Razgatlioglu verslaat Bautista in sensationale Superpole Race in Argentinië

1674
Toprak Razgatlioglu | foto© Yamaha Racing

Toprak Razgatlioglu wint de Superpole Race in Argentinië door na een fantastisch duel Alvaro Bautista te verslaan. Jonathan Rea eindigde kort achter het duo als derde. Michael van der Mark kwam als elfde over de finish in de sprintrace op het Circuito San Juan Villicum.

Zondagmiddag 17:00 uur Nederlandse tijd – 12:00 uur lokale tijd – stonden de World Superbike coureurs opgesteld voor de Tissot Superole Race op het Circuito San Juan Villicum in Argentinië. Toprak Razgatlioglu stond op pole position met Jonathan Rea en Alvaro Bautista naast hem op de voorste startrij. Bautista begon met een voorsprong van 80 punten op Razgatlioglu en 87 punten op Rea aan de sprintrace over 10 ronden. Michael van der Mark mocht vanaf de veertiende plek vertrekken.

Razgatlioglu was het snelste voor Rea en Bautista. Daarachter wist Michael Ruben Rinaldi al snel de vierde plek van Iker Lecuona over te nemen. Van der Mark reed na de eerste sector op een veertiende plaats. De top-drie begon gelijk weg te rijden van de rest van het veld. Bautista had in het bochtige deel van het circuit moeite om Razgatlioglu en Rea te volgen. In derde ronde nam Rea de leiding over. Van der Mark was in de tweede ronde naar de dertiende plaats gekomen en vond aansluiting bij Xavi Fores en zijn teamgenoot Scott Redding.

Rea had al 19 races geen overwinning gescoord en leek een goede kans te maken in deze Superpole Race om deze negatieve reeks te beëindigen. Maar bij het ingaan van de zesde ronde verremde Rea zich voor de eerste bocht. De Kawasaki-coureur verloor bijna drie seconden en kwam net voor Rinaldi weer op de baan. Razgatlioglu nam de leiding over, maar Bautista was dichtbij. Op dit moment was Van der Mark naar de elfde plaats gekomen door zowel Redding als Fores te passeren.

Rea klokte de snelste rondetijden, maar moest een gat van ruim twee seconden zien dicht te rijden. Bautista reed ook naar het achterwiel van Razgatlioglu en ging met nog tweeënhalve ronde te gaan in de aanval. Aan het einde van het rechte stuk zette Bautista zijn snelle Ducati naast de Yamaha, maar Razgatlioglu counterde gelijk in de bocht waar hij in Race 1 nog ten val kwam. Een ronde later ging Bautista op hetzelfde punt nogmaals voor bij aan Razgatlioglu. Opnieuw probeerde Razgatlioglu snel terug te komen, maar zijn aanval slaagde niet.

Bautista ging als leider de laatste ronde in. In de eerst bocht kwam Razgatlioglu terug. Door dit gevecht wist Rea ook weer aan te haken. Op het rechte stuk ging Bautista weer voorbij aan Razgatlioglu, maar de Yamaha-coureur counterde gelijk. Razgatlioglu wist de eerste plaats vast te houden en scoorde een sensationele zege. Bautista wist Rea achter zich te houden. Rinaldi werd vierde gevolgd door Alex Lowes, Lecuona, Axel Bassani, Xavi Vierge, Loris Baz en Andrea Locatelli. Van der Mark finishte als elfde.

Het verschil tussen Bautista en Razgatlioglu is nu 77 punten. Om 20:00 uur Nederlandse tijd – 15:00 uur lokale tijd – wordt het raceweekend in Argentinië afgesloten met Race 2 voor de World Superbike.