Razgatlioglu wint ook WorldSBK race 2 op Donington Park, Rea gecrasht

4468
Toprak Razgatlioglu - Donington Park | foto© Yamaha Racing

Toprak Razgatlioglu heeft zondagmiddag ook race 2 voor de World Superbike klasse gewonnen op Donington Park. Na een crash van Jonathan Rea kon de Turkse coureur optimaal profiteren en kwam hij met een grote voorsprong als winnaar over de streep voor Garrett Gerloff en Tom Sykes. Michael van der Mark werd vijfde.

Zondagmiddag om 14:00 uur lokale tijd, 15:00 uur Nederlandse tijd ging de tweede volledige World Superbike race van het weekend van start op Donington Park. Nadat het ‘s ochtends nog flink had geregend was het nu droog op het Engelse circuit en scheen de zon zelfs. Vanwege de vele regenval in de voorgaande 24 uur was het gripniveau aanzienlijk verlaagd en gingen alle coureurs van start met de zachtere SCX achterband.

Polesitter Jonathan Rea startte goed en ging als leider de eerste bocht in. Het was Toprak Razgatlioglu die wederom zeer goed van zijn zesde startplaats kwam en meteen de tweede positie innam. Tom Sykes sloot aan op de derde plaats voor Leon Haslam, Garrett Gerloff en een zeer slecht gestarte Michael van der Mark. De Nederlander mocht vanaf de eerste rij starten maar viel meteen terug naar de zesde plaats.

Razgatlioglu was nog even in duel met Sykes maar het duurde niet lang voordat de Turkse coureur als winnaar uit die strijd kwam. Vervolgens werd de achtervolging op Rea ingezet en het duurde niet lang voordat het achterwiel van de wereldkampioen bereikt was. Het leek nog wel een opgave te zijn om aan Rea voorbij te gaan, maar na een paar ronden toekijken viel Razgatlioglu in de vierde ronde aan ter hoogte van bocht 8 (Coppice). Rea werd aan de kant gezet en Razgatlioglu nam de koppositie over.

Rea nam hier niet zomaar genoegen mee. Hij wist het tempo van Razgatlioglu goed te volgen en was op zoek naar een mogelijkheid om terug te slaan. Dat lukte uiteindelijk in de tiende ronde, opnieuw was bocht 8 (Coppice) de plaats van handeling nadat Razgatlioglu een klein foutje maakte, wijd ging en Rea daarvan kon profiteren.

Rea reed dus weer aan de leiding maar Razgatlioglu hield de druk extreem hoog. Dat werd Rea uiteindelijk te veel, een ronde later schoof de zesvoudig wereldkampioen zijn Kawasaki ZX-10RR onderuit in bocht 8 en ging hij hard onderuit. Rea zelf en zijn machine waren er goed vanaf gekomen want hij kon zijn weg vervolgen, maar punten waren hierdoor niet meer mogelijk. Terwijl Razgatlioglu nu met een grote voorsprong alleen aan kop reed, circuleerde Rea nu op de twintigste plaats.

Toprak kon de race vervolgens comfortabel uitrijden en uiteindelijk kwam hij opnieuw als winnaar over de streep. Garrett Gerloff reed wederom een zeer goede race en finishte als tweede met BMW coureur Tom Sykes daarachter op de derde plaats. Scott Redding probeerde het nog in de laatste ronde maar moest genoegen nemen met de vierde plaats, Michael van der Mark eindigde op P5. Verder finishten Alex Lowes, Chaz Davies, Michael Rinaldi, Leon Haslam en Álvaro Bautista in de top tien.

In het kampioenschap is Razgatlioglu nu ook de nieuwe leider. Met 183 punten heeft hij twee punten voorsprong op Rea (181). Redding staat derde in de titelrace met 117 punten.

Het volgende WorldSBK raceweekend staat gepland op 23, 24 en 25 juli op het TT Circuit Assen. Ook de WorldSSP en WorldSSP 300 klassen zullen hier weer aanwezig zijn. Ook mag 100% van de bezoekerscapaciteit nu weer gebruikt worden en zullen er ook weer videoschermen geplaatst worden. Lees: Publiek welkom tijdens Nederlandse ronde WK Superbike in Assen