen Official WorldSBK Test zaterdag: WorldSBK_Test_Portimâo_zaterdag

randy-krummenacher

Randy Krummenacher – Portimâo | foto© worldsbk.com

World Supersport
Naast de coureurs uit de WorldSBK categorie komen ook de WorldSSP coureurs tijdens deze twee dagen in actie. Van de negentien aanwezige WorldSSP coureurs was het Randy Krummenacher die zaterdag de snelste rondetijd liet noteren voor zijn teamgenoot Federico Caricasulo, Jules Cluzel, Raffaele de Rosa en Isaac Viñales.

Jaimie van Sikkelerus was met de elfde rondetijd de best geklasseerde Nederlander terwijl Rob Hartog deze eerste dag na de vakantie de zestiende rondetijd van de dag op de klok wist te zetten.

Volledige uitslagen Official WorldSSP Test zaterdag: WorldSSP_Test_Portimâo_zaterdag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App