Razgatlioglu wint ingekorte Race 2 op zeer warm Imola, Bautista crasht

3180
Toprak Razgatlioglu voor Axel Bassani en Jonathan Rea - Imola | © Damon Teerink

Toprak Razgatlioglu heeft zondagmiddag Race 2 voor de World Superbike klasse gewonnen in Imola. De Turkse coureur wist Axel Bassani achter zich te houden nadat Álvaro Bautista al in de eerste ronde crashte. Jonathan Rea maakte het podium compleet.

Evenement: Prometeon Italian Round
Circuit: Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari di Imola
Categorie: WorldSBK
Tijd: 14:00 – 14:25 uur
Sessie: Race 2 – 15 ronden
Condities: Zonnig, 37°C

Zondagmiddag om 14:00 uur begon Race 2 voor de World Superbike klasse op het Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari di Imola. Race Direction had besloten om de race in te korten naar vijftien ronden vanwege de zeer hoge temperaturen op het Italiaanse circuit.

Het was Álvaro Bautista die zeer goed startte en als leider de eerste bocht inging voor de eveneens goed gestarte Andrea Locatelli en teamgenoot Toprak Razgatlioglu. Echter ging het al meteen mis voor de Spaanse wereldkampioen want in de eerste chicane (Tamburello) schoof hij onderuit. Het betekende einde race voor de Aruba.it Racing – Ducati coureur en een einde aan zijn ongeslagen reeks in de volledige WorldSBK races.

Razgatlioglu aarzelde niet en ging meteen voorbij aan teamgenoot Locatelli waardoor hij aan de leiding reed. Jonathan Rea was opgeschoven naar de derde positie achter de twee Yamaha coureurs met Axel Bassani, Alex Lowes en Scott Redding achter zich.

In de derde ronde wist Bassani aan zowel Rea als Locatelli voorbij te gaan op het rechte stuk waardoor hij opschoof naar de tweede plaats. De Italiaan had een achterstand van iets minder dan een seconde op Razgatlioglu maar zijn tempo was goed waardoor hij de marge verkleinde.

Terwijl Bassani naar Razgatlioglu toe wist te rijden nam hij ook Rea mee naar voren. Er ontstond een kopgroep van drie coureurs maar ze wisten het de Pata Yamaha coureur nog niet echt moeilijk te maken. Ruim twee seconden daarachter reed Locatelli op de vierde positie met Lowes kort achter zich.

In de achtste ronde besloot Bassani om de aanval in te zetten en in bocht 7 (Tosa) zette hij zijn Ducati naast de Yamaha van Razgatlioglu. Het was een zeer late uitremactie maar de Italiaan nam zodoende de koppositie over.

In de twaalfde ronde kwam er een einde aan de race van Alex Lowes vanwege een crash.

Op dat moment vond dat Razgatlioglu lang genoeg achter Bassani had gereden en met een gewaagde uitremactie in bocht 18 (Rivazza) nam hij de leiding over. De Italiaan probeerde meteen te counteren maar de Turkse coureur kon de koppositie vasthouden. Rea was inmiddels iets teruggezakt en kon het tempo van de twee rijders voor hem niet evenaren.

Razgatlioglu wist weg te rijden van Bassani en hij hield dit vast tot aan het einde van de race. Met een comfortabele voorsprong kwam de wereldkampioen van 2021 uiteindelijk als winnaar over de streep en behaalde hij daarmee zijn eerste zege van het jaar in een volledige race, zijn vierde in totaal. Bassani kwam als tweede over de streep en behaalde daarmee het beste resultaat van zijn carrière, Rea maakte het podium compleet op de derde plaats.

Uitslag:

1. Toprak Razgatlioglu – Yamaha
  2. Axel Bassani – Ducati | +1,966
  3. Jonathan Rea – Kawasaki | +2,458
  4. Andrea Locatelli – Yamaha | +6,111
  5. Michael Rinaldi – Ducati | +11,154

Met deze overwinning en het uitvallen van Bautista heeft Razgatlioglu zijn achterstand in het kampioenschap behoorlijk verkleind. De Spanjaard gaat uiteraard nog steeds aan de leiding met 391 punten, Razgatlioglu (321) heeft er 70 minder en teamgenoot Locatelli staat derde met 208 punten.

De World Superbike coureurs komen in het weekend van 28 t/m 30 juli weer in actie, plaats van handeling is dan het Autodrom Most in Tsjechië.