Razgatlioglu wint dramatische WorldSBK race 1 in Portimão, Rea en Van der Mark crashen

5022
Toprak Razgatlioglu en Scott Redding in duel voor de overwinning - Autódromo Internacional do Algarve | foto© Randy van Maasdijk

Toprak Razgatlioglu heeft zaterdagmiddag een uiterst spectaculaire eerste World Superbike race van het weekend gewonnen op het Autódromo Internacional do Algarve. De Turkse coureur voerde een zeer intense strijd met Jonathan Rea in de openingsfase waarbij de zesvoudig wereldkampioen met hoge snelheid ten val kwam. Michael van der Mark streed voor het podium maar werd geraakt door een crashende Andrea Locatelli.

Zaterdagmiddag om 15:00 uur lokale tijd, 14:00 uur Nederlandse tijd gingen de lichten uit op het Autódromo Internacionale do Algarve voor de eerste World Superbike race van het weekend. Met veel zon, een buitentemperatuur van 25°C en een asfalttemperatuur van zo’n 43°C waren de omstandigheden zeer gunstig op het Zuid-Portugese circuit, wel stond er een relatief straffe wind op het rechte stuk.

Alex Lowes verscheen niet aan de start, de Kawasaki coureur werd zaterdagochtend unfit verklaard voor de rest van het weekend vanwege zijn aanhoudende polsblessure.

Dit weekend heeft Pirelli de SCX achterband niet beschikbaar gesteld voor race 1 en race 2. Deze band is speciaal ontwikkeld voor de tien ronden lange Superpole race maar dit seizoen zijn de meeste teams en coureurs die ook in de lange races gaan gebruiken. Omdat met name de laatste lange bocht in Portimão veeleisend is heeft Pirelli besloten om deze uit de allocatie te halen voor race 1 en race 2.

Titelconcurrenten Toprak Razgatlioglu hadden een interessante bandenkeuze. De

Zoals verwacht waren alle ogen na de start gericht op de twee titelconcurrenten. Polesitter Toprak Razgatlioglu kwam goed van zijn plaats en ging als leider de eerste bocht in voor Jonathan Rea en Scott Redding. De Kawasaki coureur aarzelde echter geen moment en viel meteen aan, met een zeer agressieve manoeuvre probeerde hij de Turkse coureur te verschalken.

Razgatlioglu bleef echter koel en zette zijn Yamaha YZF-R1 in bocht 5 weer naast de Kawasaki ZX-10RR van Rea en pakte zo de leiding weer terug. Het was duidelijk dat beide coureurs op oorlogspad waren in deze eerste race van het weekend.

Razgatlioglu kwam als leider over start / finish na de eerste ronde voor Rea en Redding. Leon Haslam reed op de vierde plaats voor Michael Rinaldi en Andrea Locatelli. Michael van der Mark kende een dramatische openingsronde, de Nederlander viel terug vanaf de vijfde naar de elfde plaats.

In de tweede ronde werden er opnieuw schoten afgevuurd tussen Razgatlioglu en Rea. De Yamaha coureur ging wijd in bocht 7 waarbij Rea zijn voorwiel ernaast probeerde te zetten. Razgatlioglu sloeg meteen terug in bocht 8 door op eveneens brutale wijze zijn machine er weer naast te zetten. Het tweetal raakte elkaar opnieuw in bocht 13 terwijl Redding op dat moment niet veel anders kon doen dan toekijken.

Terwijl Razgatlioglu en Rea elkaar maar dwars bleven zitten vond Redding het in de vierde ronde wel mooi geweest. Hij wist dankzij de topsnelheid van zijn Ducati Panigale V4R langszij te komen en de leiding over te nemen. Dit betekende niet dat het duel tussen de twee titelconcurrenten ook maar enigszins afkoelde, Rea en Razgatlioglu probeerden elkaar bij iedere mogelijkheid te verschalken.

In de vijfde ronde ging Redding wijd en sloeg Rea meteen toe. De verdedigend wereldkampioen zette zijn machine er aan de binnenkant naast en nam de leiding over. Hij probeerde meteen een gaatje te slaan richting zijn twee rivalen maar dat was het moment waar het volledig misging.

Terwijl hij aan de leiding reed verloor Rea de voorkant van zijn machine in de zeer snelle bocht 15. Met hoge snelheid schoof de 34-jarige Noord-Ier onderuit de grindbak in terwijl zijn ZX-10RR volledig werd afgeschreven. Het was wonderbaarlijk genoeg dat Rea hier zonder ernstige verwondingen van af kwam maar zijn race kwam ten einde. Nul punten voor de zesvoudig kampioen terwijl zijn naaste concurrent verder streed voor de overwinning. Wel is Rea voor controle nog even naar het medical centre gebracht en zal hij zondagochtend opnieuw beoordeeld worden door de circuitartsen.

In de ronden daarna reed Redding aan de leiding maar het duurde niet lang voordat Razgatlioglu weer aanviel. In de elfde ronde dook de Turkse coureur uit de slipstream en door middel van een knappe uitremactie ging hij voorbij aan Redding. Het was duidelijk dat het tweetal veel sneller was dan de rest, halverwege de race hadden ze al ene voorsprong van ruim zeven seconden richting de derde plaats.

De strijd om deze derde plaats was echter ook uiterst interessant. Halverwege de race voerde Álvaro Bautista het groepje aan voor Loris Baz, Michael van der Mark, Michael Rinaldi en Andrea Locatelli.

Razgatlioglu had de race nog niet zomaar gewonnen, Redding hield de druk hoog en zat kort aan het achterwiel van de Turkse coureur. In de zestiende ronde probeerde hij uit de slipstream van Razgatlioglu te duiken maar de WK leider ging later in de remmen.

Daarachter in de strijd voor de derde plaats was er ook het nodige drama. Loris Baz, dit weekend weer als vervanger van Chaz Davies bij het Go Eleven Ducati team, reed op de derde plaats met Van der Mark en Locatelli daar kort achter. In bocht 5 probeerde Locatelli een aanval in te zetten op de Nederlander maar hierbij verloor hij de voorkant van zijn YZF-R1. De getroffen machine van Locatelli kegelde ook Van der Mark eraf waardoor ze allebei onderuit schoven.

Van der Mark was daar duidelijk niet van gediend, terwijl ze allebei naar hun machines sprintten deelde de Nederlander een flinke beuk aan de Italiaan uit. Van der Mark kreeg zijn BMW M 1000 RR nog aan de praat maar zocht meteen de pits op.

In de slotfase van de race was de strijd om de overwinning zeker nog niet gestreden. Met twee ronden te gaan viel Redding andermaal aan bij het ingaan van bocht 1 maar opnieuw kon Razgatlioglu terugslaan. Het leek erop dat de Pata Yamaha coureur de deur in het bochtige gedeelte van het circuit dicht kon houden.

Uiteindelijk had Razgatlioglu marge genoeg en kwam hij als winnaar over de finish. Na een sensationeel duel in de openingsfase met Rea bleef de Turk opnieuw foutloos en profiteerde hij optimaal van de fout van zijn concurrent. Redding kwam als tweede over de streep met daarachter een zeer indrukwekkende Loris Baz. De Fransman, die vorig jaar nog voor Ten Kate Racing Yamaha reed en dit jaar in MotoAmerica racete, finishte als derde en mocht mee naar het podium. In de laatste ronde won hij het rechtstreekse duel voor de laatste podiumplaats van Bautista, de Spanjaard crashte net als Rea in de zeer snelle bocht 15.

Michael Rinaldi kwam als vierde over de finish voor Leon Haslam en Garrett Gerloff, daarachter eindigden Axel Bassani, Leandro Mercado, Eugene Laverty en Christophe Ponsson in de top tien.

In het kampioenschap heeft Razgatlioglu nu dus een grote stap gemaakt. De Yamaha coureur vergroot zijn voorsprong nu naar 45 punten richting Rea, Redding staat daarachter met 79 punten achterstand op de derde plaats.

Razgatlioglu had in de uitloopronde een geestige actie voorbereid na alle ophef van een paar weken geleden met het overschrijden van de track limits:

Zondagochtend om 11:00 uur lokale tijd, 12:00 uur Nederlandse tijd gaat de Superpole race over tien ronden op het Autódromo Internacional do Algarve van start. Race 2 begint om 15:00 uur Nederlandse tijd.