Toprak Razgatlioglu heeft zondagochtend zijn tweede WorldSBK overwinning van het weekend behaald door de Superpole race op het Circuit de Nevers Magny-Cours te winnen voor Jonathan Rea en Nederlander Michael van der Mark. De Turkse coureur was lang in duel met leider in het kampioenschap en wist hem net als in race 1 op indrukwekkende wijze voor te blijven.

Zondagochtend om 11:00 uur gingen de lichten uit voor de tien ronden lange Superpole race op het Circuit de Nevers Magny-Cours. De omstandigheden waren gunstig op het Franse circuit met een buitentemperatuur van zo’n 20°C waarbij de regen vandaag ook weg leek te blijven. Opmerkelijk genoeg liet bijna niemand de speciale Superpole race band monteren (Pirelli SCX), die speciaal gemaakt is voor de tien ronden durende races, maar koos het grootste gedeelte van de coureurs voor de gebruikelijk raceband.

Het was Nederlander Michael van der Mark die het beste wist te starten en als leider de eerste bocht in ging voor de vanaf pole position vertrekkende Jonathan Rea en diens Kawasaki teammgenoot Leon Haslam. Tom Sykes nam de vierde plaats in handen voor Michael Ruben Rinaldi en Ten Kate Racing Yamaha coureur Loris Baz. Daarachter reden Alex Lowes, Chaz Davies, Eugene Laverty en race 1 winnaar Toprak Razgatlioglu in de top tien.

Het was zichtbaar dat Rea meteen op zoek was om voorbij te gaan aan Van der Mark maar de Yamaha coureur wist zijn lijnen in de openingsronde goed te verdedigen. Samen met Haslam en Sykes ontstond er al vroeg een kopgroepje van vier coureurs.

In de tweede ronde dook Rea in de slipstream van Van der Mark op het lange rechte stuk richting bocht 5 (Adelaide) en probeerde een uitremactie uit te voeren. De Nederlander was echter niet zomaar bereid om de leiding op te geven en ondanks dat ze elkaar raakten verdedigde Van der Mark zijn positie. Echter probeerde Rea het enkele bochten later opnieuw en ditmaal kon de Kawasaki coureur de koppositie overnemen.

Rea en Van der Mark wisten weg te rijden van Haslam terwijl Razgatlioglu de vierde plaats had overgenomen van Sykes. Het leek erop dat de Turkse coureur over veel snelheid beschikte aangezien hij de achterstand richting de twee coureurs voor zich redelijk eenvoudig leek dicht te rijden.

In de vijfde ronde dook Razgatlioglu in de slipstream van Van der Mark en zette hij op vergelijkbare wijze als Rea de aanval in bij het ingaan van bocht 5 (Adelaide). De Turkse coureur slaagde er echter wel in om zijn Kawasaki op tijd te stoppen en nam zodoende de tweede positie over. De 22-jarige coureur zette nu de jacht in op leider in het kampioenschap Rea.

Het duurde niet lang voordat Razgatlioglu het achterwiel gevonden had van de viervoudig wereldkampioen. In de zevende ronde herhaalde de Turkse coureur zijn inhaalactie zoals hij dat deed bij Van der Mark en wist hij Rea door middel van een knappe uitremactie te passeren bij het ingaan van bocht 5 (Adelaide).

Het was zichtbaar dat Rea zich niet zomaar gewonnen gaf aangezien de Noord-Ier dezelfde manoeuvre probeerde uit te voeren op de Turk bij het ingaan van Adelaide maar Razgatlioglu was sterker bij het aanremmen. Van der Mark kon het tempo van de Kawasaki coureurs niet volgen en leek genoegen te moeten nemen met de derde plaats. Een seconde daarachter was Davies opgeklommen naar de vierde positie voor Aruba.it Ducati teamgenoot Bautista en Lowes.

In de laatste ronde probeerde Rea het opnieuw in de Adelaide hairpin maar de viervoudig wereldkampioen kon zijn machine niet op tijd stoppen. Doordat hij enkele meters wijd ging kon Razgatlioglu de koppositie direct weer terugpakken en was het nu zaak voor de Puccetti Kawasaki coureur om zijn lijnen te verdedigen en een aanval van Rea te voorkomen.

Razgatlioglu bleef foutloos en kwam daardoor wederom als winnaar over de finish, extra indrukwekkend aangezien hij wederom vanaf de zestiende positie moest starten. Rea kwam kort daarachter opnieuw als tweede over de streep maar deed goede zaken voor het kampioenschap terwijl Van der Mark daarachter derde werd en eerherstel behaalde voor zijn crash in race 1. Davies eindigde als vierde en zette daarmee zijn crash in race 1 ook recht met teamgenoot Bautista achter hem op de vijfde positie. Lowes werd zesde voor Ten Kate Racing Yamaha coureur Baz, Sykes, Haslam en Rinaldi.

In het kampioenschap bouwt Rea zijn voorsprong nu uit naar 104 punten en kan hij vanmiddag tijdens race 2 de vijfde WorldSBK op rij behalen. Echter zal hij de race moeten winnen en mag Bautista geen punten behalen aangezien het verschil bij het ingaan van de laatste twee raceweekenden meer dan 124 punten zal moeten bedragen.

WorldSBK race 2 gaat vanmiddag om 14:00 uur van start.

 

Handige links Pirelli French Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App