Razgatlioglu wint Race 1 in Indonesië met overmacht voor Bautista

3949
Toprak Razgatlioglu - Pertamina Mandalika International Street Circuit | © Yamaha Racing

Toprak Razgatlioglu heeft zaterdag de eerste World Superbike race van het weekend gewonnen op het Pertamina Mandalika International Street Circuit voor Álvaro Bautista en Jonathan Rea waarmee hij het kampioenschap voor de Ducati coureur nog met minstens een dag uitstelt. Michael van der Mark reed zijn beste race van het seizoen maar kwam ten val na een sterke comeback.

Zaterdag om 13:30 uur lokale tijd, 06:30 uur Nederlandse tijd gingen de lichten uit voor de eerste World Superbike race van het weekend op het Pertamina Mandalika International Street Circuit. Met veel zon en een buitentemperatuur van zo’n 35°C was het zeer warm op het tropische Indonesische circuit.

Iker Lecuona en Lucas Mahias komen dit weekend niet meer in actie in Indonesië. De Spanjaard brak op vrijdag een ruggenwervel na een zware crash, de Fransman ging zaterdagochtend in FP3 onderuit en blesseerde daarbij zijn enkel.

Álvaro Bautista ging de race in met een voorsprong van 82 punten op Toprak Razgatlioglu en 97 punten op Jonathan Rea. De Spanjaard had daardoor een kans om zijn eerste World Superbike kampioenschap in de wacht te slepen en de eerste voor Ducati sinds 2011.

Polesitter Toprak Razgatlioglu kwam goed weg en nam de leiding in handen voor Pata Yamaha teamgenoot Andrea Locatelli en de goed gestarte Álvaro Bautista. Jonathan Rea zakte naar de vierde positie voor Axel Bassani en Xavi Vierge, daarachter reden Michael Rinaldi, de goed gestarte Michael van der Mark, Alex Lowes en Garrett Gerloff in de top tien. Voor Loris Baz en Phillipp Oettl ging het mis in de eerste bocht, zij gingen zeer weinig en vielen terug naar de laatste twee posities. Terwijl Yamaha coureurs Razgatlioglu en Locatelli al meteen een gaatje wisten te slaan verspilde Rea geen tijd en ging hij voorbij aan Bautista voor de derde positie.

Terwijl Ragatlioglu een voorsprong van iets meer dan een halve seconde opbouwde ging Rea in de derde ronde voorbij aan Locatelli. De Italiaan leek het hoge tempo niet helemaal bij te kunnen benen en niet veel later zette ook Álvaro Bautista de aanval in. De eerste keer kon Locatelli nog counteren maar de tweede keer was de Spanjaard er voorbij en nam hij de derde plaats in handen achter Razgatlioglu en Rea. Van der Mark was op dit moment opgeschoven naar de zesde positie ten koste van Vierge.

Langzaam maar zeker wist Razgatlioglu zijn voorsprong richting Rea te vergroten. Na zeven ronden bedroeg deze zo’n 1,4 seconde met Bautista weer zo’n 0,8 seconde achter de Kawasaki coureur. Locatelli reed een eenzame race op de vierde plaats met Lowes daar ver achter op de vijfde positie. Bassani en Van der Mark waren in duel voor de zesde plaats maar in de zevende ronde had de Nederlander een foutje gemaakt en viel hij terug naar P10.

Aan het eind van de negende ronde had Bautista zijn achterstand naar Rea dichtgereden en zat hij zeer kort aan het achterwiel van de zesvoudig wereldkampioen. Middels een gewaagde manoeuvre in bocht 15 nam de Spanjaard de tweede plaats over van Rea en zette hij nu de achtervolging in op Razgatlioglu, echter bedroeg die achterstand wel ruim drie seconden.

In de elfde ronde ging het mis voor Phillipp Oettl, in de zeer snelle bocht 6 kwam hij heel iets naast de racelijn en werd hij met een high-sider van zijn Ducati geworpen. Het was een crash op hoge snelheid en de Duitser had daar dan ook veel last van.

Terwijl Razgatlioglu zijn voorsprong richting Bautista rond de drie seconden hield en Rea daarachter een eenzame race op de derde plaats reed kwam Van der Mark weer sterk terug na zijn foutje van een paar ronden eerder. De Nederlander was voorbijgegaan aan Lowes en profiteerde nu van een foutje van Bassani waardoor hij opschoof naar P8, voor hem reden Vierge en Rinaldi waardoor een top vijf finish mogelijk was.

In de dertiende ronde maakte Razgatlioglu een fout in bocht 7 en ging hij wijd waardoor hij veel tijd verloor. Zijn marge op Bautista bedroeg nu nog maar een seconde maar de regerend wereldkampioen leek niet onder de druk te bezwijken.

Terwijl Van der Mark met zijn beste race van het seizoen bezig was ging het in de achttiende ronde mis voor de Nederlander. In duel met Garrett Gerloff raakte hij de Amerikaan waarna de achterkant van zijn BMW M 1000 RR uitstapte en hij van de machine geworpen werd. Gelukkig was Van der Mark ongedeerd maar het was een teleurstellend einde van sterke race.

Razgatlioglu hield uiteindelijk zijn hoofd koel en kwam met een marge van ruim vier seconden als winnaar over de streep, daarmee stelde hij het kampioensfeestje van Ducati met minstens een dag uit. Bautista reed een zeer bekeken race en werd tweede waarmee hij zijn titelkansen voor zondag nog eens vergrootte. Voor Rea zat er niet meer dan een derde plaats in op grote afstand van zijn twee rivalen.

De vierde plaats werd behaald door Locatelli voor landgenoot Rinaldi en Vierge, daarachter maakten Garrett Gerloff, Axel Bassani, Alex Lowes en Loris Baz de top tien compleet.

In het kampioenschap heeft Bautista nu 77 punten voorsprong op Razgatlioglu, de Turkse coureur is de enige die de Spanjaard in theorie nog van de wereldtitel kan houden.